Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ако чумата стигне до фермите, ще изгубим животновъдството

| обновено на 13.07.18 в 15:56

Напрежението сред фермерите, които отглеждат кози и овце, ескалира заради чумата в Ямболско по дребния рогат добитък и приложените крайни мерки за унищожаването му. Огнищата се появиха в края на юни и то за първи път у нас и на територията на ЕС. 

В интервю за Радио Пловдив ветеринарният лекар д-р Вяра Гришина определи като притеснителен факта, че все още не се знае източникът на инфекцията. 

Докато не стане ясен източникът на заразата, трудно тя ще бъде спряна. Това доказват и събитията през последните две – три седмици. Виждаме все повече огнища, което означава, че или първоначалните огнища не са обезвредени, или че се появяват чисто нови огнища и  заразата не може да бъде спряна.


Д-р Гришина смята, че и в този случай проблемът  е многопластов и всеки път, когато избухне такова заболяване, мерките са частични, хаотични, временни, като налице е нерегламентирано движение на животни, лоша координация между фермери и ветеринарни власти и лош ветеринарен контрол.

Дано да не съм лош пророк и контролните органи да спрат заразата до фермите, които са пострадали, но не изключвам да се стигне до ваксинация, както се случи с нодуларния дерматит. Първо започнаха унищожаването на животните, после решиха, че не могат да спрат заразата и накрая се стигна до ваксинацията. Много ме притесни един от фермерите в тв-репортажите, който каза що за мерки са това, след като цистерната влиза във фермата и взима млякото. Какво от това, че ще избият животните и ще вземат млякото, а после цистерната ще влезе в друга ферма и ще разсее заразата.

Ветеринарният лекар обясни, че когато се говори за такъв род заболявания с огромен икономически ефект, трябва да се преглътнат малките жертви за сметка на животновъдството. Ако заразата стигне до фермите, тогава ще изгубим животновъдството и пазарите си и ще се възстановяваме десетки години. Това е приемлива цена да се избият животните в няколко ферми.

Ваксина за чума има, но трябва да има решение на ЕК, която да одобри прилагането й. Ваксинацията е скъпо занимание, трябва да се поръча и изисква тежка организация. Няма добра комуникация от страна на БАБХ, за да обяснят на фермерите и гражданите защо се прилагат тези крайни мерки. Всяка ваксинация струва милиони левове, те се плащат от обществото и още една ваксина означава ново бреме за бюджета на държавата. Тези мерки са с цел да се подобри живота на хората, но това трябва да го обясни БАБХ.

Според д-р Вяра Гришина би следвало да има много силна разяснителна  кампания от страна на БАБХ. И в момента в сайта на Агенцията няма информация какво представлява чумата по дребния рогат добитък и как да се предпазят фермерите от нея. 

Близкият контакт с ветеринарния лекар също е важен за изясняване на проблема. Истината е, че БАБХ е основният фактор, който трябва да спусне достоверна информация, която не подлежи на съмнение, но не го прави.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Учени от България и Германия разчетоха генома на Орфеево цвете

Учени от българския Център за върхови постижения в растителната системна биология и биотехнология - ЦРСББ, съвместно с изследователи от Потсдамски университет и Института по молекулярна физиология на растенията “Макс Планк” в Германия, успешно секвенираха генома на Haberlea rhodopensis - ендемичен за България вид “възкръсващо растение”,..

публикувано на 17.04.24 в 16:54

Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова президента Румен Радев да смени служебния премиер Димитър Главчев, ако не - БСП, "Възраждане" и ИТН ще внесат вот на недоверие към правителството на Главчев.  Възможно ли е да се иска вот на недоверие към служебно правителство, коментира преподавателят по конституционно право в СУ "Св. Климент Охридски"..

публикувано на 17.04.24 в 13:41

Акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Да бъде постигнато ефективно намаляване на скоростта, за да се ограничи рискът от възникване на пътни инциденти и да бъдат спасени човешки животи. Така кметът на Пазарджик Петър Куленски определи целите на акцията срещу неправилното паркиране , която се провежда в града.  Масираните проверки обхващат не само централната градска част , но и..

обновено на 17.04.24 в 11:57

Дефицитът на технически и инженерни кадри в Пловдив расте

Индустрията има огромен глад за технически кадри, от тези които завършат професионалните гимназии до инженерните специалности на техническите вуз-е. Това стана ясно на форум „Стажове“ , който се откри в Технически университет-София, филиал Пловдив. Младите хора продължават да имат най-голям интерес към „Компютърни системи и технологии“,..

публикувано на 17.04.24 в 11:45

Ходът с Даниел Митов може да изиграе лоша шега на ГЕРБ

Ходът на Димитър Главчев, Даниле Митов да смени Стефан Димитров на поста служебен външен министър, може  да изиграе лоша шега на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Това коментира политологът проф. Александър Маринов. Каза още, че ако се стигне до смяната вероятно това ще доведе до влизане в спирала от аргументи, които да отрекат легитимността на..

публикувано на 17.04.24 в 11:26