Връчват "Орфеев венец" на "Пловдив чете"

На Античния театър довечера (20 ч.) е официалното откриване на фестивала „Пловдив чете“. 

Приветствие към форума ще изнесат културният министър Боил Банов и кметът на града Иван Тотев. Домакинът на феста издателство „Жанет 45“ ще връчи наградите „Орфеев венец“ за високи постижения в съвременната поезия и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга.

Музикалната част на програмата е поверена на група „Фондацията“ и фолклорен танцов ансамбъл „Иглика“.

Преди това от 18,30 ч. официално ще бъде открита и Алеята на книгата пред Централна поща. В 15 шатри свои щандове имат 37 издателства от страната. Свои изпълнения ще имат „Биг Бенд Пловдив“ и „Арт Войс Център“. Традиционно ще бъде връчена и наградата „Читател на годината“.

С редица премиери на книги, литературни срещи и изложби форумът „Пловдив чете“ ще продължи до 17 юни.

В програма "Точно днес" говорим за любовта към четенето и за Алеята на книгата, която се открива в рамките на „Пловдив чете“. Наш събеседник е Велизара Добрева, председател на УС на Асоциация „Българска книга“.

Добрева каза, че ще има литературен кът в една от шатрите на пл. "Централен" в Пловдив. Тази година този кът ще бъде за първи път провеждан заедно с "Пловдив чете". Това е начин издатели и писатели да се срещнат със своите читатели. 

Още от категорията

КЦМ отпуска годишни стипендии за седем талантливи студенти

В навечерието на празника на българската просвета и култура – 24 май, КЦМ 2000 АД ще инвестира над 25 000 лв. в областта на образованието, с конкурса "Стипендия КЦМ".  Финансовата издръжка, учредена от компанията, е насочена към студенти от цялата страна, обучаващи се в последните две години от редовната си форма на обучение по програмите бакалавър или..

публикувано на 21.05.19 в 15:25

Маестро Камджалов за спектакъла "В кръга на песента"

Пловдив се потапя „В кръга на песента“ - интерактивният спектакъл на световно известния диригент и визионер Йордан Камджалов, реконструира античната традиция за колаборация между публика и изпълнители. Авторски разработки на Й. Камджалов, базирани на музиката и текста на втори дял на паневритмията, „Слънчеви лъчи”, изграден на основата на български..

публикувано на 21.05.19 в 14:45

Величко Минеков на 90 с изложба в родния Пазарджик

Почетният гражданин на Пазарджик - скулпторът проф. Величко Минеков, открива изложба в родния си град по повод 90-ия си рожден ден. Експозицията е в  художествената галерия „Станислав Доспевски”, в две от чиито зали са представени 45 негови скулптури и  59 рисунки и литографии.   Рисунките са част от дарение, което Величко Минеков прави на..

публикувано на 21.05.19 в 11:17

Пускат колекционерски медал за ЕСК "Пловдив 2019"

Фондация „Пловдив 2019“ представи първия от серията колекционерски медали с изображение на Античния театър. От другата страна на сребърния медал е логото на фондацията. Обектът се пуска в тираж 3000 броя и ще се продава на сайта bulmint.com и в бижутерски магазин в „Капана“. Художник на изображението е Вълкан Вълканов. Медалът се продава за 73 лева,..

публикувано на 21.05.19 в 10:47

"Записки на жената призрак" на Яна Букова с премиера в Пловдив

Премира на поетичната  книга на Яна Букова „Записки на жената призрак“ и среща с нея ще се състои в клуб „Петното“ в рамките на Литературен салон „Spirt and Spirit“. За тази среща тя идва от Атина, където живее в момента и където е редактор в списание за поезия и визуални изкуства. Яна Букова е автор  на няколко стихосбирки, на романа „Пътуване..

публикувано на 21.05.19 в 09:35