РЕКЛАМА

Артисти искат нов ред за финансиране на проекти за ЕСК

Шест месеца преди Пловдив – Европейска столица на културата – организатори на събития, които попадат в програмата със спечелени проекти, искат промяна в начина на финансиране и повече подкрепа от екипа на фондация „Пловдив-2019“.

Артистите предлагат и конкретни мерки, които биха улеснили работата им – включително и авансовото плащане по проектите да се увеличи от 20 % на 70%. 

Според тях структурата на финансиране е неефективна и на практика е неприложима при финансиране на събития от такъв мащаб. Всичко това е описано в писмо, което е изпратено до фондация „Пловдив 2019“. В програма „Точно днес“ на Радио Пловдив търсим баланс между искане и възможности, наши събеседници са Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър-Пловдив, който се е разписал под писмото и подкрепя авторите на малките проекти, а също и Кирил Велчев, изпълнителен директор на фондация „Пловдив 2018“.

 

Писмото е покана за разговор с фондация „Пловдив 2019“. Целта е да изпълним проектите по-качествено, по-лесно и без стрес. По някакъв начин това ще доведе до по-голямата тежест и стойност на онези неща, които правим, това заяви Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър-Пловдив.

Искането за увеличаване на авансовото плащане, се прави сега, защото остава малко време до Европейска столица на културата

Както знаете – сроковете са много кратки, а когато човек започне да прави такъв проект, излизат и много допълнителни неща, които не е възможно да се планират докрай. Хората, които реализират по-малките проекти, попадат в много стресови ситуации. Смятам, че този проблем може да се реши, обясни Кръстю Кръстев.


Качеството на проектите за „Европейска столица на културата“ няма да пострада, убедени са Кръстю Кръстев и Кирил Велчев

Не смятам, че качеството на проектите ще падне, но смятам, че в някои случаи може да се придобие още по-голямо качество. Като виждаме, че нещата имат потенциал да станат още по-добри, защо да не го използваме?, пита Кръстев.

Снимка

Изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев заяви, че писмото на творците ще бъде гледано на заседание на УС на Фондация „Пловдив-2019“ утре, а днес то ще се обсъди от финансистите и юристите на организацията.

Мисля, че е съвсем нормално да вземем под внимание някои неща, които са свързани с авансовото плащане на проектите и то да бъде малко по-високо. Но има и друга гледна точка – съгласете се, че 70% авансово плащане на проект – нали разбирате, че ние сме една публична структура, разходваме средства на гражданите на Пловдив, заяви Велчев и допусна, че може да се говори за авансово плащане на 50% от сумата на проектите. Окончателното решение ще се вземе от УС.

Снимка

Кирил Велчев обаче е категоричен, че няма да се стигне до откази от проекти, ако сегашния модел на финансиране не се промени.

Интервютата с Кръстю Кръстев и Кирил Велчев можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

"Чамкория" в афиша на "Сцена на кръстопът"

Спектакълът „Чамкория“ по едноименния  роман на Милен Русков е в програмата на фестивала „Сцена на кръстопът“.  Представлението в изпълнение на Захари Бахаров и режисьор Явор Гърдев ще се играе на Голяма сцена в Пловдивския театър. Наскоро то беше показано с голям успех в Чикаго и Силиконовата долина в Съединените щати.  В съпътстващата програма..

публикувано на 23.09.18 в 08:21

Хитов афиш на "Сцена на кръстопът" днес

Две представления са в програмата на фестивала Сцена на кръстопът.  На Голяма сцена в Пловдивския театър с постановката „Нос“ по Гогол гостува  театър 199 „Валентин Стойчев“. Смешно-горчивият абсурдизъм на пиесата е в сценична версия на Веселка Кунчева и Ина Божидарова.   В Камерна зала трупата на  украинския Национален академичен драматичен..

публикувано на 22.09.18 в 10:17

Как се правят кукли - показват майстори на ул. "Съборна"

Пленер „Кукли“ ще се проведе на ул. „Съборна“ сред сергиите на Есенния панаир на занаятите.  Кукли ще демонстрират майстори от Пловдив и актьори от кукления театър. Проявата е част от афиша на Празниците на Стария град. Вечерта в бар „Конюшните" ще се проведе стрийт денс фестивалът „Старият град танцува под звездите“.

публикувано на 22.09.18 в 09:32

Много рок на Античния театър в празничните дни

Невероятни концерти очакват пловдивчани на сцената на Античния театър. В три последователни вечери, от петък  се представят изумителни музиканти, в рамките на форума SOUNDS OF THE AGES 2018 В петък вечерта бе концертът на звездата на Ирландия – ИМЕЛДА МЕЙ. Тя е излизала да пее на сцена с най-големите – Лу Рийд, Том Джоунс, Дейвид Гилмор,..

публикувано на 21.09.18 в 17:05

Занаятите изпъстриха ул. "Съборна"

Есенен панаир на занаятите е разположен по ул. „Съборна“ в Стария град.  На пъстри сергии над 50 майстори представят своите произведения – продукти на 20 стари занаята. Събитието ще продължи до неделя. Сред занаятчиите е и Росица Станева, която демонстрира на истински министан как става тъкането на черги. Тя споделя, че украсите измисля..

публикувано на 21.09.18 в 15:17

"Палачи" е в афиша на "Сцена на кръстопът"

Спектакълът „Палачи“ на театър „София“ е в програмата на фестивала „Сцена на кръстопът“.  В пиесата на Мартин МакДона с режисьор Стоян Радев въпросът „Кой е убиецът ?“ придобива по-голямо значение, защото води към собствения ни страх, огромната ни суета и ужасът от липсата на друго, без готови решения. Между актьорите са Деян Донков, Лилия Маравиля,..

обновено на 21.09.18 в 11:56

Нощ на музеите и галериите в Асеновград

     Нощ на музеите и галериите се провежда в Асеновград. Акцент на събитието тази година е изложбата "Възцаряване" по повод 800 години от възкачването на престола на патрона на града цар Иван Асен Втори в централната сграда на Градския исторически музей.   Нощта на музеите ще бъде открита с концерт на талантите от Музейната музикална школа,..

публикувано на 21.09.18 в 11:51