РЕКЛАМА

България не може да изпълни сделката за тютюна с Китай

Обещанието на Китай да изкупи 10 000 тона тютюн от българските тютюнопроизводители е не светлина в тунела, а направо ден в тунела, коментира в интервю за Радио Пловдив Асен Кючуков от Националната асоциация на тютюнопроизводителите и фермер от Първомай.

Според него споразумението е много добро, но на този етап няма как да бъде изпълнено, защото в България вече не се произвежда толкова тютюн. Тази година очакваме произведено количество на "Вирджиния" 3 000 тона.Винаги сме произвеждали между 8 и 10 000 тона от този сорт. Още 3500 до 4 000 тона ориенталски тютюн от сортова група "Басми", не повече от 800 тона "Бърлей" и 1200 тона Кабакулак". Това са всички количества, защото хората, които гледаха тютюн избягаха.

Асен Кючуков добави, че производството на тютюн в България няма как да се възроди, защото хората, които са гледали суровината,са избягали от това производство. Дълги години ги лъгаха, фирмите ги крадяха и те зарязаха тютюна. Сега наистина цената на тютюна расте, но производството спада.

Ние трябва да работим не за тази, а за следващата реколта през 2019-та година, за да опитаме да възродим тютюнопроизводството. Китай трябва да предложи и да даде максимални цени за тютюна ни тази година, за да има шанс производството да се възроди и да се изпълни споразумението. Повтарям, че на този етап споразумението за износа на 10 000 тона български тютюн е неизпълнимо.

Асен Кючуков добави, че в България се отглеждат и произвеждат четири сорта уникални тютюни и всички те се с високо качество. Така че имаме какво да предложим като качество на Китай, лошото е че производителите сега са твърде малко на брой. Това може да се промени единствено с повишаване на изкупната цена на тютюна, каза още веднъж  Асен Кючуков.

Цялото интервю с Асен Кючуков може да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

До 10% от лекциите в университета да се водят от бизнес състав

За новите моменти в развитието на академичните среди и за управлението на вуз-те говорим с ректора на ПУ "Паисий Хилендарски" проф. Запрян Козлуджов .  От него търсим също така коментар за идеята как бизнес и висше образование ще си протегнат ръка още по-тясно от есента.  Проф. Козлуджов открои, че след срещата на ректорите с министъра на..

публикувано на 17.07.18 в 10:03

Европа изобщо не споделя ценностите на Тръмп и Путин

Срещата Тръмп - Путин в Хелзинки коментираме с  проф. Владимир Чуков, говорим за   влошени отношения след "лова на вещици" от 2016 година, или за нови важни решения за света. Проф. Чуков смята, че ние трябва да гледаме най-вече на тази среща от страна на европейци. В никакъв случай не трябва да се отива в двете крайни плоскости - да се величае,..

публикувано на 17.07.18 в 09:51

Болни от ревматоиден артрит недоволни от бюрокрацията

Дискусия на тема „Ранен достъп до ревматолог – европейски препоръки“  се проведе в ДКЦ-1.  В нея участваха проф. д-р Анастас Баталов и д-р Иван Горанов – специалисти-ревматолози, които са членове на местната експертна лекарска комисия по ревматология. Това е комисията, която досега отпускаше на място медикаментите на повече от 2000 души от Пловдив и..

обновено на 16.07.18 в 14:24

Срещата Тръмп - Путин е победа за руския президент

Срещата Тръмп - Путин в Хелзинки ще бъде в известна степен победа за руския президент, защото това беше неговата цел - американски президент да се среща с него и по този начин да демонстрира, че Русия отново е една от Великите сили.  Иначе от гледна точка на резултати, срещата едва ли ще доведе до кой знае какви. Ще говорим за затопляне на..

публикувано на 16.07.18 в 09:29

През 2021 НСИ ще брои и бежанците

Областни управители и кметове взеха участие в първата регионална среща за Южна България, организирана от Националния статистически институт във връзка със стартиралата подготовка за преброяване на населението и жилищния фонд пред 2021 г.  Най-мащабното статистическо изследване се осъществява на всеки 10 години и се провежда за 18 път. Новост за..

публикувано на 13.07.18 в 17:04

Ако чумата стигне до фермите, ще изгубим животновъдството

Напрежението сред фермерите, които отглеждат кози и овце, ескалира заради чумата в Ямболско по дребния рогат добитък и приложените крайни мерки за унищожаването му. Огнищата се появиха в края на юни и то за първи път у нас и на територията на ЕС.  В интервю за Радио Пловдив ветеринарният лекар д-р Вяра Гришина определи като притеснителен факта,..

обновено на 13.07.18 в 15:56
Ваня Нушева-Кашукеева

Наблюдава се пасивност за противодействие на корупцията

Корупцията в полезрението на българина - или как у нас сме готови да противодействаме на корупционните практики, говорим с  Ваня Нушева . Тя коментира резултатите от национално проучване на асоциация "Прозрачност без граници". Ваня Нушева каза, че и нициативата поставя фокуса на вниманието върху оценка на обществените очаквания относно борбата с..

публикувано на 13.07.18 в 09:58