Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музиката не може да се разкаже, тя се преживява

| обновено на 21.06.18 в 07:14

Над 12 хиляди души са гледали на живо Лили Иванова в рамките на националното й турне „За пълноценни мигове с музиката“, което тръгна от Пловдив през февруари и вече гостува в шест града. 

Пловдив отново посреща певицата, за втори път тази година, в края на юни. Тя ще изпълни на сцената на Античния театър песните от най-новия си албум и едни от най-големите си хитове през годините. Дни преди концерта Лили Иванова даде интервю за Радио Пловдив .

Какво ще чуят пловдивчани и кои са другите музиканти, които застават до Вас освен Ангел Дюлгеров и Огнян Енев?

Другите музиканти са Веселин Веселинов - Еко (бас), Орли Цветанов (цигулка), Росен (барабани), ЛаТиДа (беквокали) и ... моето присъствие. За музката не мога да кажа какво ще се случи, тъй като музиката е нещо, което не може да се разкаже. Може би моите почитатели трябва да дойдат, да чуят и да си кажат мнението.

Последният албум, който издадохте е без име. Той съдържа 11 композиции и е мастериран в Лос Анджелис. Защо без име?

Мисля, че това е интересно. Направих го без да се пише коя съм, що съм. На обложката има една рисунка на художника Васил Горанов и не бих си позволила върху творбата на един творец да слагам името си или името на моя песен, заглавие и т.н. Смятам, че това е моето уважение към този творец.

Музикалната критика определя песните Ви като вечни, но те всеки път звучат като нови. Вие винаги сте в крак с времето. Факт е, че върху аранжиментите на последните Ви албуми работи пловдивчанинът Ангел Дюлгеров. Как го открихте?

Открих го в зала „Арена“, когато възложих моите аранжименти и диригентството за концерта ми в София на Живко Петров. Просто той избра музикантите, които трябва да бъдат като акомпанимент към този концерт. Това мисля, че бяха най-добрите музиканти от България. Там забелязах Ангел Дюлгеров и ме впечатли неговият маниер на свирене. След това веднага проучих кой е и така започнахме да работим заедно.

Трябва ли според Вас да има задължителна квота за българска музика? Ваши колеги повдигнаха този въпрос, но отговорът, сякаш се загуби в пространството...

Мисля, че е редно да има такъв закон, но е много важно да се знае кой ще издаде такъв закон, как ще се прилага и кой ще следи за прилагането му. Това са важни неща и без да се решат е безсмислено да има такъв закон. Всеки народ слуша своята музика. Моето пожелание към слушателите и към медиите – повече хубава българска музика, а не толкова много шум и кючек.

Какво слуша Лили Иванова от световната или класическата музика?

Моят любим певец е Стинг, който тези дни има концерти на Античния театър, харесвам и Дзукеро. Има един израелски певец, който се казва Асаф Авидан. Той е много интересен  и имам неговите дискове. Аз обичам и следя всичко , което се случва по света, за да си сверявам часовника, да получавам някакви нови идеи. Мисля, че това е полезно за всеки творец и го правя с удоволствие.

Пожеланието на Лили Иванова към пловдивската публика можете да чуете в интервюто от прикачения файл или в  предаването "MP 3 формат" на 21 юни , след 10 часа  и след 18 часа в ефира на Радио Пловдив.    

Кадри от концерта на Лили Иванова на Атичния театър през 2016-та



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Японската вишна, известна още като сакура

Завърши петият международен конкурс за хайку “Мая Любенова”

Журито и тази година беше в състав Антоанета Николова, Гергана Янинска и Владислав Христов. Петото издание се превърва в едно от най-успешните, в историята на конкурса. Получените 600 творби бяха разпределени в две секции - англоезична и българска. Съответно в секцията „англоезична“ бяха представени 389 хайку, в секцията „българска“ 211..

обновено на 19.04.24 в 18:51

"Хенд" с премиера на "Червената шапка. Презареждане"

Премиера на спектакъла "Червената шапка. Презареждане" представя театър "Хенд"  на 21-ти и 24-ти април.  Емблематичното представление за театъра, което  бе представено преди Ковид-пандемията, е с напълно обновен състав. Обновено е и музикалното оформление. В главната ромя е поверена на Виктор Стамболов, а в спектакъла участват още Вилиян Гешев, Гордан..

публикувано на 19.04.24 в 11:00

В "Срещите" за хода на времето и смяната на поколенията

Наясно сме, че участието в живота на поредицата поколения, която се проточва от миналото в бъдещето, прави ежедневието ни по-богато и по пълноценно.. Въпреки това често превръщаме историята си в токсична омраза. Затова толкова по-интересен ми е разказът на колегата Петър Граматиков, разказ за далечни времена и срещи, случили се в Пловдив.  Слушайте...

публикувано на 19.04.24 в 10:22

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24