РЕКЛАМА

Съдът възстанови Стефан Филчев като директор на къщата музей "Иван Вазов"

| обновено на 11.07.18 в 15:07

Районният съд в Карлово призна за незаконно уволнението на Стефан Филчев като директор на къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот.

Съдия Дарина Попова отменя уволнението, което е по настояване на кмета на общината Деян Дойнов. Той освобождава Филчев на 21 септември 2017 г. с мотива, че е филолог и му липсва необходимия ценз за длъжността. Кметът промени изискванията за заемане на длъжността и посочи, че за нея трябват образование със степен музеология, музейно дело или археология и история.

Със свое решение от 10 юли Районният съд в Карлово постановява, че работодателят има право да променя изискванията за образование, но в конкретния случай промяната на правилата е направена с единствената цел Стефан Филчев да бъде уволнен. 

Съдът приема, че това е така, защото на една и съща дата са изменени изискванията за заемане на длъжността. От Филчев е поискано да декларира дали притежава необходимото, без да е определен срок за това, и му е връчено предизвестие и заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Това представлява злоупотреба с право според решение на ВКС по сходен казус.

Къщата музей „Иван Вазов” в Сопот има възможност да обжалва пред Окръжния съд в Пловдив до две седмици.

От своя страна Стефан Филчев написа в социалните мрежи: "Решения на съда не се коментират, затова и аз не ще го сторя. Благодаря за моралния успех, благодаря на всички, които винаги са вярвали в мен.

Благодаря за стотиците обаждания и поздравления, но това не е окончателната развръзка. Сигурно ще има обжалване. Най -интересното предстои!"

Николай Новаков, заместник - кмет на Сопот първоначално заяви, че не коментира написани констатации във Фейсбук, без да е прочел по думите му решението на РС-Карлово.

След това Новаков каза, че когато решението влезе в сила, той очаква Стефан Филчев да си извади изпълнителен лист и общината е длъжна да изпълни постановеното от съда. Общината очаква да получи документално решението на съда в Карлово. 
Николай Новаков отказа коментар дали ще обжалват пред съда в Пловдив, като подчерта, че делото е четириинстанционно. По думите му договорът на Стефан Филчев с къщата-музей "Иван Вазов" е изтекъл. Предстои и конкурс за длъжността.
Още от категорията

Патриарх Неофит отбелязва годишнината от рождението на екзарх Стефан

Патриарх Неофит ще участва в село Широка лъка в отбелязването на 140-та годишнина от рождението на екзарх Стефан. Годишнината ще се чества в храм „Успение Богородично” в селото. В 9,30 ч. пловдивският митрополит Николай ще отслужи заупокойна Света литургия в църквата. След това заупокойна молитва ще бъде отслужена и пред бюст-паметника на екзарх..

обновено на 23.09.18 в 08:39

В Чепеларе отдават почит на Петко войвода

С напълно нова хайдушка униформа в Чепеларе ще бъде посрещнат Капитан Петко войвода, заедно с четата му от Сдружение „Родопски хайдути“ от 17.00 часа пред Паметника на Войводата в Чепеларе.  Проявата ще е гвоздеят в 5-дневните Национални хайдушки празници. Това съобщиха от Община Чепеларе. Нека да бъдем единни и заедно да отдадем почит към паметта..

публикувано на 23.09.18 в 08:38

Моторист загина край Сопот

25-годишен моторист загина на пътя между Карлово и Сопот, съобщиха от пресцентъра на полицията в Пловдив.  По първоначални данни той пътувал с мотоциклет "Сузуки" към Сопот и срещу него лек автомобил "Тойота" с 35-годишна шофьорка предприел ляв завой и му отнел предимството. При удара мотористът паднал на пътното платно и бил прегазен от движещ се..

публикувано на 23.09.18 в 08:29

Съдът освободи от ареста двамата ученици от обира на Роженския манастир

Пловдивският районен съд остави в ареста двама от четиримата задържани за обира в Роженския манастир. Това са Юксел Митев на 21 години и соченият за шеф на бандата  Стефан Матеев на 44 години.  Съдът прие, че е налице обосновано подозрение, че четиримата  са извършители на деянията, в които са обвинени. Съдът се позова на показанията на..

обновено на 22.09.18 в 21:44

Пловдивчани си припомниха историческите събития от преди 110 години

 В Пловдив Денят на Независимостта беше  честван  с тържествен ритуал, молебен и възстановка на събитията от 1908г., когато в Пловдив на 27 септември е прочетен за втори път Манифеста за Независимостта, обявена във Велико Търново на 22 септември.   Пловдив е първия град, в който Фердинад е посрещнат като владетел на независима България с..

обновено на 22.09.18 в 20:01

Пламна сградата на Уникредит на Главната

Гъсти облаци черен дим излизат от последния, трети етаж на сградата на Уникредит Булбанк на главната улица.  Пожарът явно е в затворено помещение, защото пламъци не се виждаха, но димът се стеле по цялото протежение на улицата.  Засега не е известно каква е причината.  На мястото пристигнаха две пожарни и  линейка.  Оказа се, че горят два етажа от..

обновено на 22.09.18 в 20:00

Съдът в Пловдив пое делото за обира в Роженския манастир

Делото на задържаните за обира в Роженския манастир ще се гледа в Пловдив, реши ВКС. До това развитие се стигна, след като магистратите от районния съд в Сандански си направиха самоотвод, тъй като сред арестуваните е и популярен местен адвокат, с когото съдиите са работили многократно. Довечера Районен съд – Пловдив ще се произнесе за..

обновено на 22.09.18 в 17:25