Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест срещу каменните кариери в Белащица

Лекари отчитат, че хроничните респираторни заболявания в района са се увеличили над 10 пъти

| обновено на 12.07.18 в 14:40

Тази вечер в центъра на село Белащица, община „Родопи“, отново ще се проведе протест в подкрепа на каузата „СТОП на КАРИЕРИТЕ в БЕЛАЩИЦА“. 

Гражданското недоволство на живущите в селата е във връзка с инвестиционно предложение на фирма „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД да разшири кариерата за добив на мрамор за трошен камък в участък „Калоян“ на находището за 25 години. Приблизителната площ на двете кариери в находище Белащица е 53 хектара и обхваща източните била на Родопа планина, като природата е унищожена, а планинските хребети са превърнати в пустиня.

Снимка

Инициативният комитет на Белащица сезира многократно с официални писма и подписки местните органи на властта, в които настоява за защита здравето на населението и подкрепа на исканията им за прекратяване на процедурата на фирмата-концесионер поради катастрофалните последици за околната среда и вредите за здравето на живущите в региона. До момента официални отговори няма.

На събитието тази вечер са поканени кметът на община Родопи г-н Пламен Спасов и председателят на Общински съвет Родопи г-жа Галина Вълева, за да представят предприетите мерки от тяхна страна в защита на интересите на своите избиратели и жители в региона.

Като реакция да думите на протестиращите от фирмата-  концесионер уточниха, че инвестиционното й намерение касае терен от находище „Белащица“, който вече е нарушен. Неговото възстановяване може да стане единствено чрез концесия,  с цел първоначално оформяне чрез добив на излишните скални маси, подравняване на така наречените хоризонти, покриването им с хумусен пласт и извършване на залесителни мероприятия поетапно на цялата кариера.

От фирмата съобщават още, че от 2011 година  за дейности от местно значение община Родопи е получила близо 1 милион лева, а село Белащица 20 000 лв.

От писмото става ясно, че до следващата година ще бъде ликвидирана инсталацията до пътя за с. Гълъбово. Предвижда се изграждане на съоръжения за намаляване на праховите емисии от излизащите и влизащите камиони, както и намаляване на праховите и шумови емисии от дейността.

Двете спорещи страни си размениха взаимни обвинения за липса на диалогичност.











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58