РЕКЛАМА

Мястото ни е в "А" отбора на ЕС, а да не се самозаписваме в "Б" тима

В Брюксел се събират министрите на финансите на страните от валутния съюз, които би трябвало да разгледат писмото от България, с което страната обяви желанието си да се присъедини към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз.

В дискусията за ползите и евентуалните рискове включваме банкерът Левон Хампарцумян.

Процесът на присъединяване към еврото е част от договора ни в ЕС, така че процесът на присъединяване е нормален и е хубаво, че в последните месеци върви по- бързо.

Тезата му е, че трябва да се стремим колкото се може по- бързо да влизаме в "А"отбора на ЕС, а не да семозаписваме в "Б" отбора.  

Банкерът обясни, че големите банки- част от големи финансови истицуции в Европа не се притесняват от по- строг надзор, защото и сега той се извърши. Отнемането на суверинитет, от което се опасяват някои, са доброволни.

Ние сме такива каквито сме, има фирми български фирми, които са на нивото на световните, има и изоставащи, но въпросът е какво ще изберем - да се равняваме по най- добрите или да стоим на нивото на изоставащите. Така банкерът опонира на скептиците, които твърдят, че икономиката ни не е готова да понесе изискванията, които ще ни се наложат.

Ако нямаме високи амбиции никога няма да ги постигнем - като икономика, като народ и като държава, каза още Хампарцумян и посъветва да видим примера на хърватите, които с амбиция станаха финалисти на Световното първенство по футбол.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.
Още от категорията

Болни от ревматоиден артрит недоволни от бюрокрацията

Дискусия на тема „Ранен достъп до ревматолог – европейски препоръки“  се проведе в ДКЦ-1.  В нея участваха проф. д-р Анастас Баталов и д-р Иван Горанов – специалисти-ревматолози, които са членове на местната експертна лекарска комисия по ревматология. Това е комисията, която досега отпускаше на място медикаментите на повече от 2000 души от Пловдив и..

обновено на 16.07.18 в 14:24

Срещата Тръмп - Путин е победа за руския президент

Срещата Тръмп - Путин в Хелзинки ще бъде в известна степен победа за руския президент, защото това беше неговата цел - американски президент да се среща с него и по този начин да демонстрира, че Русия отново е една от Великите сили.  Иначе от гледна точка на резултати, срещата едва ли ще доведе до кой знае какви. Ще говорим за затопляне на..

публикувано на 16.07.18 в 09:29

През 2021 НСИ ще брои и бежанците

Областни управители и кметове взеха участие в първата регионална среща за Южна България, организирана от Националния статистически институт във връзка със стартиралата подготовка за преброяване на населението и жилищния фонд пред 2021 г.  Най-мащабното статистическо изследване се осъществява на всеки 10 години и се провежда за 18 път. Новост за..

публикувано на 13.07.18 в 17:04

Ако чумата стигне до фермите, ще изгубим животновъдството

Напрежението сред фермерите, които отглеждат кози и овце, ескалира заради чумата в Ямболско по дребния рогат добитък и приложените крайни мерки за унищожаването му. Огнищата се появиха в края на юни и то за първи път у нас и на територията на ЕС.  В интервю за Радио Пловдив ветеринарният лекар д-р Вяра Гришина определи като притеснителен факта,..

обновено на 13.07.18 в 15:56
Ваня Нушева-Кашукеева

Наблюдава се пасивност за противодействие на корупцията

Корупцията в полезрението на българина - или как у нас сме готови да противодействаме на корупционните практики, говорим с  Ваня Нушева . Тя коментира резултатите от национално проучване на асоциация "Прозрачност без граници". Ваня Нушева каза, че и нициативата поставя фокуса на вниманието върху оценка на обществените очаквания относно борбата с..

публикувано на 13.07.18 в 09:58
Любомир Дацов

Ще ускорим финансовите реформи, Европа го изисква от нас

България може да се присъедини към чакалнята за еврозоната и механизма за тясно сътрудничество в рамките на около година. Това стана ясно след заседанието на Еврогрупата.  Механизмът за тясно сътрудничество е начинът, по който страните извън еврозоната могат да участват в банковия съюз.  От Брюксел и Франкфурт ще наблюдават стриктно поетите..

публикувано на 13.07.18 в 09:44

Безплатни прегледи за риск от исхемичен инсулт в Пловдив

Прегледите се организират от Ротари клуб Пловдив Филипопол и УМБАЛ “Еврохоспитал Пловдив“ и са част от проекта за превенция на исхемичния инсулт „No Stroke Bulgaria“. В България годишно умират над 20 000 човека, покосени от исхемичен мозъчен инсулт. С тази тъжна статистика страната ни се нарежда на първо място в ЕС по смъртност от инсулт...

обновено на 13.07.18 в 09:37