Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болни от ревматоиден артрит недоволни от бюрокрацията

| обновено на 16.07.18 в 14:24

Дискусия на тема „Ранен достъп до ревматолог – европейски препоръки“  се проведе в ДКЦ-1.

 В нея участваха проф. д-р Анастас Баталов и д-р Иван Горанов – специалисти-ревматолози, които са членове на местната експертна лекарска комисия по ревматология. Това е комисията, която досега отпускаше на място медикаментите на повече от 2000 души от Пловдив и Южна България.

Тя се инициира от Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и в нея  се включиха водещи лекари от Пловдив, а също и пациенти.


Дискусията е по повод сигнали от хора с ревмотидни заболявания за създаването на централизирана комисия в София, която от няколко месеца е ангажирана да отпуска техни медикаменти. Проблемът засяга над 2000 души от Пловдив и региона, които преди това са получавали лечение в Пловдив. 

Първите 6 месеца са най-важни за лечението на пациентите, подчертаха експертите. За съжаление в България тези първи 6 месеца не минават в лечение, а в редица ненужни административни процедури като експертни съвети, чрез които се налагат финансово-икономическите критерии на НЗОК. 

Налагането на пациента да минава през експертни комисии е забавяне с до 18 месеца, твърдят ревматолозите. Те не смятат, че централизираната комисия е комисия с по-добра експертиза, а точно обратното. Комисията връща пациенти за ненужно хоспитализиране, не гарантира добро лечение и ранен достъп до качествена услуга.

Лекарите са на мнение, че достъпът на пациентите не само не трябва да се ограничава с една комисия в София, на която ще чакат на опашка болни хора от цялата страна, а напротив. Трябва да има комисии и в други градове на страната, за да не се налага те да пътуват. Николай Недялков от сдружение „АПРА“ сподели европейския и световния опит в Холандия, Гърция, Турция, САЩ, Япония, където не съществуват експертни комисии и/или съвети, които да назначават терапия и предписват медикаменти. Това право принадлежи само на първия ревматолог, който е диагностицирал и лекува пациента.

„За да минем на комисия в София, пристигаме един ден по-рано. За нас това са разходи от минимум 160 лв.- за гориво, хотел, паркинг“, разказаха пациенти по време на срещата. Една от тях сподели, че за да отидат до София, съпругът й, който е придружител, отсъства от работа 2 дни. Нейният личен доход е 300 лв., а пътуването до София й отнема около 5 часа. То й причинява неудобство и скованост, след което трябва да чака 4 часа в коридор. „Няма регламентирани правила за пациентите с трудна подвижност“, посочва тя.

Пациентите с ревматични заболявания се обръщат към цялата местна общественост и настояват да бъдат подкрепени, защото техните проблеми се отразяват косвено както на близките им, така и на местния бизнес.

В интервю за Радио Пловдив доктор Горанов обясни, че новият ред за изписване на скъпоструващи медикаменти е въведен от месец май, което създава огромен хаос.

Не разбрах - защо трябваше да бъде създадена тази комисия. Тя няма медицинска обосновка. Всичко е финансова обосновка - да се ограничава достъпа на пациентите до тези лекарства за да се пестят средства. Но това е незаконно от гледна точка на пациентите и техните страдания, коментира доктор Горанов. 

Цялото интервю с доктор Иван Горанов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00