РЕКЛАМА

Артисти искат нов ред за финансиране на проекти за ЕСК

Шест месеца преди Пловдив – Европейска столица на културата – организатори на събития, които попадат в програмата със спечелени проекти, искат промяна в начина на финансиране и повече подкрепа от екипа на фондация „Пловдив-2019“.

Артистите предлагат и конкретни мерки, които биха улеснили работата им – включително и авансовото плащане по проектите да се увеличи от 20 % на 70%. 

Според тях структурата на финансиране е неефективна и на практика е неприложима при финансиране на събития от такъв мащаб. Всичко това е описано в писмо, което е изпратено до фондация „Пловдив 2019“. В програма „Точно днес“ на Радио Пловдив търсим баланс между искане и възможности, наши събеседници са Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър-Пловдив, който се е разписал под писмото и подкрепя авторите на малките проекти, а също и Кирил Велчев, изпълнителен директор на фондация „Пловдив 2018“.

 

Писмото е покана за разговор с фондация „Пловдив 2019“. Целта е да изпълним проектите по-качествено, по-лесно и без стрес. По някакъв начин това ще доведе до по-голямата тежест и стойност на онези неща, които правим, това заяви Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър-Пловдив.

Искането за увеличаване на авансовото плащане, се прави сега, защото остава малко време до Европейска столица на културата

Както знаете – сроковете са много кратки, а когато човек започне да прави такъв проект, излизат и много допълнителни неща, които не е възможно да се планират докрай. Хората, които реализират по-малките проекти, попадат в много стресови ситуации. Смятам, че този проблем може да се реши, обясни Кръстю Кръстев.


Качеството на проектите за „Европейска столица на културата“ няма да пострада, убедени са Кръстю Кръстев и Кирил Велчев

Не смятам, че качеството на проектите ще падне, но смятам, че в някои случаи може да се придобие още по-голямо качество. Като виждаме, че нещата имат потенциал да станат още по-добри, защо да не го използваме?, пита Кръстев.

Снимка

Изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев заяви, че писмото на творците ще бъде гледано на заседание на УС на Фондация „Пловдив-2019“ утре, а днес то ще се обсъди от финансистите и юристите на организацията.

Мисля, че е съвсем нормално да вземем под внимание някои неща, които са свързани с авансовото плащане на проектите и то да бъде малко по-високо. Но има и друга гледна точка – съгласете се, че 70% авансово плащане на проект – нали разбирате, че ние сме една публична структура, разходваме средства на гражданите на Пловдив, заяви Велчев и допусна, че може да се говори за авансово плащане на 50% от сумата на проектите. Окончателното решение ще се вземе от УС.

Снимка

Кирил Велчев обаче е категоричен, че няма да се стигне до откази от проекти, ако сегашния модел на финансиране не се промени.

Интервютата с Кръстю Кръстев и Кирил Велчев можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Благотворително за писателката Величка Настрадинова

Серия от благотворителни инициативи за доайена на пловдивските писатели  Величка Настрадинова, организира Дружеството на писателите – Пловдив. Първата е в сряда от 18ч. в читалище "Христо Г. Данов".  Известната писателка, носител на награда "Пловдив" ,на наградата за фантастика "Гравитон"   е една от любимите писатели на малките деца, е в тежко..

публикувано на 13.11.18 в 11:26

Първият национален ученически конкурс за плакат ще е в Пловдив

Национална художествена гимназия „Цанко Лавренов“ и Държавната агенция за закрила на детето организират в Пловдив първата Национална ученическа изложба „Плакат“, която има конкурсен характер.  Със свои творби в нея се включват възпитаници на училищата по изкуствата към Министерството на културата, в които  повече от 500 деца се обучават в..

публикувано на 13.11.18 в 10:15

Крум Филипов гостува с дебютен роман в "Петното"

Крум Филипов гостува на литературен салон „Spirt&Spirit“ в клуб Петното. Известният режисьор ще представи първия си роман „ Синът на авиатора “ , издание на Жанет 45. Модератор на срещата е Александър Секулов. Крум Филипов е роден през 1969 година в Смолян. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност режисура, в класа на проф. Иван Добчев...

публикувано на 13.11.18 в 07:19

Иван Христов - Грога показва нови картини в "Аспект"

Художникът Иван Христов-Грога ще открие изложба живопис в галерия Аспект.  От  ноември 2006-та той гостува всяка година с изложба в галерия Аспект.  Представя се с 22 нови картини, рисувани специално за галерията.  Експозицията обединява така любимите на твореца зимни пейзажи, натюрморти и портрети на птици.  Приказните зимни пейзажи по..

публикувано на 13.11.18 в 07:02

Ованес Торосян с премиера на моноспектакъла "Малкият Пучи"

Премиера на авторския моноспектакъл на Ованес Торосян „Малкият Пучи“ ще се състои в Bee Bop Café.  Сюжетът разказва за малкия човек, който е отхвърлян и сочен с пръст, но който открива ключ към това, да стане симпатичен.  Една смешна история за тъпотата на материализма. Спектакълът е със свободен вход, той е подгряващ за Нощта на театрите тази..

публикувано на 13.11.18 в 06:55
ivan_teofilov_bgnes_1

Иван Теофилов представя книгата "Гласът на тишината"

Новата книга на Иван Теофилов „Гласът на тишината“  и среща с него ще се състои в Драматичен театър Пловдив.  Книгата, издание на Жанет45, е съставена от спомени и творчески размисли на тема минало, памет, съдба. Между приятелите му са Александър Геров, Иван Пейчев, Николай Кънчев, художниците Георги Божилов – Слона, Атанас Згалевски и др...

публикувано на 13.11.18 в 06:43

Преге - предаване за света на книгите, 10 - 16 ноември

В предаването за книги на Радио Пловдив на 10. 11. 2018г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“( нови книги) Хенрик Понтопидан. Щастливецът Пер. 822 стр., 6А, Персей, 2018. Стефан Цвайг. Светът от вчера. 3-то изд. , 480 стр., ок. 4А, Колибри, 2018. Габриел Гарсия Маркес. Сто години самота. 440..

публикувано на 12.11.18 в 11:35