РЕКЛАМА

Артисти искат нов ред за финансиране на проекти за ЕСК

Шест месеца преди Пловдив – Европейска столица на културата – организатори на събития, които попадат в програмата със спечелени проекти, искат промяна в начина на финансиране и повече подкрепа от екипа на фондация „Пловдив-2019“.

Артистите предлагат и конкретни мерки, които биха улеснили работата им – включително и авансовото плащане по проектите да се увеличи от 20 % на 70%. 

Според тях структурата на финансиране е неефективна и на практика е неприложима при финансиране на събития от такъв мащаб. Всичко това е описано в писмо, което е изпратено до фондация „Пловдив 2019“. В програма „Точно днес“ на Радио Пловдив търсим баланс между искане и възможности, наши събеседници са Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър-Пловдив, който се е разписал под писмото и подкрепя авторите на малките проекти, а също и Кирил Велчев, изпълнителен директор на фондация „Пловдив 2018“.

 

Писмото е покана за разговор с фондация „Пловдив 2019“. Целта е да изпълним проектите по-качествено, по-лесно и без стрес. По някакъв начин това ще доведе до по-голямата тежест и стойност на онези неща, които правим, това заяви Кръстю Кръстев, директор на Драматичен театър-Пловдив.

Искането за увеличаване на авансовото плащане, се прави сега, защото остава малко време до Европейска столица на културата

Както знаете – сроковете са много кратки, а когато човек започне да прави такъв проект, излизат и много допълнителни неща, които не е възможно да се планират докрай. Хората, които реализират по-малките проекти, попадат в много стресови ситуации. Смятам, че този проблем може да се реши, обясни Кръстю Кръстев.


Качеството на проектите за „Европейска столица на културата“ няма да пострада, убедени са Кръстю Кръстев и Кирил Велчев

Не смятам, че качеството на проектите ще падне, но смятам, че в някои случаи може да се придобие още по-голямо качество. Като виждаме, че нещата имат потенциал да станат още по-добри, защо да не го използваме?, пита Кръстев.

Снимка

Изпълнителният директор на Фондация „Пловдив 2019“ Кирил Велчев заяви, че писмото на творците ще бъде гледано на заседание на УС на Фондация „Пловдив-2019“ утре, а днес то ще се обсъди от финансистите и юристите на организацията.

Мисля, че е съвсем нормално да вземем под внимание някои неща, които са свързани с авансовото плащане на проектите и то да бъде малко по-високо. Но има и друга гледна точка – съгласете се, че 70% авансово плащане на проект – нали разбирате, че ние сме една публична структура, разходваме средства на гражданите на Пловдив, заяви Велчев и допусна, че може да се говори за авансово плащане на 50% от сумата на проектите. Окончателното решение ще се вземе от УС.

Снимка

Кирил Велчев обаче е категоричен, че няма да се стигне до откази от проекти, ако сегашния модел на финансиране не се промени.

Интервютата с Кръстю Кръстев и Кирил Велчев можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

"Тракарт" посреща втория младежки пленер "Творецът"

Ротари клуб "Пловдив Пълдин" и Културен център "Тракарт" представят днес заключителната изложба с каритни живопис и скулптура от втория младежки пленер " Творецът ".  Инициатор на пленера е художникът Матей Матеев . Младите таланти са посетили Македония, оттам са и повече от показаните картини в залата. Откриване на изложбата: 18.00 часа в..

обновено на 17.07.18 в 09:56

Уникален "пиано дуел" довечера на Античния театър

Двама виртуозни пианисти излизат довечера на Античния театър в уникален „пиано дуел“ в рамките на „OPERA OPEN“, а п убликата ще реши кой е по-добрият! В шоу формата, обиколил най-големите зали по света, се изправят един срещу друг германците Андреас Керн и Пол Цибис.  Пиано дуелът е разделен на няколко кръга, всеки с определен музикален стил –..

публикувано на 17.07.18 в 08:32

Уникален пиано дуел на Античния театър

Виртуозните пианисти Андреас Керн и Пол Цибис се изправят един срещу друг на сцената на Античния театър в Пловдив в истински пиано дуел. Концертът е на 17 юли от 21 часа. А кой е по-добър – това ще решава публиката. Секундант на музикантите ще бъде Оркестър на Държавна опера-Пловдив. Диригент е Константин Добройков. Пиано дуелът е..

публикувано на 16.07.18 в 10:57

Преге - предаване за света на книгите, 14 - 20 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 14. 07. 2018 г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Свобода Бъчварова. Опасен чар. 198 стр., ок. 3А, БГ книга, 2018. Дяволиада. Българска диаболична проза. 28 разказа. 320 стр., ок. 4А, Милениум, 2018. Бали Каур Джасвал. Еротични истории за пенджабски..

публикувано на 16.07.18 в 10:16

Изложба шевици се открива в Етнографския музей

Дамският клуб за шевици и плетиво „Българка“ представя тази вечер в Етнографския музей изложба по повод 40- годишнината от своето основаване.  Тя е под мотото „Докосване до древна хубост“. Показва традиционни за  различните  райони на България произведения, поднесени в модерен стил.  Това са предмети за украса на дома, облекла и аксесоари (шалове и..

публикувано на 16.07.18 в 09:23

Гайдари се надсвирват в село Равногор

Гайдари от цяла България се надсвирват в родопското село Равногор, община Брацигово. Гайдите  огласят поляните на местността "Свети Илия". Двудневното събитие започна с водосвет, отслужен от свещеника на селото. В програмата днес е концертът на лауреатите. Целта на гайдарското надсвирване е да популяризира родопският фолклор, да извисява любовта..

публикувано на 15.07.18 в 07:38

Галеристката и поетеса Краси Алексиева гостува в "Срещите"

В "Срещите" тази събота - разговор с галеристката и поетеса Красимира Алексиева, за  изкуството, което днес все повече и повече бърза да се покаже, похарчи и да изчезне като пуканките и вафлите по Марио Варгас Льоса... И още - за интересни български художници, за мъжа, който винаги си остава дете, .за подтисничеството на църквата по отношение на..

публикувано на 13.07.18 в 10:47