Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нито Станишев, нито ПЕС диктуват на БСП, решаваме сами

В мир със собствените си идеи и правила за взимане на решения ли е БСП след проведеното заседание на НС през уикенда? Повод за този въпрос е ултиматоматумът, даден от ПЕС партията да приеме Истанбулската конвенция, както и репликата на Георги Гергов по повод взетото само в парламентарната група решение за подкрепа на финансите за модернизация на армията.

Според депутата Георги Търновалийски разногласия и воюващи лобита в БСП няма.

Много пъти сме го казвали, че сме единствената демократична партия, в която всеки член на Националния съвет, всеки член на партията има право да изрази своето становище, да критикува председателя, ръководството и да иска отговори на въпросите, така че не виждам какво точно визирате като много опасно или реплика, която може да бъде коментирана.

БСП е самостоятелна партия, повече от 120 г. партия, така че решенията си ги вземаме сами, можем да се съобразим с мнението на нашите сестрински партии от партиите на европейските социалисти, с  ръководството, но решението ще  се вземе в БСП. Аз не знам какъв натиск има. Нямам писмо, нито съм видял, нито съм присъствал на такава среща. Да, чува се, че ПЕС настоява да бъде приета Истанбулската конвенция, но БСП има ясна и категорична позиция по този въпрос и смятам, че промяна няма да има.

Сергей Станишев, който е  лидер на ПЕС, няма това влияние в БСП, каквото е имал преди, така че няма как  Сергей Станишев,  ПЕС или който и да е друг да повлияе на решението, така че няма от  какво Нинова да се страхува и да има нужда да подава оставка.

По повод на репликата на Георги Гергов, че важни политически решения се взимат без обсъждане в представителните органи на БСП, Търновалийски обясни

Тук има едно голямо разминаване между партията, което не е първо в партията и ние много пъти завяваме, че решенията в партията и ръководните органи това е конгресът, който не действа постоянно, постоянно действащият ръководен орган на партията е Националният съвет. Не може едно толкова важно решение и за партията, и  за развитието, и за бъдещето да се взима като решение от парламентарната група, без да е минало през Националния съвет, който е ръководният орган на партията. Това има предвид г-н Гергов, когато критикува начина, по който е гласувано в пленарна зала и поддръжката за изхарчването на тези 3 милиарда лева за въоръжаване, макар и за период от 10  г. БСП винаги е била за модернизацията на Българската армия, но отново липсва дебата преди да се вземе решение в Националния съвет. Това е проблемът, той си е вътрешнопартиен.

По думите му изпреварващото решение на ПГ е станало заради "форс мажорното" внасяне на предлжонието от страна на ГЕРБ.

Когато беше взето решението на парламентарната група беше споменато, че нямаме решение на Националния съвет, че имаме решения на конгреса, които подкрепят тази модернизацията при определени параметри, но тъй като  беше внесено в Народното събрание  отново в нарушение на всички правила от управляващите, защото миналата седмица в сряда се направи извънредно заседание на комисията по бюджет и финанси в сряда, в почивката в 11,30, за да вземе решение, забележете, комисията по бюджет и финанси  да подкрепи тези два проекта за над 3 милиарда лева.  

Не може толкова важни проблеми, толкова важни проекти да бъдат прокарвани ей така, набързо. Това са проблемите с проектите  за превъоръжаването  и това имаше  предвид г-н Гергов вчера на Националния съвет, когато предложи тази точка да отпадне,  защото тя вече е гласувана в залата на Народното събрание.

Цялото интервю с Георги Търновалийски е в прикачения звуков файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28