РЕКЛАМА

Мястото ни е в "А" отбора на ЕС, а да не се самозаписваме в "Б" тима

В Брюксел се събират министрите на финансите на страните от валутния съюз, които би трябвало да разгледат писмото от България, с което страната обяви желанието си да се присъедини към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз.

В дискусията за ползите и евентуалните рискове включваме банкерът Левон Хампарцумян.

Процесът на присъединяване към еврото е част от договора ни в ЕС, така че процесът на присъединяване е нормален и е хубаво, че в последните месеци върви по- бързо.

Тезата му е, че трябва да се стремим колкото се може по- бързо да влизаме в "А"отбора на ЕС, а не да семозаписваме в "Б" отбора.  

Банкерът обясни, че големите банки- част от големи финансови истицуции в Европа не се притесняват от по- строг надзор, защото и сега той се извърши. Отнемането на суверинитет, от което се опасяват някои, са доброволни.

Ние сме такива каквито сме, има фирми български фирми, които са на нивото на световните, има и изоставащи, но въпросът е какво ще изберем - да се равняваме по най- добрите или да стоим на нивото на изоставащите. Така банкерът опонира на скептиците, които твърдят, че икономиката ни не е готова да понесе изискванията, които ще ни се наложат.

Ако нямаме високи амбиции никога няма да ги постигнем - като икономика, като народ и като държава, каза още Хампарцумян и посъветва да видим примера на хърватите, които с амбиция станаха финалисти на Световното първенство по футбол.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.
Още от категорията

Градският транспорт в основата на рокадите в "Бизнесът за Пловдив"

Най – вероятно Ангел Стоев и Любозар Фратев са подготвили  самостоятелно  писмото до общината с искане за безплатен градски транспорт в Пловдив, но това предложение  категорично не е нито обсъждано, нито гласувано  от Управителния съвет на Сдружението „Бизнесът за Пловдив“.  Това съобщи пред Радио Пловдив  Илиян Филипов , член на ръководството на..

публикувано на 20.11.18 в 17:18

Основният въпрос за патриотите е кой ще води листата за ЕП

Патриотични рокади и трусове в малката коалиция – ще се разберат ли лидерите и ще се тушира ли напрежението ще коментираме със социолога Димитър Ганев от агенция "Тренд". Оставката на Валери Симеонов дойде в момента на обществено напреженеие на високи нива. Целта бе да се тушира. Това обаче не изигра тази роля, посочи Ганев. По думите..

публикувано на 20.11.18 в 16:09

Бариера пречи на асеновградчани да паркират пред домовете си

Бариера, преграждаща обособен паркинг пред общински терен на улица "Цар Освободител" в центъра на Асеновград, предизвика недоволство сред собствениците на жилищна кооперация в съседство.  Преградното съоръжение е незаконно и се поставя за втори път, което ограничава свободното движение и паркиране на живеещите в блока, реагира в сигнал до Радио..

публикувано на 20.11.18 в 13:27

Стабилните демокрации не са двупартийни, а двублокови

Със сигурност основният въпрос пред управлението е как коалицията Обединени патриоти ще продължи да съществува, и да изработва, а след това да отстоява в публичното пространство една обща позиция. И това е наистина въпрос с повишена трудност не само, заради сегашните сътресения в кабинета, но и по принцип, заради цялостната архитектура на..

публикувано на 20.11.18 в 11:47

Капката цинизъм ни е необходима и означава собствено мнение

Като общество не бяхме подготвени за промени и тези промени освободиха демоните на демокрацията. След като отминаха най-големите кражби, сякаш нещата се утаиха, но явно – не са. Това, което предлага сега  министърът на образованието, явно е доста закъсняло, но по-добре късно, отколкото още по-късно. Проблемът обаче е не само концепцията да бъде..

публикувано на 20.11.18 в 11:16

Ремонтът на бул. "Свобода" продължава, протестите също

Строителните дейности на бул. „Свобода“ в Пловдив продължават, въпреки недоволството и протестите на гражданите от района. Припомняме, че хората не желеят ново строителство, което според тях ще отнеме зелена площ и част от парка и твърдят, че за  реконструкцията няма одобрен план и разрешение. По думите им, те са били излъгани, че се..

обновено на 19.11.18 в 17:12

Протестите стават по- чести, по- масови и по- продължителни

Разговор за протестите и властта с  доц. Маргарита Бакрачева , психолог от Института за изучаване на населението и човека към БАН  По данни на МВР около 3 500 души са протестирали в неделя в цялата страна, а за реда са следили близо 2 000 полицаи.  Според психолога в инаги има място за манипулации, цифрите винаги могат да бъдат намалени или..

публикувано на 19.11.18 в 15:46