РЕКЛАМА

Съдът възстанови Стефан Филчев като директор на къщата музей "Иван Вазов"

| обновено на 11.07.18 в 15:07

Районният съд в Карлово призна за незаконно уволнението на Стефан Филчев като директор на къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот.

Съдия Дарина Попова отменя уволнението, което е по настояване на кмета на общината Деян Дойнов. Той освобождава Филчев на 21 септември 2017 г. с мотива, че е филолог и му липсва необходимия ценз за длъжността. Кметът промени изискванията за заемане на длъжността и посочи, че за нея трябват образование със степен музеология, музейно дело или археология и история.

Със свое решение от 10 юли Районният съд в Карлово постановява, че работодателят има право да променя изискванията за образование, но в конкретния случай промяната на правилата е направена с единствената цел Стефан Филчев да бъде уволнен. 

Съдът приема, че това е така, защото на една и съща дата са изменени изискванията за заемане на длъжността. От Филчев е поискано да декларира дали притежава необходимото, без да е определен срок за това, и му е връчено предизвестие и заповед за прекратяване на трудовото правоотношение. Това представлява злоупотреба с право според решение на ВКС по сходен казус.

Къщата музей „Иван Вазов” в Сопот има възможност да обжалва пред Окръжния съд в Пловдив до две седмици.

От своя страна Стефан Филчев написа в социалните мрежи: "Решения на съда не се коментират, затова и аз не ще го сторя. Благодаря за моралния успех, благодаря на всички, които винаги са вярвали в мен.

Благодаря за стотиците обаждания и поздравления, но това не е окончателната развръзка. Сигурно ще има обжалване. Най -интересното предстои!"

Николай Новаков, заместник - кмет на Сопот първоначално заяви, че не коментира написани констатации във Фейсбук, без да е прочел по думите му решението на РС-Карлово.

След това Новаков каза, че когато решението влезе в сила, той очаква Стефан Филчев да си извади изпълнителен лист и общината е длъжна да изпълни постановеното от съда. Общината очаква да получи документално решението на съда в Карлово. 
Николай Новаков отказа коментар дали ще обжалват пред съда в Пловдив, като подчерта, че делото е четириинстанционно. По думите му договорът на Стефан Филчев с къщата-музей "Иван Вазов" е изтекъл. Предстои и конкурс за длъжността.
Още от категорията

В "Централен" ще разчистват незаконни къщи, гаражи и павилиони

100 незаконни постройки на територията на район „Централен“ ще бъдат премахнати до месец. Това обяви районният кмет Георги Стаменов. Първи ще бъдат отстранени тези, които се намират върху пътна инфраструктура. Те са 26 и се намират в Хаджи Хасан махала, а за премахването им са необходими 173 хиляди лева. Подготвили сме докладна и ще искаме..

обновено на 17.07.18 в 16:33

В Пазарджик Мая Манолова се срещна с възрастни хора с увреждания

Омбудсманът Мая Манолова посети Дневния център за възрастни с увреждания в Пазарджик, който е първият от подобен тип в страната. Социалната услуга е създадена през 1996 година. Посещението е по покана на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения. Пред журналисти Мая Манолова посочи, че в центъра са създадени добри практики, които..

публикувано на 17.07.18 в 16:32

В Карлово откриха изложба с издания за Васил Левски

Експозицията е в Историческия музей, а изданията за Васил Левски са от фондовете на Историческия музей и НМ „Васил Левски“.  Директорът на музия Мария Деянова представи ценните експонати, някои от които са първите книги посветени на Апостола. Изложбата съдържа оригинално издание на първата биография на Васил Левски, написана от Иван..

публикувано на 17.07.18 в 15:39

Пловдив чества празника на митрополитския храм "Света Марина"

На български, румънски и английски език се проведе богослужението, продължило повече от три часа навръх храмовия празник на митрополитския храм „Света Марина“ в Пловдив.  Службата започна в 9 часа в присъствието на стотици вярващи от Пловдив, региона и цялата страна. Празничната архиерейска света литургия възглави Пловдивският..

публикувано на 17.07.18 в 14:23

Комисията по акредитация оцени високо УМБАЛ "Пловдив"

„УМБАЛ-Пловдив“ получи отлична оценка за цялостната си медицинска дейност от Комисията по акредитация за срок от 5 години.  Заповедта е подписана от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и гарантира, че лечебното заведение осигурява висококачествени здравни услуги и разполага с базови възможности за обучение на студенти и специализанти...

публикувано на 17.07.18 в 12:28

Светъл празник чества митрополитския храм "Света Марина"

Храмов празник на митрополитската църква "Св. Марина". През 2017 год. от Света гора - Атон, е донесено и подарено на Пловдивската митрополия копие на чудотворната икона на Св. Богородица - "Всецарица". На 17 юли 2018 г., когато се чества паметта на света великомъченица Марина, в едноименния Митрополитски храм, от 9.00 часа ще бъде..

обновено на 17.07.18 в 11:25

Мая Манолова се среща с възрастни хора с увреждания в Пазарджик

Следобед омбудсманът Мая Манолова ще посети Дневния център за възрастни с увреждания в Пазарджик.   Посещението е по покана на Българската асоциация за лица с интелектуални затруднения. В понеделник  Мая Манолова препотвърди позицията си, че ще работи и по проектите на Закон за хората с увреждания и на Закон за социалните услуги, а целта е..

публикувано на 17.07.18 в 11:25