РЕКЛАМА

"Умни" контейнери за смет докладват кога се налага да бъдат почистени

Смарт сметопочистването донесе на общината награда за иновация

Датчици са монтирани на контейнерите по улица “Иван Вазов“ и чрез мобилно приложение подават информация до почистващата фирма за това колко са пълни съдовете.

„Смарт сметосъбирането“ донесе на Пловдив приза „Най-иновативна община“ на Асоциацията на Българските градове и региони.

„Точната информация ни дава възможност за гъвкави решения, така че ако някой контейнер отново се напълни след обслужването му по график, да реагираме своевременно“, коментира нововъведението директорът на „Чистота“ Иван Стоянов.

Снимка

Подобни устройства предстои ще бъдат монтирани и върху първите подземни контейнери в Пловдив, които сега се изграждат на ул. „Отец Паисий“. За удобство на гражданите там се предвижда да бъдат поставени и червени и зелени светодиоди, по които да се ориентират за степента на запълненост на съдовете за смет. 

Националният приз „Най-иновативна община“ бе присъден на Община Пловдив и за постижения в  дигитализацията на учебния процес и за свободнити точки за достъп до интернет в градските паркове.Още от категорията

Пожарът над Карлово е ограничен

Ограничено е разпространението на огъня в пожара над Карлово. Угасяването му обаче ще продължи поне още 2-3 дни. По обед пожарът бе почти локализиран, след като заради силния вятър обхвана близо 80 декара борова гора край Карлово. Огънят е по стръмен склон, затова не може да се ползва противопожарна техника, а се гаси с подръчни средства...

обновено на 19.08.18 в 16:14

Открита е туберкулоза във ферма край Стрелча

В кравеферма край град Стрелча е регистрирано първично огнище на туберкулоза по говедата. Поради това бе издадена забрана за извеждането на селскостопански животни и на домашни любимци на територията на общината, които не са регистрирани и на които не са извършени мерките по програмата за профилактика и контрол за ликвидиране на болести по..

публикувано на 19.08.18 в 16:12

В Мадан честват празника на града

Празникът на Мадан и Денят на миньора, започват със спортни и културни прояви в общината. На сцената в миньорски град ще изявяват самодейците от читалище в община Мадан и гости от град Порачич –Босна и Херцеговина. Програмата ще продължи с народно веселие, родопски хумор с фиеста на самодейни танцови състави. На 24-25 август ще се проведе фестивалът на..

публикувано на 19.08.18 в 08:29

Пожар обхвана гората над Карлово, градът е задимен

Голям пожар се разрази тази вечер , малко след 20 часа, на територията на държавното лесничейство - Карлово. Гори борова гора и ниска храстова растителност.  На място са  екипи на пожарната и хора от лесничейството, които се опитват да локализират огнището.  Според директора на горското стопанство Здравко Кличев атмосферното налягане пада и това не..

публикувано на 18.08.18 в 23:00

До септември 2019 археологическата сензация „Малтепе“ ще бъде напълно разкрита

До септември следващата година цялата гробница „Малтепе“ край пловдивското село Маноле ще бъде разкрита. Уникалният археологически обект се проучва от 2 години и последните находки дават основание да се очаква, че той ще бъде сензационно научно откритие от световен мащаб. По думите на ръководителя на обекта доц. Костадин Кисьов гробницата, с..

публикувано на 18.08.18 в 16:06

Снаряд в пловдивско училище

Снаряд бе открит при изкопни работи до двора на училище в ж. к. „Тракия“ в Пловдив, съобщиха от МВР, без да назоват учебното заведение. Сигналът е подаден в 09.08 часа. Районът бе охраняван от полиция до пристигането на сапьори от Министерство на отбраната.  Казусът е приключен, съобщи за Радио Пловдив директорът на ОД на МВР Пловдив Атанас..

обновено на 18.08.18 в 14:40

За осми път събор в "Хайдушки поляни"

Шест смолянски села се събират на събор в историческата местност в Родопите "Хайдушки поляни". За осми пореден път организатори на събора са читалищата в селата Кутела, Виево, Славейно, Петково, Момчиловци, Соколовци и община Смолян. Кметът на село Виево Венко Палчев каза: „Стана традиция провеждането на събора. "Хайдушки поляни" е..

публикувано на 18.08.18 в 14:40