Артисти искат нов ред за финансиране на проекти за ЕСК

Шест месеца преди Пловдив – Европейска столица на културата – организатори на събития, които попадат в програмата със спечелени проекти, искат промяна в начина на финансиране и повече подкрепа от екипа на фондация „Пловдив-2019“.

Артистите предлагат и конкретни мерки, които биха улеснили работата им – включително и авансовото плащане по проектите да се увеличи от 20 % на 70%. 

Според тях структурата на финансиране е неефективна и на практика е неприложима при финансиране на събития от такъв мащаб. Всичко това е описано в писмо, което е изпратено до фондация „Пловдив 2019“. В програма „Точно днес“ на Радио Пловдив търсим баланс между искане и възможности, наши събеседници са Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър-Пловдив, който се е разписал под писмото и подкрепя авторите на малките проекти, а също и Кирил Велчев, изпълнителен директор на фондация „Пловдив 2018“.

 

Писмото е покана за разговор с фондация „Пловдив 2019“. Целта е да изпълним проектите по-качествено, по-лесно и без стрес. По някакъв начин това ще доведе до по-голямата тежест и стойност на онези неща, които правим, това заяви Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър-Пловдив.

Искането за увеличаване на авансовото плащане, се прави сега, защото остава малко време до Европейска столица на културата

Както знаете – сроковете са много кратки, а когато човек започне да прави такъв проект, излизат и много допълнителни неща, които не е възможно да се планират докрай. Хората, които реализират по-малките проекти, попадат в много стресови ситуации. Смятам, че този проблем може да се реши, обясни Кръстю Кръстев.


Качеството на проектите за „Европейска столица на културата“ няма да пострада, убедени са Кръстю Кръстев и Кирил Велчев

Не смятам, че качеството на проектите ще падне, но смятам, че в някои случаи може да се придобие още по-голямо качество. Като виждаме, че нещата имат потенциал да станат още по-добри, защо да не го използваме?, пита Кръстев.

Снимка

Изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев заяви, че писмото на творците ще бъде гледано на заседание на УС на Фондация „Пловдив-2019“ утре, а днес то ще се обсъди от финансистите и юристите на организацията.

Мисля, че е съвсем нормално да вземем под внимание някои неща, които са свързани с авансовото плащане на проектите и то да бъде малко по-високо. Но има и друга гледна точка – съгласете се, че 70% авансово плащане на проект – нали разбирате, че ние сме една публична структура, разходваме средства на гражданите на Пловдив, заяви Велчев и допусна, че може да се говори за авансово плащане на 50% от сумата на проектите. Окончателното решение ще се вземе от УС.

Снимка

Кирил Велчев обаче е категоричен, че няма да се стигне до откази от проекти, ако сегашния модел на финансиране не се промени.

Интервютата с Кръстю Кръстев и Кирил Велчев можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Вечният въпрос на Хамлет звучи на 30 езика в Малката базилика

Крилата фраза „Да бъдеш, или да не бъдеш“ от известния монолог на Датския принц ще прозвучи на 30 езика, включително на санскрит, арабски, пущу и сесото, по повод 21 февруари в Малката базилика.  Това е датата, на която се отбелязва Международният ден на майчиния език. По инициатива на Българско-турския литературен клуб ще се проведе..

обновено на 21.02.19 в 11:28

Точка.БГ с акустичен концерт в Пловдив

Пламен Сивов е познат от сайта Православие БГ. Той е юрист, превежда от английски и руски език, и е един от създателите и членове на акустичната група Точка.БГ. Много от текстовете и музиката на песните са негови. По покана  на феновете, групата идва  с концерт този петък на 22 февруари в  Пловдив, в Bee Bop Café . Акустичен звук от три китари и..

обновено на 21.02.19 в 07:13

Великите европейци – Теофил Готие

Французинът Теофил Готие със сигурност не е първият велик писател, за когото бихте се сетили, ако трябва да правите някаква европейска литературна класация. Но смея да твърдя, че след още 100 - 200 години, когато се забравят имената на много по-известни сега творци, неговото ще остане.  Какво, притеснява ви, че не сте чели нищичко от мосю..

публикувано на 20.02.19 в 11:06

Деца от "Столипиново" - в Етнографския музей

Ученици от училищата в квартал "Столипиново" влизат в Етнографския музей. Образователната инициатива "пАРТньорство" е част от проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“  на фондация "Пловдив 2019" Целта е децата  да научат повече за постоянните експозиции на музея и да посетят изложбата „Песента на дървото“, която разказва за..

публикувано на 20.02.19 в 09:47

"Аз обичам, ти обичаш, той обича..." на пловдивска сцена

Последният спектакъл   на един от най-емблематичните и обичани  български режисьори Теди Москов „Аз обичам, ти обичаш, той обича...“ на Малък градски театър „Зад канала“, ще гостува за първи път в Пловдив тази неделя  в Градския дом на културата.  Между актьорите в него са  Малин Кръстев, Филип Аврамов, Владимир Зомбори, Катлин Старейшинска,..

публикувано на 19.02.19 в 10:06