РЕКЛАМА

Безплатни прегледи за риск от исхемичен инсулт в Пловдив

| обновено на 13.07.18 в 09:37

Прегледите се организират от Ротари клуб Пловдив Филипопол и УМБАЛ “Еврохоспитал Пловдив“ и са част от проекта за превенция на исхемичния инсулт „No Stroke Bulgaria“.

В България годишно умират над 20 000 човека, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. С тази тъжна статистика страната ни се нарежда на първо място в ЕС по смъртност от инсулт.

Проектът „No Stroke Bulgaria“ адресира този сериозен хуманитарен проблем у нас. Основната цел е да се намалят случаите на това заболяване чрез скрининг на високорискови групи от населението за исхемичен мозъчен инсулт.

Ротари България се включва в борбата с това заболяване, а чрез проекта  бе закупена апаратурата (ехограф с доплер и електрокардиограф) за скрининговите изследвания в София, Пловдив, Бургас и Русе. Партньори по проекта са и клубове  от Ротари – Италия; Бразилия; и Ротари клуб Истанбул-Йеникьой Турция.

 В университетската болница „Еврохоспитал“ в Пловдив , в рамките на 1 година, всеки втори и четвърти петък на месеца, ще провеждат  профилактични прегледи, включващи и ЕКГ и доплер ехография.

 Прегледите са безплатни и ще се извършват от кардиолозите д-р Деспина Барекова и д-р Катина Димитрова от 10,00 до 14,00 часа в кабинет № 252.Пациентите, които подлежат на скринга  трябва да отговаряте на някое от следните условия:

•над 55 години; пушач; преживян инсулт или инфаркт;

•имате кръвен роднина по първа линия с преживян инсулт или инфаркт (родители, брат, сестра)

•страдате от артериална хипертония, сърдечни заболявания, аритмия (предсърдно мъждене), захарен диабет или висок холестерол.

  До края на годината дните са, както следва:  13 и 27 юли; 14 и 28 септември; 12 и 26 октомври; 9 и 23 ноември и 14 и 28 декември. 


Още от категорията

Левски ни е нужен повече от всякога

По – малко себе си, повече народа да съхраним. Да не бъдем безчувствени пред очите разплакани. Да си кажем кривиците и напред да вървим. Трябваш ни, Дяконе! Когато от дребни грижи животът изглежда нелек. Когато сме слаби и когато заякваме. Трябваш ни за опора като най – близък човек. Трябваш ни, Дяконе! Твойта мярка ни трябва,..

публикувано на 18.07.18 в 12:24

Европа трябва да преосмисли системите си за сигурност

Политическа прегръдка е доста позитивен прочит за това, което се случи в Хелзинки. Наблюдавам и коментирам срещи на върха между Съветския съюз и САЩ и  Русия от 30 години насам и не съм виждал подобно положение. Американският президент изглеждаше на пресконференцията след срещата с Путин като излязъл от инструктаж, не – от преговори. Това заяви..

публикувано на 18.07.18 в 11:28

Левски е огнивото, запалило Свободата на България

Какво е Левски за България - рожденият ден на  Левски всъщност е рожденият ден на Свободата на България. Той е единственият син, най-великият, който, ако ние българите нямахме Бог, щяхме отново него да изберем,защото той е примерът, надеждата ни, че бъдещите поколения чрез тази връзка с Левски и България ще останат във Времето. И България ще..

публикувано на 18.07.18 в 10:41

До 10% от лекциите в университета да се водят от бизнес състав

За новите моменти в развитието на академичните среди и за управлението на вуз-те говорим с ректора на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. Запрян Козлуджов .  От него търсим също така коментар за идеята как бизнес и висше образование ще си протегнат ръка още по-тясно от есента.  Проф. Козлуджов открои, че след срещата на ректорите с министъра на..

публикувано на 17.07.18 в 10:03

Европа изобщо не споделя ценностите на Тръмп и Путин

Срещата Тръмп - Путин в Хелзинки коментираме с  проф. Владимир Чуков, говорим за   влошени отношения след "лова на вещици" от 2016 година, или за нови важни решения за света. Проф. Чуков смята, че ние трябва да гледаме най-вече на тази среща от страна на европейци. В никакъв случай не трябва да се отива в двете крайни плоскости - да се величае,..

публикувано на 17.07.18 в 09:51

Болни от ревматоиден артрит недоволни от бюрокрацията

Дискусия на тема „Ранен достъп до ревматолог – европейски препоръки“  се проведе в ДКЦ-1.  В нея участваха проф. д-р Анастас Баталов и д-р Иван Горанов – специалисти-ревматолози, които са членове на местната експертна лекарска комисия по ревматология. Това е комисията, която досега отпускаше на място медикаментите на повече от 2000 души от Пловдив и..

обновено на 16.07.18 в 14:24

Срещата Тръмп - Путин е победа за руския президент

Срещата Тръмп - Путин в Хелзинки ще бъде в известна степен победа за руския президент, защото това беше неговата цел - американски президент да се среща с него и по този начин да демонстрира, че Русия отново е една от Великите сили.  Иначе от гледна точка на резултати, срещата едва ли ще доведе до кой знае какви. Ще говорим за затопляне на..

публикувано на 16.07.18 в 09:29