Съдът възстанови Стефан Филчев като директор на къщата музей "Иван Вазов"

| обновено на 11.07.18 в 15:07

Районният съд в Карлово призна за незаконно уволнението на Стефан Филчев като директор на къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот.

Съдия Дарина Попова отменя уволнението, което е по настояване на кмета на общината Деян Дойнов. Той освобождава Филчев на 21 септември 2017 г. с мотива, че е филолог и му липсва необходимия ценз за длъжността. Кметът промени изискванията за заемане на длъжността и посочи, че за нея трябват образование със степен музеология, музейно дело или археология и история.

Със свое решение от 10 юли Районният съд в Карлово постановява, че работодателят има право да променя изискванията за образование, но в конкретния случай промяната на правилата е направена с единствената цел Стефан Филчев да бъде уволнен. 

Съдът приема, че това е така, защото на една и съща дата са изменени изискванията за заемане на длъжността. От Филчев е поискано да декларира дали притежава необходимото, без да е определен срок за това, и му е връчено предизвестие и заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Това представлява злоупотреба с право според решение на ВКС по сходен казус.

Къщата музей „Иван Вазов” в Сопот има възможност да обжалва пред Окръжния съд в Пловдив до две седмици.

От своя страна Стефан Филчев написа в социалните мрежи: "Решения на съда не се коментират, затова и аз не ще го сторя. Благодаря за моралния успех, благодаря на всички, които винаги са вярвали в мен.

Благодаря за стотиците обаждания и поздравления, но това не е окончателната развръзка. Сигурно ще има обжалване. Най -интересното предстои!"

Николай Новаков, заместник - кмет на Сопот първоначално заяви, че не коментира написани констатации във Фейсбук, без да е прочел по думите му решението на РС-Карлово.

След това Новаков каза, че когато решението влезе в сила, той очаква Стефан Филчев да си извади изпълнителен лист и общината е длъжна да изпълни постановеното от съда. Общината очаква да получи документално решението на съда в Карлово. 
Николай Новаков отказа коментар дали ще обжалват пред съда в Пловдив, като подчерта, че делото е четириинстанционно. По думите му договорът на Стефан Филчев с къщата-музей "Иван Вазов" е изтекъл. Предстои и конкурс за длъжността.
Още от категорията

Задържаха шеметно пиян шофьор на автобус в Асеновград

Образувано е бързо производство срещу шофьор, който катастрофира с градски автобус в центъра на Асеновград.  Инцидентът е станал на булевард "Марица" около 20 часа снощи. Рейсът е изпълнявал курс по градска линия номер 1, но водачът е изгубил управление и се е блъснал в паркирал върху синята зона лек атвомобил.  Няма пострадали пътници в автобуса, а..

обновено на 21.02.19 в 13:03

Лекари се борят за живота на момче, пострадало по време на сеч

16-годишно момче от Смолян пострада тежко, след като дърво се стовари върху главата му. Инцидентът е станал в местността „Варадил“ край Смолян по време на  сеч.  Момчето е със средна телесна повреда, черепно -мозъчна травма. Пострадалият е транспортиран до МБАЛ-Смолян, след което е приведен в лечебно заведение в Пловдив. "Състоянието му бе..

публикувано на 21.02.19 в 12:51

Шофьорът, прегазил малкия Паоло, остава в затвора още година

За втори път пловдивските апелативни магистрати отказаха предсрочното освобождаване на шофьора, прегазил с джипа си малко дете  в Стара Загора.  Георги Сапунджиев ще трябва да изтърпи остатъка от шестгодишната си присъда за смъртта на четиригодишния Паоло и остава в затвора още една година.  Съдът смята, че Сапунджиев не може да бъде освободен за..

публикувано на 21.02.19 в 11:33

Ден на биоземеделието в Панаира

Ден на биологичното земеделие е днешният в рамките на мегафорума за агробизнес, храни, вино и оборудване, чиито домакин е Пловдив.  Ще се разискват проблемите и ще се търсят решения за българското биологично пчеларство. Предстои  семинар на тема „Биологично земеделие в България – мисията възможна“.  Програмата включва още дискусия за разширяването..

обновено на 21.02.19 в 11:28

Автобус хлътна в канавка на спускане от Марково

Транспортен инцидент с пътнически автобус по линията Пловдив – Марково за щастие  се размина само с огънати ламарини и стреснати  пътници.   По първоначални данни, към 8 часа тази сутрин рейсът с 35 пътници излязъл извън пътя и пропаднал в крайпътната канавка, след като пътят му бил засечен от микробус.   Това се случва на спускане по стръмния..

публикувано на 21.02.19 в 09:15