Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България подава заявка до дни по механизма за сътрудничество с ЕЦБ

Страната ни обаче ще трябва да изпълнява стриктно поетите ангажименти, каза Беноа Кьоре от ЕЦБ

Днес или в следващите няколко дни България вероятно ще подаде заявка за механизма за сътрудничество и така ще приеме надзора на Европейската централна банка. Това стана ясно снощи на специална пресконференция след заседанието на Еврогрупата. Механизмът за тясно сътрудничество е начинът, по който страните извън еврозоната могат да участват в Банковия съюз на Евросъюза.

До една година България може да се присъедини към чакалнята за еврозоната. Страната ни обаче ще трябва да изпълнява стриктно поетите ангажименти, каза Беноа Кьоре от ЕЦБ.

„Еврото е валутата на ЕС и ние приветстваме желанието на страните извън еврозоната да въведат единната валута. В същото време е изключително важно държавите, които приемат еврото, да са добре подготвени – икономически, финансово и институционално“, добави Беноа Кьоре.

Извънпарламентарната опозиция определи снощното решение на Еврогрупата като "демонстрация на липсата на доверие към България". Според съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, специално за България е била създадена нова чакалня, която да е нещо като преддверие към другата чакалня.

„Тепърва предстои стартиране на процедурата за така нареченото "засилено сътрудничество" и изрично са си уговорили възможност от гледна точка на тази оценка да удължава сроковете, в които ние ще получим дата за присъединяване към банковия и съответно „чакалнята“ на еврозоната“, каза Христо Иванов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Е. Кънев: Вероятно няма да станем членки на еврозоната, преди да отпадне механизмът за наблюдение над съдебната система

Очаква се в следващите няколко дни България да подаде заявка за механизма за сътрудничество и така да приеме надзора на Европейската централна банка. Това стана ясно снощи след заседанието на Еврогрупата. Целият процес започва да се движи от..

публикувано на 13.07.18 в 14:50