България не може да изпълни сделката за тютюна с Китай

Обещанието на Китай да изкупи 10 000 тона тютюн от българските тютюнопроизводители е не светлина в тунела, а направо ден в тунела, коментира в интервю за Радио Пловдив Асен Кючуков от Националната асоциация на тютюнопроизводителите и фермер от Първомай.

Според него споразумението е много добро, но на този етап няма как да бъде изпълнено, защото в България вече не се произвежда толкова тютюн. Тази година очакваме произведено количество на "Вирджиния" 3 000 тона.Винаги сме произвеждали между 8 и 10 000 тона от този сорт. Още 3500 до 4 000 тона ориенталски тютюн от сортова група "Басми", не повече от 800 тона "Бърлей" и 1200 тона Кабакулак". Това са всички количества, защото хората, които гледаха тютюн избягаха.

Асен Кючуков добави, че производството на тютюн в България няма как да се възроди, защото хората, които са гледали суровината,са избягали от това производство. Дълги години ги лъгаха, фирмите ги крадяха и те зарязаха тютюна. Сега наистина цената на тютюна расте, но производството спада.

Ние трябва да работим не за тази, а за следващата реколта през 2019-та година, за да опитаме да възродим тютюнопроизводството. Китай трябва да предложи и да даде максимални цени за тютюна ни тази година, за да има шанс производството да се възроди и да се изпълни споразумението. Повтарям, че на този етап споразумението за износа на 10 000 тона български тютюн е неизпълнимо.

Асен Кючуков добави, че в България се отглеждат и произвеждат четири сорта уникални тютюни и всички те се с високо качество. Така че имаме какво да предложим като качество на Китай, лошото е че производителите сега са твърде малко на брой. Това може да се промени единствено с повишаване на изкупната цена на тютюна, каза още веднъж  Асен Кючуков.

Цялото интервю с Асен Кючуков може да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Учудващо е влак с такъв товар да мине през центъра на Пловдив

Учудвам се, че този състав, превозващ пропан-бутан, е бил пропуснат през централната жп гара на Пловдив и то през един от водещите коловози. Едно от изискванията при превоз на опасни товари е да се създаде безопасен маршрут.  Това каза  по Радио Пловдив Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските жп превозвачи, за инцидента с..

публикувано на 18.02.19 в 16:49

ГЕРБ прави половин ход назад, недостатъчен да върне БСП в НС

ГЕРБ връща предишното преференциално гласуване и започва процедура по избор на нова Централна избирателна комисия. Решението е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикана спешно днес от премиера Бойко Борисов. На практика ГЕРБ изпълнява част от условията на БСП, които напуснаха парламента заради промените в Изборния кодекс.    Според социолга..

публикувано на 18.02.19 в 16:12

Под въпрос е дали днес пазим републиката "Свята и чиста"

146- години от гибелта на Левски се отбелязва днес в родния му град Карлово. В София честването е на 19-ти февруари. Разминаването в датите идва от грешка при изчисляването им при преминаването от Юлианския към Грегорианския календар, обясни пред Радио Пловдив проф. Илия Тодев от Института за историческия изследвания към БАН, специалист по..

публикувано на 18.02.19 в 15:53

Грубо се погазват законите от тези, които ги правят в НС

БСП напускат парламента и обявяват условия на управляващите за изборните промени, кои ще са акцените от поредното излизане на червените сред хората, разговор с Георги Търновалийски, народен представител от Пловдив област. Търновалийски каза: Всички ние като избиратели разбираме, че с преферциите по някакъв начин листите се пренареждат и това е..

публикувано на 18.02.19 в 10:24

БСП ескалира напрежение и чака извънредни избори

Из дебрите на изборния закон, и защо префенциите преминаха в "трета глуха", разговор с политолога  Любомир Стефанов . Според него напрежението за ремонта на Изборния кодекс е ескалирало съвсем закономерно. Всичко започна като градация и трупане на асиметритчни, нелогични решения. В някакви -  никакви часове се събира Правна комисия, после се гласуват..

обновено на 18.02.19 в 10:14