РЕКЛАМА

България не може да изпълни сделката за тютюна с Китай

Обещанието на Китай да изкупи 10 000 тона тютюн от българските тютюнопроизводители е не светлина в тунела, а направо ден в тунела, коментира в интервю за Радио Пловдив Асен Кючуков от Националната асоциация на тютюнопроизводителите и фермер от Първомай.

Според него споразумението е много добро, но на този етап няма как да бъде изпълнено, защото в България вече не се произвежда толкова тютюн. Тази година очакваме произведено количество на "Вирджиния" 3 000 тона.Винаги сме произвеждали между 8 и 10 000 тона от този сорт. Още 3500 до 4 000 тона ориенталски тютюн от сортова група "Басми", не повече от 800 тона "Бърлей" и 1200 тона Кабакулак". Това са всички количества, защото хората, които гледаха тютюн избягаха.

Асен Кючуков добави, че производството на тютюн в България няма как да се възроди, защото хората, които са гледали суровината,са избягали от това производство. Дълги години ги лъгаха, фирмите ги крадяха и те зарязаха тютюна. Сега наистина цената на тютюна расте, но производството спада.

Ние трябва да работим не за тази, а за следващата реколта през 2019-та година, за да опитаме да възродим тютюнопроизводството. Китай трябва да предложи и да даде максимални цени за тютюна ни тази година, за да има шанс производството да се възроди и да се изпълни споразумението. Повтарям, че на този етап споразумението за износа на 10 000 тона български тютюн е неизпълнимо.

Асен Кючуков добави, че в България се отглеждат и произвеждат четири сорта уникални тютюни и всички те се с високо качество. Така че имаме какво да предложим като качество на Китай, лошото е че производителите сега са твърде малко на брой. Това може да се промени единствено с повишаване на изкупната цена на тютюна, каза още веднъж  Асен Кючуков.

Цялото интервю с Асен Кючуков може да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Не бива всички увеличения да са на гърба на данъкоплатците

Силно се съмнявам, че позицията на всички кметове е тази , заяви пред Радио Пловдив кметът на Садово Димитър Здравков по повод искането на   кметове от Националното сдружение на общините да се срещнат с президента Румен Радев , за да го убедят, че увеличението на данъка върху старите автомобили не е чак толкова натоварващо.  Държавният..

публикувано на 14.11.18 в 16:07

"Зелените" оповестиха нарушения на концесията в Куртово Конаре

Твърдения за корупционна схема в концесията за добив на инертни материали край Куртово Конаре представиха днес в столицата представители на коалицията Демократична България. Спорът "за" или "против" тази концесия е стар, тя бе спирана няколко пъти за отстраняване на нарушения.  Най-значителните нарушения в тази концесия са две, обясни в интервю за..

публикувано на 14.11.18 в 15:47

По-важен е духовният пост, не толкова телесният

От днес започват Коледните пости - време не само за въздържание от храна, а и за пречистване на чувства и мисли. Тази година Коледните пости започват с ден по-рано, защото сряда по принцип е постен ден. Иначе официално постът започва от утре, обясни отец Емил Паралингов от пловдивския храм "Света Параскева".  И през тези пости е важно да се..

публикувано на 14.11.18 в 10:26
Страхил Делийски

Увеличава се дистанцията между гражданите и правителството

При всички положения има определени организирани групи, но ако се фокусираме върху тази част от протестите, ще изгубим важната част, а именно – че недоволството води до напрежение, заяви в интервю за Радио Пловдив Страхил Делийски, политолог и преподавател в СУ „Климент Охридски“. Той е категоричен, че протестната вълна, която наблюдаваме..

публикувано на 14.11.18 в 10:06

Чистотата на въздуха - проблем на големите градове

Има един европейски принцип, който тенденциозно се налага във всички сфери - „Замърсителят плаща“. След като  го наложихме в сферата на водите, сега е време той да се наложи и в сферата на въздуха. Това не е ненормално да стане и ако в по-малките общини проблемът не е наболял, в по-големите  като София Пловдив и Бургас, е доста сериозен, заяви..

публикувано на 13.11.18 в 16:56

Общината обявява война на бизнеса, а обещаваше диалог

„Бизнесът за Пловдив“ предложи градският транспорт в Пловдив да стане безплатен. Сдружението обяви, че 12 -15 милиона лева са сума, която е по силите на общината и тя може позволи, за да подари пътуването без билет  на гражданите и на гостите на града. Идеята почти единодушно бе определена като популистка, включително от общинските съветници от..

публикувано на 13.11.18 в 15:07
Евелина Славкова

Българинът излиза на протест само ако му се бърка в джоба

Протестите в страната продължават и се разрастват. Все повече градове се присъединяват към недоволните, като протестът, тръгнал от високите цени на горивата, данъците и очаквания скок на задължителната застраховка "Гражданска отговорност", прерасна в подкрепа на майките на деца с увреждания и стигна до искане за оставка на управляващите.  Симптом..

публикувано на 13.11.18 в 15:05