Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП иска уволнение на зам.- кмета Златин Велев, той го обяви за спекулация

| обновено на 05.06.18 в 14:50

БСП иска оставката на заместник-кмета по транспорт Златин Велев заради провала на Транспортния проект на Пловдив. 

Той трябва да бъде освободен лично от кмета Тотев, тъй като е негово назначение, обясни Николай Радев, председател на групата съветници от БСП в местния парламент. 

На предстоящата на 19 юни сесия съветниците от левицата ще внесат декларация с обръщение към кмета Иван Тотев. Ако кметът откаже да освободи Велев, значи трябва да поеме 100-процентна отговорност, категоричен е Николай Радев. 

Община Пловдив губи по 82 хиляди лева на ден, тъй като фирмата-изпълнител „Индра“ не може да бъде санкционирана, защото общината е признала с протокол от 17 декември 2015 година, че са изпълнени всички дейности по проекта и се е разплатила изцяло. 

Ако общината не беше приела, че Транспортният проект е изпълнен, фирма „Индра“ трябваше да поеме неустойките за срока, в който се изпълнят всички дейности, коментира Николай Радев. 

Така ощетените са гражданите на Пловдив, с чиито пари се плащат неустойките за неработещата система за електронно таксуване, GPS-системата и умните светофари, заяви общинският съветник от БСП Иван Петков. Той подчерта, че Златин Велев е излъгал, че системите работят, а община Пловдив е излъгала държавата, че Транспортният проект е изпълнен навреме.

Засега от БСП няма да подават сигнали до ОЛАФ и други отговорни институции, тъй като в този случай Пловдив ще трябва да върне всичките 44 милиона и 300 хиляди лева, каквато е общата стойност на Транспортния проект, съобщи Николай Радев. От левицата ще поискат обаче годишния доклад на Сметната палата, в който трябва да са отразени паричните потоци за всички проекти на община Пловдив. Този доклад трябва да е готов в края на юни.

От своя страна  заместник-кметът Златин Велев определи поисканата му оставка от БСП относно като политически спекулации и манипулация.

В съобщение до медиите той уточнява, че проектът „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в гр. Пловдив” е приключен успешно на 31 декември 2015 г. като такова е становището и на управляващия орган по оперативна програма „Регионално развитие“.

 По думите на Велев благодарение на проекта Пловдив е първият град в страната с над 48 километра велоалейна мрежа, предоставяйки възможност за алтернативен транспорт. Модернизирани са светофарните уредби на 50 кръстовища и е изграден  център за управление на трафика. Още в края на 2015 г. 285 автобуса са оборудвани с устройства и са интегрирани в системата за управление на градския транспорт. 

Автомобилният парк е обновен почти изцяло с екологични автобуси „Евро 6“, които постепенно се оборудват се присъединяват към системата за електронно таксуване.Автоматите по спирките също са функционални, като предстои да бъдат пуснат в работен режим след пълното оборудване на новите автобуси. Процесът не спира. По 11 линии - 4, 25, 113, 12, 21, 26, 36, 22, 24, 27 и 93, вече се продават електронни билети и броят им всекидневно нараства. Освен че транспортната услуга непрестанно се подобрява, цената на билета за градския не се е повишила и е 1 лев, подчертава  заместник-кметът инж. Златин Велев.

Общинските съветници от БСП би трябвало да са добре запознати с процеса, тъй като именно с решение на Общинския съвет билети се продават както от автоматите, така и от кондукторите. По същия начин стои и въпросът за паралелната продажба на електронните и стандартните досега абонаментни карти за градски транспорт.  Автоматите по спирките също са функционални, като предстои да бъдат пуснат в работен режим след пълното оборудване на новите автобуси. Това също е вследствие на прието от Общинския съвет, включително с представители на БСП, решение, с което се измени и допълни механизмът за разпределяне на субсидиите, които Община Пловдив изплаща на превозвачите.

За разлика от БСП, успешната реализация  на проекта получи високо признание от непредубедени институции и организации. На осмото издание на един от най-големите и влиятелни дигитални и технологични форуми Webit Festival за изграждането на Центъра за управление и контрол Община Пловдив получи наградата в категорията за най-добра иновация за мобилност за 2017 година в съвременния транспорт и свързаните с него дейности.

Специална делегация от Европейската комисия също посети Центъра за управление на трафика и се запозна с реализацията на проекта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жълт код за проливни валежи в Западна България

Силни дъждове се очакват в седем области на страната в днешния вторник. Обявен е жълт код за областите София, София-област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил и Благоевград. В тези области се очаква количеството на валежите за денонощие да са между 20 и 35 литра на квадратен метър. До вечерта валежите ще намалеят и спрат. Облачността също ще се..

публикувано на 23.04.24 в 06:56

Почистиха част от брега на река Девинска за Деня на земята

Близо 150 кг. отпадъци, разчистване на падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част, събраха 25 малки и големи участници в ежегодната акция по почистването на градската част на реката.  Организатори на инициативата са Община Девин, Клубът по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД, представители на Изпълнителната..

публикувано на 22.04.24 в 15:35

Още две деца в Пловдив са диагностицирани с коклюш

Нови две деца са заразени с коклюш, така случаите в Пловдивска област стават общо 4, съобщи за Радио Пловдив д-р Милена Панайотова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ – Пловдив.   Новозаразени са 2-ма петокласници от различни средни училища – "Димитър Матевски" и "Черноризец Храбър". Децата са добре, на домашно лечение,..

публикувано на 22.04.24 в 15:26

Жена е с опасност за живота след катастрофа до Септември

50-годишна жена е с опасност за живота след катастрофа, съобщиха от пазарджишката полиция. По първоначални данни в района на 56-ти километър от АМ „Тракия“ по посока за Пловдив 37-годишен водач на „БМВ“ от Пловдив загубил управление над возилото си, колата напуснала платното за движение и се озовала в дере.  Към мястото незабавно били насочени..

обновено на 22.04.24 в 13:42

Арестуваха дрогирани и пияни шофьори в Пазарджик

Петима шофьори са задържани от полицията в Пазарджишка област през уикенда. В Белово 28-годишен мъж от Пазарджик загубил управлението над „Фолксваген“ и се ударил в предпазна ограда. След направените проби се оказало, че той е седнал зад волана под въздействието на наркотици. По време на рутинни проверки в Панагюрище и Велинград..

публикувано на 22.04.24 в 13:42