РЕКЛАМА

България не може да изпълни сделката за тютюна с Китай

Обещанието на Китай да изкупи 10 000 тона тютюн от българските тютюнопроизводители е не светлина в тунела, а направо ден в тунела, коментира в интервю за Радио Пловдив Асен Кючуков от Националната асоциация на тютюнопроизводителите и фермер от Първомай.

Според него споразумението е много добро, но на този етап няма как да бъде изпълнено, защото в България вече не се произвежда толкова тютюн. Тази година очакваме произведено количество на "Вирджиния" 3 000 тона.Винаги сме произвеждали между 8 и 10 000 тона от този сорт. Още 3500 до 4 000 тона ориенталски тютюн от сортова група "Басми", не повече от 800 тона "Бърлей" и 1200 тона Кабакулак". Това са всички количества, защото хората, които гледаха тютюн избягаха.

Асен Кючуков добави, че производството на тютюн в България няма как да се възроди, защото хората, които са гледали суровината,са избягали от това производство. Дълги години ги лъгаха, фирмите ги крадяха и те зарязаха тютюна. Сега наистина цената на тютюна расте, но производството спада.

Ние трябва да работим не за тази, а за следващата реколта през 2019-та година, за да опитаме да възродим тютюнопроизводството. Китай трябва да предложи и да даде максимални цени за тютюна ни тази година, за да има шанс производството да се възроди и да се изпълни споразумението. Повтарям, че на този етап споразумението за износа на 10 000 тона български тютюн е неизпълнимо.

Асен Кючуков добави, че в България се отглеждат и произвеждат четири сорта уникални тютюни и всички те се с високо качество. Така че имаме какво да предложим като качество на Китай, лошото е че производителите сега са твърде малко на брой. Това може да се промени единствено с повишаване на изкупната цена на тютюна, каза още веднъж  Асен Кючуков.

Цялото интервю с Асен Кючуков може да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Краят на кабинета "Борисов-3" ще бъде през 2019-та

Народното събрание избра тримата нови министри Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова на мястото на подалите оставки Валентин Радев - МВР, Ивайло Московски - МТИТС и Николай Нанков - МРРБ.  Против бяха депутатите на БСП и ДПС. Нищо неочаквано не се случи в пленарната зала днес, управляващите имат своите 125 гласа, дори и независимите и..

публикувано на 20.09.18 в 16:03
Георги Харизанов

Премиерът е човек, който няма притеснение от оставки

Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира за Радио Пловдив  персоналните   промени в Министерски съвет, гласувани в НС.   Рокадите засягат министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи. Росен Желязков беше избран със 125 гласа „за“ и 88 „против“ за министър на транспорта на мястото на Ивайло..

публикувано на 20.09.18 в 15:45

Няма да има изненади при гласуването на новите министри

Сигналите, които изпраща Бойко Борисов с предложените от него промени в кабинета е, че управляващата коалиция е силна и по негови думи има дълга резервна скамейка, че по всяко време може да смени министрите. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Любомир Аламанов, пиар експерт по повод персоналните промени, които днес се очаква да се гласуват от..

публикувано на 20.09.18 в 10:25

Кризата няма да се реши с персонални промени в кабинета

Кризата се задълбочава. Тези промени в правителството, които ще бъдат гласувани от Народното събрание, ще бъдат само етап от тази криза. Това заяви доктор Нигяр Джафер, депутат от ДПС и член на парламентарната здравна комисия. Тя е категорична, че ДПС ще гласуват против персоналните промени в кабинета. Доктор Нигяр Джафер коментира и..

публикувано на 20.09.18 в 10:10

Качеството на законодателството наистина е лошо

Иванка Иванова от правната програма на „Отворено общество“ коментира за Радио Пловдив напрежението между управляващото мнозинство и част от съдебната власт след изказването на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.  Той заяви в пленарна зала, че е притеснен от качеството на законотворчеството и  провокира раздразнението на депутати от ГЕРБ,..

публикувано на 19.09.18 в 16:55

Липсва идейна алтернатива, която да поведе обществените очаквания

Никоя институция не остава незасегната от общественото недоволство, сочи проучване на изследователски център „Тренд". Изследването е направено между 4 и 10 септември сред 1006 души по поръчка на вестник „24 часа".  Натрупването на скандалите от юли и август може да бъде жълта лампичка за политическия елит като цяло, коментира пред Радио..

публикувано на 19.09.18 в 16:28

Проценти и тенденции "Ден след ден"

За реформа в съдебната система вече почти не се говори, а днешен епизод от парламентарната работа показа, че съществува напрежение между управляващото мнозинство и част от съдебната власт. Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов заяви, че е притеснен от качеството на законотворчеството, на което чу критики от депутатите, за това че..

публикувано на 19.09.18 в 14:53