РЕКЛАМА

Безплатни прегледи за риск от исхемичен инсулт в Пловдив

| обновено на 13.07.18 в 09:37

Прегледите се организират от Ротари клуб Пловдив Филипопол и УМБАЛ “Еврохоспитал Пловдив“ и са част от проекта за превенция на исхемичния инсулт „No Stroke Bulgaria“.

В България годишно умират над 20 000 човека, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. С тази тъжна статистика страната ни се нарежда на първо място в ЕС по смъртност от инсулт.

Проектът „No Stroke Bulgaria“ адресира този сериозен хуманитарен проблем у нас. Основната цел е да се намалят случаите на това заболяване чрез скрининг на високорискови групи от населението за исхемичен мозъчен инсулт.

Ротари България се включва в борбата с това заболяване, а чрез проекта  бе закупена апаратурата (ехограф с доплер и електрокардиограф) за скрининговите изследвания в София, Пловдив, Бургас и Русе. Партньори по проекта са и клубове  от Ротари – Италия; Бразилия; и Ротари клуб Истанбул-Йеникьой Турция.

 В университетската болница „Еврохоспитал“ в Пловдив , в рамките на 1 година, всеки втори и четвърти петък на месеца, ще провеждат  профилактични прегледи, включващи и ЕКГ и доплер ехография.

 Прегледите са безплатни и ще се извършват от кардиолозите д-р Деспина Барекова и д-р Катина Димитрова от 10,00 до 14,00 часа в кабинет № 252.Пациентите, които подлежат на скринга  трябва да отговаряте на някое от следните условия:

•над 55 години; пушач; преживян инсулт или инфаркт;

•имате кръвен роднина по първа линия с преживян инсулт или инфаркт (родители, брат, сестра)

•страдате от артериална хипертония, сърдечни заболявания, аритмия (предсърдно мъждене), захарен диабет или висок холестерол.

  До края на годината дните са, както следва:  13 и 27 юли; 14 и 28 септември; 12 и 26 октомври; 9 и 23 ноември и 14 и 28 декември. 


Още от категорията

Визия и същност „Точно днес“

Как се развива сюжетът с проектите и строителството на  Художествената галерия на „Гладстон“. С участието на кмета Иван  Тотев и председателката на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева. В сряда тя представя и изложбата от международния пленер по живопис в къща Нишанян в Стария град. Какво се случва на годишната..

публикувано на 25.09.18 в 16:34

БСП и ГЕРБ взаимно консолидират електоратите си

При извънредни парламентарни избори ГЕРБ би получила подкрепата на 24,1% от избирателите, БСП - 20%, ДПС - 6,2%, Обединени патриоти - 4,7%. Това показват данните от последното национално представително изследване на СОВА ХАРИС върху електоралните нагласи. Под 4-процентовата бариера за парламента остават „Демократична България“ с 1,5% подкрепа,..

публикувано на 25.09.18 в 16:06

Пациентите не са единни за промените в здравния модел

На 26 септември в НДК ще се проведе Национална кръгла маса, посветена на бъдещето на здравеопазването. В дискусията ще участват представители на Министерски съвет, Народното събрание, държавни институции, съсловни организации, представители на държавните, общинските и частните болници, работодателски и синдикални организации, неправителствени..

обновено на 25.09.18 в 15:35

Референдумът няма да успее, а ревността е бичът на Балканите

Може ли на Балканите да живеем заедно и заедно да почитаме общата ни история? За името Северна Македония и предстоящия референдум в западната ни съседка – един разговор с дългогодишния музеен специалист и историк от Института за опазване на културното наследство в Охрид, Джоко Джоршески, сега вече пенсионер и може би най-популярния ескурзовод в древния..

публикувано на 25.09.18 в 15:17

Железничарите дават 100 дни на министър Росен Желязков

Ние сме работили с много министри, министрите са важни за транспорта, естествено. Нямаме лични впечатления от г-н Желязков, но той е бил на доста места, което ще му помогне да бъде полезен в Министерството на транспорта. Нямаме някакви резерви към него. 100-те дни толеранс не са проблем на този етап. Ние като синдикат ще му ги дадем...

публикувано на 25.09.18 в 11:06

Безработицата в Пловдив падна до рекордно ниски стойности

Към 31 август равнището на безработица в Община Пловдив е 2, 76, а през същия период на миналата година то е било 3,28. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Иванка Власева, директор на Бюрото по труда в Пловдив. Тя обясни, че ниското равнище на безработица в Пловдив, се дължи най-вече на икономическото съживяване на града и..

публикувано на 25.09.18 в 10:48

Инфлацията ще стане 4% до края на годината

Не бих казал, че ни чакат тежки зимни месеци. Българите не се плашат от 3,5% инфлация. Трябва да се плашат хората, които имат пари. Защото инфлацията не удря чак толкова доходите, тъй като те са се увеличили за този период с около 9%. Най-голям удар поемат хората, които имат спестени пари, а в България те не са никак малко. Това..

публикувано на 25.09.18 в 10:14