Връчват Вазовата литературна награда в Сопот

| обновено на 08.07.18 в 16:48
Снимка: БГНЕС

Тази вечер в Сопот е кулминацията на тържествата, посветени на 168-та годишнина от рождението на Иван Вазов.

Писателят професор Боян Биолчев, бивш ректор на СУ „Св. Климент Охридски“, е носителят на тазгодишната национална Вазова литературна награда. Той ще получи приза и статуетката с лика на Патриарха на българската литература на церемония на площад „Иван Вазов“ в Сопот тази вечер от 19.00 ч.

Преди това по традиция носителят на Вазовата награда ще се срещне с почитатели в къщата музей „Иван Вазов“ и ще посади иглолистно дръвче. Празникът ще завърши с голям концерт на сопотския площад.

За втора година снощи бе връчена и детската Вазова литературна награда. Тази година с приза бе отличен 16-годишният Иво Христов от Радомир, който има вече издадени 6 книги в жанра „хорър“.

Утре, на рождения ден на Иван Вазов, проявите в родния му град Сопот продължават с празнична литургия в църквата „Св. Св. Петър и Павел“, детско утро, рецитал и изложба. 

Още от категорията

Танцьори от три държави идват в Пловдив

“Кръстопът на живота” се казва спектакълът, който ще бъде представен на 7 септември от 21 часа на стълбите на „Каменица” на Главната.  Представлението на младежи от България, Германия и Франция е част от съпътстващата програма на Есенния международен фестивал „Сцена на кръстопът”. „Кръстопът на живота” разказва история за хората, пречките,..

публикувано на 23.08.19 в 15:48

Млади творци рисуват бъдещето на Пловдив пред галерия "Едно"

Два отбора от по 5 участници ще рисуват в продължение на пет часа на открито пред галерия “Едно” в Капана. Проектът #ЗАЕДНОнаТротоАрта акцентира върху работата в екип и приятелството и е част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Ц елта на този проект е да провокираме, да видим какво мислят хората за бъдещето..

публикувано на 23.08.19 в 10:24

Пловдив 2019 с "Празник на реката" на 1 септември

Пиро-музикален светлинен спектакъл, музикална сцена и богата програма със спортни атракции – така Пловдив 2019 ще ознаменува края на лятото и петата годишнина от спечелването на титлата Европейска столица на културата. Фестивалът се нарича "Празник на реката" и обещава разнообразна програма. Специално за събитието  в неделния ден ще е..

публикувано на 23.08.19 в 10:15

В "Срещите" - българските земи три века преди Аспарух

Интересен разговор с проф. Дамян Попхристов и  изследователя на  древните цивилизации Петко Атанасов.  Въпросът е - защо търсим себе си все назад,назад във времето? И какво това време ни обяснява  на  нас-днешните българи?

обновено на 23.08.19 в 09:54

Пловдив споделя опит като Европейска културна столица

3 австрийска града – Дорнбърн, Фелдкирх и Хоенемс -  са подали обща кандидатура за титлата „Европейска културна столица“ през 2024 година. В момента кандидатурата е на втори кръг и през ноември се очаква крайното класиране. В Пловдив екипът, подготвил програмата за кандидатстване, е заедно с представители на местните власти, сред които кметицата..

публикувано на 22.08.19 в 12:52