Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нужен е кодекс за нуждите на всички хора с увреждания

Бившият социален министър Иван Нейков коментира за Радио Пловдив продъжаващия протест на майките на деца с увреждания  и закона за личната помощ, който не бе приет от тристранния съвет. Според него нещата са по-сложни и глобални, отколкото се представят на хората и въпросът не е в това дали да има един закон или промените да касаят и останалата нормативна база, която урежда правата  на  хората с увреждания.

В цялата тази ситуация изваждането на  един въпрос от гледна точка на емоционалния характер е правно и управленски не добър ход. Признавайки правото и на майките и на останалите хора с увреждания да получат адекватна подкрепа трябва да го направим по начин, по който да не противопоставяме една група на друга група хора с увреждания. В момента ставаме свидетели  на пунически войни. Започваме на говорим за проблеми на децата с увреждания и на възрастните хора с увреждания. Това е грешен ход. Това е улицата без изход, коментира Иван Нейков.

Той допълни, че вече се предлага и се дискутира  готовност от страна на Социалнато министерство да се работи в посока създаване на кодекс на правата на хората с увреждания, в който да залегнат както  нашите международни ангажименти свързани с Конвенцията за правата на хората с увержадния,  Европейска харта и българското законодотелство. 

Трябва да се тръгне към това. Да се тръгне към радикален начин за обхващане на всички проблеми. Това е правилният път. Не е  опит да се отклони проблема, категоричен е бившият социален министър

Спореднего това може да бъде направено в разумни срокове, бързо и да бъдат защитени всички хора.

Начинът, по който ще бъде оказана подкрепата от страна на държавата, трябва да се различава от досегашния механизъм.Сега отделяме някакви пари и ги даваме на хората и държавата се отдръпва. Всъщност  на нуждата,на  крещята нужда на семействата с деца с увреждания или възрастните, ако искаме истински да помогнем, трябва да се направи преценка за конкретния човек от каква услуга има нужда. Тя ще бъде различна за всеки конкретен човек. Системата ще бъде полезна, ако се даде достъп на отделния човек с увреждания до съответната услуга. Не да се дадат едни пари просто така, защото те няма да дадат на конкретния човек онази услуга, от която той реално има нужда, поясни Нейков.

По думите му дори и да се дадат повече пари на майките, тези повече пари няма да направят майките професионалисти, в предоставянето на грижата, от която  детето има  нужда. Социалният асистент оказва професионалната услуга, която е необходима на всяко дете в определена ситуация. Разбира се и майките могат да бъдат обучени за социални асистенти.

И представителните и непредставителните организации на хората с увреждания имат важната задача да уловят проблемите на своята членска маса и да ги представят на институциите. Не трябва да се противопоставят едни на други, а заедно да се търси решение със експертите на социалното министерство.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.


 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28