Мястото ни е в "А" отбора на ЕС, а да не се самозаписваме в "Б" тима

В Брюксел се събират министрите на финансите на страните от валутния съюз, които би трябвало да разгледат писмото от България, с което страната обяви желанието си да се присъедини към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз.

В дискусията за ползите и евентуалните рискове включваме банкерът Левон Хампарцумян.

Процесът на присъединяване към еврото е част от договора ни в ЕС, така че процесът на присъединяване е нормален и е хубаво, че в последните месеци върви по- бързо.

Тезата му е, че трябва да се стремим колкото се може по- бързо да влизаме в "А"отбора на ЕС, а не да семозаписваме в "Б" отбора.  

Банкерът обясни, че големите банки- част от големи финансови истицуции в Европа не се притесняват от по- строг надзор, защото и сега той се извърши. Отнемането на суверинитет, от което се опасяват някои, са доброволни.

Ние сме такива каквито сме, има фирми български фирми, които са на нивото на световните, има и изоставащи, но въпросът е какво ще изберем - да се равняваме по най- добрите или да стоим на нивото на изоставащите. Така банкерът опонира на скептиците, които твърдят, че икономиката ни не е готова да понесе изискванията, които ще ни се наложат.

Ако нямаме високи амбиции никога няма да ги постигнем - като икономика, като народ и като държава, каза още Хампарцумян и посъветва да видим примера на хърватите, които с амбиция станаха финалисти на Световното първенство по футбол.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.
Още от категорията

Левски е гениален, защото предлага прости решения

Проф. Петко Петков, преподавател във ВТУ, изследовател на Васил Левскси и  радетел гибелта на Апостола да се отбелязва на 18 – ти февруари. Той коментира, че вероятно грешката идва от средата на 40-те години на ХХ-ти век. Сигурно за удобство, да се избегне почивен ден, който е бил 18-ти, така  става традиция в онези времена и денят остава 19-ти..

публикувано на 19.02.19 в 17:09

Патриотите поставят ГЕРБ в зависимост от "Воля" и ДПС

ГЕРБ с крачка назад по отношение на промените в Изборния кодекс. Парламентарната група на ГЕРБ внесе в Народното събрание законопроект за промяна на Изборния кодекс за връщане на преференциите. На заседание на правната комисия в сряда ще се обсъжда законопроекта и процедурните правила за избор на нов състав на ЦИК. Всичко това се случи..

публикувано на 19.02.19 в 11:07

БЛС с кампания срещу насилието над медици

Съсловната организация днес рестартира националната си кампания срещу насилието над медици – „Да спасяваш е призвание, не заслужава наказание“,   #ПребориГнева. Тази година се дава път на доброто и по този повод тя се провежда под надслов „Добрата дума лекува“, съобщават от там. В рамките на кампанията ще се проведе и конкурс от..

публикувано на 19.02.19 в 09:53

Учудващо е влак с такъв товар да мине през центъра на Пловдив

Учудвам се, че този състав, превозващ пропан-бутан, е бил пропуснат през централната жп гара на Пловдив и то през един от водещите коловози. Едно от изискванията при превоз на опасни товари е да се създаде безопасен маршрут.  Това каза  по Радио Пловдив Симеон Ананиев, председател на Асоциацията на българските жп превозвачи, за инцидента с..

публикувано на 18.02.19 в 16:49

ГЕРБ прави половин ход назад, недостатъчен да върне БСП в НС

ГЕРБ връща предишното преференциално гласуване и започва процедура по избор на нова Централна избирателна комисия. Решението е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, свикана спешно днес от премиера Бойко Борисов. На практика ГЕРБ изпълнява част от условията на БСП, които напуснаха парламента заради промените в Изборния кодекс.    Според социолга..

публикувано на 18.02.19 в 16:12