РЕКЛАМА

Мястото ни е в "А" отбора на ЕС, а да не се самозаписваме в "Б" тима

В Брюксел се събират министрите на финансите на страните от валутния съюз, които би трябвало да разгледат писмото от България, с което страната обяви желанието си да се присъедини към валутния механизъм ERM II и към банковия съюз.

В дискусията за ползите и евентуалните рискове включваме банкерът Левон Хампарцумян.

Процесът на присъединяване към еврото е част от договора ни в ЕС, така че процесът на присъединяване е нормален и е хубаво, че в последните месеци върви по- бързо.

Тезата му е, че трябва да се стремим колкото се може по- бързо да влизаме в "А"отбора на ЕС, а не да семозаписваме в "Б" отбора.  

Банкерът обясни, че големите банки- част от големи финансови истицуции в Европа не се притесняват от по- строг надзор, защото и сега той се извърши. Отнемането на суверинитет, от което се опасяват някои, са доброволни.

Ние сме такива каквито сме, има фирми български фирми, които са на нивото на световните, има и изоставащи, но въпросът е какво ще изберем - да се равняваме по най- добрите или да стоим на нивото на изоставащите. Така банкерът опонира на скептиците, които твърдят, че икономиката ни не е готова да понесе изискванията, които ще ни се наложат.

Ако нямаме високи амбиции никога няма да ги постигнем - като икономика, като народ и като държава, каза още Хампарцумян и посъветва да видим примера на хърватите, които с амбиция станаха финалисти на Световното първенство по футбол.

Чуйте целия разговор в прикачения файл.
Още от категорията

Законите трябва да се спазват от всички и особено от политиците

Политиците трябва да са за пример и затова особено те трябва да спазват законите,   за да дават пример на обикновените граждани, така политологът Иво Инджов коментира спора за министерските оставки и Указа на президента.     Лично аз очаквам министерските оставки да бъдат гласувани и съответно да бъдат избрани нови министри, още повече, че се..

публикувано на 19.09.18 в 10:24

Нижат мънистени гривни по родопска технология

Демонстрация на „Низане на мънистени гривни по стара родопска технология“ ще направи етноложката Десислава Самуилова в културен център "Бялата къща" в Пловдив.  Опита си авторката е почерпила от своята родопска баба и Смолянския музей.  Проявата е в афиша на Празниците на Стария град, които обхващат събития до края на седмицата.  Интервюто с..

публикувано на 19.09.18 в 07:40

Отговорност от РЗОК Пловдив за неплатените пътеки в Карлово

115 000 лева са неизплатените пари от РЗОК Пловдив към болницата в Карлово по 11 клинични пътеки, въпреки решението на ВАС в полза на лечебното заведение. За общинско здравно заведение това е голяма сума, с която може да си плати тока и   парното за една година. Това заяви за Радио Пловдив директорът на болницата в Карлово д-р Христо Пелев...

публикувано на 18.09.18 в 16:48

Младен Маринов може да бъде избран за министър и без указ

Президентът все още не е издал указ за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, за да бъде назначен за вътрешен министър. Румен Радев продължава да настоява, че законът и процедурата по съгласуване трябва да бъдат спазени, за да бъде освободен Маринов от поста. С усмивка прие въпросите около институционалния спор проф. Георги..

обновено на 18.09.18 в 16:21

Да опазим археологията на Градище - Калоянов връх

За съхраняване на местността  Градище – Калоянов връх призовава „Съюз за духовно възраждане – България“ , организатор на мащабен Народен събор, в който желание да участват са изразили жителите на 5 села – Белащица, Марково, Гълъбово, Брани поле, Цар Калоян. Събитието, с което те ще стартират и подписка в защита на археологическата местност, ще се..

публикувано на 18.09.18 в 15:07

Президентът показа по-голямата политическа зрялост

Изнервянето може да се каже, че управляващите сами си го поръчаха и сега ще трябва да си го изконсумират по една проста причина, че те забравиха, че президентът е държавен глава на България и той не е момче на повикване, на което може да му кажат „утре искам да направиш този указ или други ден да направиш еди кой си указ”, пропуснаха много важни,..

публикувано на 18.09.18 в 11:26

Плоският данък е вреден и опасен за бъдещето на България

Аргументите на всички, участващи в обсъждането за създаването на плоския данък,  послучай 10-годишнината от въвеждането му от правителството на социалистите и ДПС, бяха, че той е изключително вреден и нещо повече – той опасен за бъдещето на страната от всякаква гледна точка. Нито един от участниците не каза нещо ласкаво за плоския данък. Това заяви..

публикувано на 18.09.18 в 10:57