РЕКЛАМА

Пореден протест срещу каменните кариери в Белащица

Лекари отчитат, че хроничните респираторни заболявания в района са се увеличили над 10 пъти
| обновено на 12.07.18 в 14:40

Тази вечер в центъра на село Белащица, община „Родопи“, отново ще се проведе протест в подкрепа на каузата „СТОП на КАРИЕРИТЕ в БЕЛАЩИЦА“. 

Гражданското недоволство на живущите в селата е във връзка с инвестиционно предложение на фирма „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД да разшири кариерата за добив на мрамор за трошен камък в участък „Калоян“ на находището за 25 години. Приблизителната площ на двете кариери в находище Белащица е 53 хектара и обхваща източните била на Родопа планина, като природата е унищожена, а планинските хребети са превърнати в пустиня.

Снимка

Инициативният комитет на Белащица сезира многократно с официални писма и подписки местните органи на властта, в които настоява за защита здравето на населението и подкрепа на исканията им за прекратяване на процедурата на фирмата-концесионер поради катастрофалните последици за околната среда и вредите за здравето на живущите в региона. До момента официални отговори няма.

На събитието тази вечер са поканени кметът на община Родопи г-н Пламен Спасов и председателят на Общински съвет Родопи г-жа Галина Вълева, за да представят предприетите мерки от тяхна страна в защита на интересите на своите избиратели и жители в региона.

Като реакция да думите на протестиращите от фирмата-  концесионер уточниха, че инвестиционното й намерение касае терен от находище „Белащица“, който вече е нарушен. Неговото възстановяване може да стане единствено чрез концесия,  с цел първоначално оформяне чрез добив на излишните скални маси, подравняване на така наречените хоризонти, покриването им с хумусен пласт и извършване на залесителни мероприятия поетапно на цялата кариера.

От фирмата съобщават още, че от 2011 година  за дейности от местно значение община Родопи е получила близо 1 милион лева, а село Белащица 20 000 лв.

От писмото става ясно, че до следващата година ще бъде ликвидирана инсталацията до пътя за с. Гълъбово. Предвижда се изграждане на съоръжения за намаляване на праховите емисии от излизащите и влизащите камиони, както и намаляване на праховите и шумови емисии от дейността.

Двете спорещи страни си размениха взаимни обвинения за липса на диалогичност.

Още от категорията

Горивата в Пловдив са най-евтини след тези в Хасково

От 6-ти ноември до днес  бензинът у нас е поевтинял с 13 стотинки стотинки,  дизелът с 4 стотинки, автогазът с 1 стотинка. Данните на специализираните сайтове, които следят цените в цялата страна показват, че  Пловдив е на второ място, след Хасково, по ниски цени на бензина, дизела и пропан – бутана.  С по три стотинки в момента са по- евтини..

обновено на 13.11.18 в 17:19

Пазарджик "свива" местата в синята зона

Община Пазарджик планира да намали броя на местата за платено почасово паркиране "Синя зона". Това ще стане след приемането на нова Наредба за организация на движението в община Пазарджик, съобщи кметът Тодор Попов.  Предвижда се намаляване на платените паркоместа с 535, а действащите ще останат 1335. Близо 230 места за паркиране са в междублокови..

обновено на 13.11.18 в 17:18

Според "Чистота" Пловдив отново е готов за зимата

От днес АПИ обяви старт на сезона на зимното поддържане на пътищата, а първите снежинки у нас се очакват до дни.  По прогноза, към четвъртък се очаква времето рязко да се застуди, като в Северна България и високите планински места се очакват първите снеговалежи.  Каква е готовността на Пловдив да посрещне зимата - обяснява директорът на общинската..

обновено на 13.11.18 в 15:58

Бившият шеф на полицията в Раковски - окончателно в ареста

Пловдивският апелативен съд отхвърли молбата  на бившия началник на полицейското управление в  Раковски Георги Илиев за по-лека мярка за неотклонение.   С това окончателно решение той остава в ареста до началото на делото срещу него.  Срещу Георги Илиев  е повдигнато обвинение за вземане на подкуп в размер на 20 000 лева чрез изнудване и..

обновено на 13.11.18 в 14:47

Пловдив пак ще е част от Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Община Пловдив отново се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците, като в периода 19 - 23 ноември 2018 г. организира кампания за разделното им  събиране.  Става дума за излезли от употреба гуми, негодни за употреба батерии и акумулатори, отработени масла, непотребна техника и други. От тази дата нататък, гражданите могат..

публикувано на 13.11.18 в 14:30

Асеновградски квартал остана отново без вода заради авария

За четвърти пореден ден авария остави асеновградския квартал "Запад" без вода. Засегнати са високите жилищни етажи, а причината е драстично намаляване дебита на водата, заради запушен водопровод, каза началникът на ВиК в Асеновград инж. Димитър Кавалджиев. За отстраняване на проблема до два часа тази сутрин са работили три екипа. Разкопан е..

публикувано на 13.11.18 в 13:50

Ремонт затруднява движението по АМ "Тракия" край Пловдив

Само в изпреварщата лента ще се осъществява движението при 119-ти километър на автомагистрала „Тракия“ до 17 часа този вторник . Причина за промяната в трафика са ремонтни дейности на асфалтовата настилка при пътен възел Пловдив – Запад.  Шофьорите, които се движат по пътната връзка Пловдив - София да карат с повишено внимание,  съобразена..

публикувано на 13.11.18 в 10:28