Д-р Лилия Учкунова: Сигурно ли е, че няма да се наложи и друга финансова помощ за болницата?

Отпуснаха нов кредит от 1,3 млн. лв на общинската болница "Св. Мина"

Д-р Петко Недев: Процедури бавят сливането на общинските болници "Св. Мина" и "Св. Пантелеймон"

| обновено на 12.07.18 в 16:03

С подкрепата на 41 общински съветници, гласували „за”, един „против” и нито един „въздържал се” Пловдивският общински съвет отпусна безлихвен заем от 1 млн. 320 хиляди лева на МБАЛ „Св. Мина”. 

Парите са необходими, за  да бъдат покрити стари задължения на здравното заведение към доставчици на медикаменти, като сумата за тази цел е в  размер на 650 хиляди лв. 126 хиляди лева ще бъдат насочени за изплащане на стари заплати, за неразплатени данъци – 74 хиляди, 140 хиляди лв. за съдебни дела, а 110 хиляди лв  - за обслужване на стар банков кредит. От новия  безлихвен заем общината ще удържи 190 хиляди лева, които лечебницата дължи по стар заем. 

МБАЛ „Св.Мина” предстои да се слее с общинска болница „Св.Пантелеймон”, но процедурата се бави. 

Отрицателния си вот д-р Лилия Учкунова обясни с факта, че не е получила отговор на поставените от нея въпроси: дали след поредното финансиране от общинския бюджет ще бъде сигурно, че няма да се налага нова финансова помощ за болницата, на какъв етап е решението за закриване на МБАЛ „Св.Мина” и сливането и с МБАЛ „Св. Пантелеймон”, взето още на 22 декември  2016 г.,  кой и как ще връща парите, след като е посочено, че възстановяването им трябва да стане до 31 януари 2019 г. 

Управителят на МБАЛ „Св.Пантелеймон” д-р Петко Недев коментира, че процедурата по сливане се е забавила във времето, защото тя изисква да бъде получено позволение за новата лечебна дейност от обединената болница. Постигнато е обаче съгласие от медицинските екипи на родилното отделение на бившата Първа градска болница – АГ „Весела”, да бъде преместено в основната база на МБАЛ „Св.Мина” на ул. „Иван Вазов”, заради натрупани около 400 000 лева задължения за упойки. Лечебната дейност и екипите се запазват, потвърди д-р Недев. За да стане това обаче факт, предстои да бъде получена санкция от общинските съветници на следващо заседание.

Снимка
Още от категорията

Пловдив отбелязва Световния ден на здравето на устата

Пловдив отбелязва Световния ден на здравето на устата. Празникът се организира съвместно от Българския зъболекарски съюз, районната колегия на организацията и Община Пловдив и е под мотото „Здравето е култура. Здравето на устата е култура“.  Той ще се проведе на специална сцена на площад „Стефан Стамболов“. Предвидена е богата културна програма,..

обновено на 20.03.19 в 06:47

Започва изграждането на кръгово движение на изхода на Карлово

Започва изграждането на ново кръгово кръстовище на изхода на Карлово в посока София заедно с 2 локални платна. Целта на съоръжението е да облекчи натовареният трафик по първокласния път София – Бургас. Строежът се изпълнява от Агенция „Пътна инфраструктура“ и общината. В тази връзка от днес е в сила временна организация на движението през Карлово...

обновено на 20.03.19 в 06:47

Марково е домакин на среща за туристическата индустрия

Семинар – дискусия по проблемите на туристическата индустрия у нас събира в пловдивското село Марково представители на две министерства, хотелиери и ресторантьори.  В програмата са включени въпроси, свързани с влязлата в сила от 1 март единна система за туристическа информация, в която ще постъпват данни от всяко място за настаняване на България...

публикувано на 20.03.19 в 06:20

242 000 лева от ОП "Околна среда" за по-чист въздух в Смолян

Министърът на околната среда и водите Нено Димов и кметът на Смолян Николай Мелемов подписаха договор за програма за подобряване качеството на атмосферния въздух.  Инвестицията по договора е 242 020 лева , осигурени от Оперативна програма "Околна среда". Срокът за изпълнение на дейностите е 18 месеца.  Съгласно подписания договор, до три..

публикувано на 19.03.19 в 15:26

Момчиловци ще покаже чара на Родопите в Пекин

Форум "Чарът на Момчиловци и Родопа планина" ще се състои на 26 март в Пекин, съобщи кметът на Момчиловци Сийка Суркова. Родопското село, станало известно в азиатската държава като марка на кисело мляко, ще бъде представено пред дипломати, хора от бизнеса и от академичните среди. Участниците във форума ще бъдат запознати с проекта за курортно-туристическо..

публикувано на 19.03.19 в 15:04