Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турските граждани в Пловдив гласуват на предсрочните избори

Две изборни секции са разкрити в турското конулство в Пловдив, където  от  сутрина започна гласуването за предсрочния вот в Турция.   

Изборният ден  преминава спокойно, а в областта има регистрирани 2 500 избиратели, които могат да гласуват в продължение на три дни  - от 9  до 21 часа до понеделник включително.  Първите гласували заявиха, че са дали своя вот с надеждата за промяна и водени от гражданския си дълг. ​ 

На последните избори в Турция в Пловдив са гласували близо 400 души. От консулството уточниха, че право да гласуват в града имат всички избиратели регистрирани в чужбина.   Вотът у нас се провежда и в дипломатическите представителства в София и Бургас, като право на глас имат общо 8 500 турски граждани.

 Гласуването в чужбина започна на 7-ми юни  Право на глас имат над 3 милиона турски граждани, които могат да го упражнят в над 120 дипломатически представителства в 60 страни, както и на всички гранични пунктове. За първи път тази година бяха създадени секции в Малта, Молдова и Сърбия. 

Първоначално президентските и парламентарните избори в Турция бяха планирани за 2019-та година, но впоследствие - насрочени за 24-ти този месец.  Преброяването на бюлетините ще стане след тази дата. Ако се стигне до втори тур на президентските избори, вотът ще се състои на 30 юни и 4 юли, съобщиха турски медии. 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Средните училища представят на форум специалностите си

Професионални гимназии, средни училища и училища по изкуства и спорт ще презентират изучаваните при тях специалности на двудневен форум , организиран от екипа по кариерно ориентиране към Център за подкрепа за личностно развитие в Общинския детски комплекс. Изложението „Дни на професиите“ ще се проведе днес и утре в сградата на центъра на бул. „6..

публикувано на 19.04.24 в 06:20

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.   Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Градска, Дондукова или "Иван Вазов" е обновената градина в Пловдив?

Няма документи, в които официално градината да е наречена Дондукова, каза Петко Георгиев от НБ "Иван Вазов" и уточни, че при тях се пази единствената карта, която показва Градската градина от първите й години на създаването.  "Градината се нарича Дондукова от близо 30 години насам.", каза Георгиев, който е завеждащ на "Специални сбирки" в НБ. Той..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Затвор заплашва отново адвокат Елдъров, този път за укрити данъци

Нова присъда и затвор заплашват известния с криминалното си досие адвокат Владимир Елдъров след като Окръжна прокуратура – Пловдив отново го предава на съд, този път за укрити данъци.   В този случай Елдъров умишлено не е декларирал крупни суми от адвокатски хонорари по дела за обезщетения на пострадали от катастрофи и техни близки. Той е укрил..

публикувано на 18.04.24 в 16:30

В Пловдив започва дело за крупна измама с пенсионни вноски

В Пловдивския районен съд започва делото за крупна измама с вноски за пенсия, с което са излъгани 11 души с почти 76 000 лв. Подсъдими отново са известните  Александрина Георгиева и мъжът и Лазар Лазаров.  Те бяха съдени в друг процес, за източването на осигурителната система чрез подправяне на пенсионни документи за над 230 хиляди лева.   Бившата..

обновено на 18.04.24 в 14:44