РЕКЛАМА

Съдът възстанови Стефан Филчев като директор на къщата музей "Иван Вазов"

| обновено на 11.07.18 в 15:07

Районният съд в Карлово призна за незаконно уволнението на Стефан Филчев като директор на къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот.

Съдия Дарина Попова отменя уволнението, което е по настояване на кмета на общината Деян Дойнов. Той освобождава Филчев на 21 септември 2017 г. с мотива, че е филолог и му липсва необходимия ценз за длъжността. Кметът промени изискванията за заемане на длъжността и посочи, че за нея трябват образование със степен музеология, музейно дело или археология и история.

Със свое решение от 10 юли Районният съд в Карлово постановява, че работодателят има право да променя изискванията за образование, но в конкретния случай промяната на правилата е направена с единствената цел Стефан Филчев да бъде уволнен. 

Съдът приема, че това е така, защото на една и съща дата са изменени изискванията за заемане на длъжността. От Филчев е поискано да декларира дали притежава необходимото, без да е определен срок за това, и му е връчено предизвестие и заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Това представлява злоупотреба с право според решение на ВКС по сходен казус.

Къщата музей „Иван Вазов” в Сопот има възможност да обжалва пред Окръжния съд в Пловдив до две седмици.

От своя страна Стефан Филчев написа в социалните мрежи: "Решения на съда не се коментират, затова и аз не ще го сторя. Благодаря за моралния успех, благодаря на всички, които винаги са вярвали в мен.

Благодаря за стотиците обаждания и поздравления, но това не е окончателната развръзка. Сигурно ще има обжалване. Най -интересното предстои!"

Николай Новаков, заместник - кмет на Сопот първоначално заяви, че не коментира написани констатации във Фейсбук, без да е прочел по думите му решението на РС-Карлово.

След това Новаков каза, че когато решението влезе в сила, той очаква Стефан Филчев да си извади изпълнителен лист и общината е длъжна да изпълни постановеното от съда. Общината очаква да получи документално решението на съда в Карлово. 
Николай Новаков отказа коментар дали ще обжалват пред съда в Пловдив, като подчерта, че делото е четириинстанционно. По думите му договорът на Стефан Филчев с къщата-музей "Иван Вазов" е изтекъл. Предстои и конкурс за длъжността.
Още от категорията

Горивата в Пловдив са най-евтини след тези в Хасково

От 6-ти ноември до днес  бензинът у нас е поевтинял с 13 стотинки стотинки,  дизелът с 4 стотинки, автогазът с 1 стотинка. Данните на специализираните сайтове, които следят цените в цялата страна показват, че  Пловдив е на второ място, след Хасково, по ниски цени на бензина, дизела и пропан – бутана.  С по три стотинки в момента са по- евтини..

обновено на 13.11.18 в 17:19

Пазарджик "свива" местата в синята зона

Община Пазарджик планира да намали броя на местата за платено почасово паркиране "Синя зона". Това ще стане след приемането на нова Наредба за организация на движението в община Пазарджик, съобщи кметът Тодор Попов.  Предвижда се намаляване на платените паркоместа с 535, а действащите ще останат 1335. Близо 230 места за паркиране са в междублокови..

обновено на 13.11.18 в 17:18

Според "Чистота" Пловдив отново е готов за зимата

От днес АПИ обяви старт на сезона на зимното поддържане на пътищата, а първите снежинки у нас се очакват до дни.  По прогноза, към четвъртък се очаква времето рязко да се застуди, като в Северна България и високите планински места се очакват първите снеговалежи.  Каква е готовността на Пловдив да посрещне зимата - обяснява директорът на общинската..

обновено на 13.11.18 в 15:58

Бившият шеф на полицията в Раковски - окончателно в ареста

Пловдивският апелативен съд отхвърли молбата  на бившия началник на полицейското управление в  Раковски Георги Илиев за по-лека мярка за неотклонение.   С това окончателно решение той остава в ареста до началото на делото срещу него.  Срещу Георги Илиев  е повдигнато обвинение за вземане на подкуп в размер на 20 000 лева чрез изнудване и..

обновено на 13.11.18 в 14:47

Пловдив пак ще е част от Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Община Пловдив отново се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците, като в периода 19 - 23 ноември 2018 г. организира кампания за разделното им  събиране.  Става дума за излезли от употреба гуми, негодни за употреба батерии и акумулатори, отработени масла, непотребна техника и други. От тази дата нататък, гражданите могат..

публикувано на 13.11.18 в 14:30

Асеновградски квартал остана отново без вода заради авария

За четвърти пореден ден авария остави асеновградския квартал "Запад" без вода. Засегнати са високите жилищни етажи, а причината е драстично намаляване дебита на водата, заради запушен водопровод, каза началникът на ВиК в Асеновград инж. Димитър Кавалджиев. За отстраняване на проблема до два часа тази сутрин са работили три екипа. Разкопан е..

публикувано на 13.11.18 в 13:50

Ремонт затруднява движението по АМ "Тракия" край Пловдив

Само в изпреварщата лента ще се осъществява движението при 119-ти километър на автомагистрала „Тракия“ до 17 часа този вторник . Причина за промяната в трафика са ремонтни дейности на асфалтовата настилка при пътен възел Пловдив – Запад.  Шофьорите, които се движат по пътната връзка Пловдив - София да карат с повишено внимание,  съобразена..

публикувано на 13.11.18 в 10:28