РЕКЛАМА

Връчват "Орфеев венец" на "Пловдив чете"

На Античния театър довечера (20 ч.) е официалното откриване на фестивала „Пловдив чете“. 

Приветствие към форума ще изнесат културният министър Боил Банов и кметът на града Иван Тотев. Домакинът на феста издателство „Жанет 45“ ще връчи наградите „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга.

Музикалната част на програмата е поверена на група „Фондацията“ и фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“.

Преди това от 18,30 ч. официално ще бъде открита и Алеята на книгата пред Централна поща. В 15 шатри свои щандове имат 37 издателства от страната. Свои изпълнения ще имат „Биг Бенд Пловдив“ и „Арт Войс Център“. Традиционно ще бъде връчена и наградата „Читател на годината“.

С редица премиери на книги, литературни срещи и изложби форумът „Пловдив чете“ ще продължи до 17 юни.

В програма "Точно днес" говорим за любовта към четенето и за Алеята на книгата, която се открива в рамките на „Пловдив чете“. Наш събеседник е Велизара Добрева, председател на УС на Асоциация „Българска книга“.

Добрева каза, че ще има литературен кът в една от шатрите на пл. "Централен" в Пловдив. Тази година този кът ще бъде за първи път провеждан заедно с "Пловдив чете". Това е начин издатели и писатели да се срещнат със своите читатели. 

Още от категорията

Старият Пловдив празнува своята младост

„По трихълмието на времето“ е темата на тазгодишните традиционни Празници на Стария град, които ще се проведат от 17 до 23 септември.  „Старият Пловдив е пълен с живот, младост и любов и става все по-привлекателна и модерна дестинация. Смятаме, че това е повод, който заслужава специално тържество. Затова много се вълнуваме, че през септември ще..

публикувано на 20.08.18 в 15:08

Ще направя модерен филм за Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Дарителска кампания набира средства за документален филм за  Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Инициатор е режисьорът и сценарист Олег Ковачев.  Той обясни, че не е успял да се класира за субсидия във филмовия център и затова се обръща към всички родолюбиви българи да дарят средства, за да бъде създаден този филм. Необходимите средства за него..

публикувано на 20.08.18 в 10:12

„Сцена на кръстопът“ пуска билети и онлайн

Фестивалът отвори виртуалната си каса днес, а от 1 септември ще заработят и касите в Драматичния театър и Куфарчето в мол Пловдив. За първа година любимият форум на пловдивчани ще предлага билети за представленията в програмата през онлайн платформа www.tickets.dtp.bg. С интересна информация за спектаклите от 22-рото издание на фестивала е пълен..

публикувано на 20.08.18 в 10:12

Преге - предаване за света на книгите, 18 - 24 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.08. 2018 г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Уилям Фокнър. Докато лежах и умирах. 248 стр., ок. 4А, Колибри, 2018. Рис Боуен. Писмо от Тоскана. 336 стр., ок. 4А, Кръгозор, 2018. Курт Ауст. Денят на Страшния съд. 384 стр., ок. 3А, Персей,..

публикувано на 20.08.18 в 09:54

„Форми на духа“ в галерия Arsenal of art

Живописна интерпретация на седемте чакри в човешкото тяло - това е основната концепция в изложбата „Форми на духа“ на Ралица Стайкова в галерия Arsenal of art. Седемте картини носят имената на всяка от седемте чакри, в съобразени с основните цветови тонове и значение на чакрите, каза в интервю за Радио Пловдив Ралица Стайкова, но това е художествен..

публикувано на 17.08.18 в 12:23

Премиерно за книгата " Петър Дънов - Спасителят "

61-та книга на Павлина Павлова   "Петър Дънов - Спасителят"  издание на "Захари Стоянов",  от днес е на книжния пазар.  Тя е провокирана от един разговор - случаен, както казва авторката, която до този момент не е знаела нищо за Петър Дънов. Предизвикателството за написването на книгата от близо 600 страници, е  ролята на Дънов за спасяването на..

публикувано на 17.08.18 в 11:03

Фестивалът "Камък върху камък ще остане" в Хвойна

 Архитектурно-фолклорният фестивал „Камък върху камък ще остане“ ще се проведе днес и утре в родопското село Хвойна. Той е благотворителен, а средствата са за спасяването на старото училище, което е архитектурен комплекс от три сгради.  Идеята е на Кристияна Брънзалова. Тя е с корени от родопското село, наследница е на даскал Брънзалов, следва..

публикувано на 17.08.18 в 10:22