Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преди Дом на Пловдивската опера - Дом на администрацията

Ще бъде ли съборен Партийният дом, за да бъде изграден на неговото място нов  център за музикално-сценично изкуство? За това настояват от Фондация "Дом за Пловдивската опера" в писмо до кмета Иван Тотев и председателя на градския парламент Савина Петкова. 

Пред Радио Пловдив Савина Петкова потвърди, че в ОбС е получено писмо от ИК на „Дом за пловдивската опера“ с искане за градоустройствена промяна, според която урегулираният поземлен имот, върху който е построен бившият партиен дом, а сега сграда на администрацията, да бъде с променено отреждане в Център за музикални изкуства.

Адресирано е до мене и до кмета Иван Тотев.  Аз още същия ден разпределих писмото до всички комисии на ОбС, независимо че в този случай водещи комисии би трябвало да бъдат „Устройство на териториите“, „Общинска собственост“, „Правна“, „Бюджет и финанси“, „Култура“. Счетох, че искането е достатъчно значимо и смело, затова го разпределих до всички комисии.

 До този момент обаче няма формирано становище.на колегите и аз не мога да изразя мнението на Съвета, защото представлявам колективния орган. Докато колегите от комисиите не формират становище и то не стане ясно на дебат на сесия и в ОбС,  не бих могла лично да се ангажирам дали е възможно или не.

Петкова подчерта, че собствеността на Партийния дом и Концертна зала е смесена. Два от етажите са държавна собственост, както и концертната зала. 

Многобройните опити на Община Пловдив да поиска от Държавата да й представи Концертна зала, за да й направи ремонт с правно основание да вложи пари, удариха на камък. Държавата предпочете да не ни я даде. Личното си мнение обаче ще кажа, когато спра да съм председател.

Похвално е  желанието на Инициативния комитет и на пловдивчани, които подкрепиха подписката до ОбС за построяване на дом за Пловдивската опера.  

Ако това място обаче трябва да бъде – на бившия партиен дом, преди това трябва някъде да има дом на пловдивската администрация, която да продължи да обслужва гражданите в приемливи условия.

Сега там са съсредоточени много от службите на Общината, голяма част от архивите и този звучащ доста прагматично и битово въпрос, трябва да намери решение преди събарянето на сградата и строителството на нова.

И още нещо – построяването на сграда на Пловдивската опера би следвало да е процес, в който участват повече страни извън инициативния комитет и Община Пловдив. Ангажимент трябва да има и държавата – в лицето на Министерството на културата и  Министерството на финансите.

Чуйте интервюто от звуковия файл:  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42