Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европа трябва да преосмисли системите си за сигурност

Политическа прегръдка е доста позитивен прочит за това, което се случи в Хелзинки. Наблюдавам и коментирам срещи на върха между Съветския съюз и САЩ и  Русия от 30 години насам и не съм виждал подобно положение. Американският президент изглеждаше на пресконференцията след срещата с Путин като излязъл от инструктаж, не – от преговори. Това заяви политическият анализатор Петко Георгиев.  

По думите му, Тръмп е покрил абсолютно всички точки, по които е трябвало да даде подкрепа на Путин за неговите действия в света или поне е подминал с мълчание най-важните от тях и е използвал възможността да нападне собствените си институции в Америка.

Това не беше среща на върха между двама велики лидери.

Путин, известен с каменното си лице и с много сдържаните си реакции, на моменти  не успяваше да дсържи усмивката си от това, което чуваше от Тръмп. Последствията за световната  сигурност, в това число и за България, са преки и изключително негативни.

Самият Тръмп обаче вече започна да дава „заден“ за твърденията си и излъга нещо, което чу целият свят. Каза, че не е виждал причина Русия да се е бъркала в американските избори, а когато се върна вчера се опита да обясни обратното – че не е виждал причина Русия да не се е бъркала в американските избори. Пълен  провал за Тръмп, огромна  пи ар помебда за Путин, това е ясно и по-лош е контекстът.

Ако се върнем с година назад,  откакто Тръмп реално влезе в Белия дом, той направи поредица от неща, които разсипват системата за  световна сигурност, на която стоеше светът през последните десетки години. Той удари по НАТО, заби нож в гърба на Германия, на Англия, започна търговска война с ЕС, излезе от споразумението с Иран, даде картбланш на Русия в Сирия.

Няма точка от външния  дневен  ред на Русия, под която той да не се е подписал.  Поведението на Тръмп, не казвам на американските институции, които се опитват отчасти да неутрализират, поставя западния свят и в частност България в напълно нова ситуация от гледна точка на нашата сигурност. Поведението на Тръмп представлява пряка заплаха за националната сигурност на Европа и на България.

Ситуацията изисква скоростно преосмисляне на системите за взаимно защита и сигурност в рамките на ЕС. Не можем да разчитаме на трансатлантическа солидарност и Европа трябва да се оправя сама срещу сериозни  глобални и регионални заплахи – Путинова Русия, Турция на Ердоган, търговската война със САЩ, покачващото се напрежение в Близкия Изток.  

Основното предизвикателство пред европейските лидери е скоростното изграждане на система за европейска сигурност и ускоряване на сътрудничеството в областта на отбраната, за повишаването на разходите за отбрана., както и засилване на механизмите за координиране в европейската външна политика.

Най-важният резултат от срещата от наша гледна точка трябва да бъде  стартът на ускореното изграждане на нова и самостоятелна, независеща от САЩ система  за европейска сигурност.

Чуйте повече от звуковия файл: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27