Безплатни прегледи за риск от исхемичен инсулт в Пловдив

| обновено на 13.07.18 в 09:37

Прегледите се организират от Ротари клуб Пловдив Филипопол и УМБАЛ “Еврохоспитал Пловдив“ и са част от проекта за превенция на исхемичния инсулт „No Stroke Bulgaria“.

В България годишно умират над 20 000 човека, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. С тази тъжна статистика страната ни се нарежда на първо място в ЕС по смъртност от инсулт.

Проектът „No Stroke Bulgaria“ адресира този сериозен хуманитарен проблем у нас. Основната цел е да се намалят случаите на това заболяване чрез скрининг на високорискови групи от населението за исхемичен мозъчен инсулт.

Ротари България се включва в борбата с това заболяване, а чрез проекта  бе закупена апаратурата (ехограф с доплер и електрокардиограф) за скрининговите изследвания в София, Пловдив, Бургас и Русе. Партньори по проекта са и клубове  от Ротари – Италия; Бразилия; и Ротари клуб Истанбул-Йеникьой Турция.

 В университетската болница „Еврохоспитал“ в Пловдив , в рамките на 1 година, всеки втори и четвърти петък на месеца, ще провеждат  профилактични прегледи, включващи и ЕКГ и доплер ехография.

 Прегледите са безплатни и ще се извършват от кардиолозите д-р Деспина Барекова и д-р Катина Димитрова от 10,00 до 14,00 часа в кабинет № 252.Пациентите, които подлежат на скринга  трябва да отговаряте на някое от следните условия:

•над 55 години; пушач; преживян инсулт или инфаркт;

•имате кръвен роднина по първа линия с преживян инсулт или инфаркт (родители, брат, сестра)

•страдате от артериална хипертония, сърдечни заболявания, аритмия (предсърдно мъждене), захарен диабет или висок холестерол.

  До края на годината дните са, както следва:  13 и 27 юли; 14 и 28 септември; 12 и 26 октомври; 9 и 23 ноември и 14 и 28 декември. 


Още от категорията

Доставили са ни по-нисък клас изолация, ще я сменим

Доставеният материал за санирането на ясла "Детски смях" е различен от поръчания, с който е трябвало да се направи топлоизолацията. Разминаването е в изискуемия клас. Това заяви за Радио Пловдив Вакрил Запрянов от фирмата изпълнител на обновяването на детското заведение на ул. "Весела". Запрянов бе категоричен, че положения материал не е по-евтин от..

обновено на 19.03.19 в 17:16

Никой не трябва да бъде ощетен при пенсиониране

Иван Нейков, експерт и  бивш социален министър, заяви за Радио Пловди, че нито един човек не трябва да бъде ощетен при пенсиониране и п рипомни факта, че през 2015 г. се взима решение, да не се използват годините за осигурителен трудов стаж преди 1997, което да влезе в сила през 2019 г.  Миналата година през есента бяха добавени още три..

обновено на 19.03.19 в 16:48

В БСП се води вътрешна война, от нея губи партията

Ще се разцепи ли БСП и кой ще изпадне реално от мотора? Въпрос, който излиза на дневен ред при реденето на листата на партията за европейските избори.Бившата журналистка Йончева, която е първи мандат депутат и не е член на БСП, спечели с малка преднина тайния вот в Националния съвет на партията в състезание с лидера на ПЕС Сергей..

обновено на 19.03.19 в 16:48
Медицински сестри излязоха на протест в София и в други градове.

Протестите на медицинските сестри ще продължат

Медицински сестри от Пазарджик и Велинград сигнализираха омбудсмана  Мая Манолова, че над тях се упражнява психологически тормоз, заради участието им в националния протест за по-добро заплащане и по-добри условия на труд. За Радио Пловдив  координаторът на протеста за Пазарджик Димитрия Димитрова обясни, че тя е подала сигнала до Мая Маналова,..

публикувано на 19.03.19 в 13:40

Концертна зала ще е най-голямата в Пловдив

Избраната фирма има опит в изграждането на зали за култура. Очаквам нещата да се развият в бърз темп, защото много време беше загубено . Това каза директорът на Пловдивската опера Нина Найденова по повод спечелената обществена поръчка за проектиране на Концертна зала Пловдив от Архитектурна агенция "Братя Кадинови". Ако заданието се следва..

публикувано на 19.03.19 в 09:39