Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят протест срещу затворения път за Мадан, монтират мрежа на срутището

| обновено на 18.07.18 в 15:43

Утре сутрин  граждани на Смолян излизат на протест заради затворения от свлачището път, свързващ общините Смолян и Мадан.

"Нашето търпение се изчерпва и затова ще протестираме срещу умишленото забавяне на ремонта и отварянето на главния път", пишат до медиите организаторите. Те са недоволни и от "схемите и манипулациите на управляващите платили 2 милиона лева за изграждане на стръмен, опасен и на практика неизползваем през зимата обходен път.


През следващата седмица алпинисти ще започнат монтаж на високоякостна мрежа над срутището край Тикале на пътя Смолян-Мадан, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура".


Мрежата, която ще се монтира, е с широчина 7 м и дължина 100 м в зоната между двата далекопровода, ще се извърши още и вертикално укрепване с мрежа на площ около 500 кв. м с анкери в зоната над срутището. Целта е след приключването на тези дейности движението да бъде пуснато по едното платно на второкласния път, обясняват от АПИ.

Аварийните работи се изпълняват от пътноподдържащото дружество, с което АПИ има договор за поддържане на републиканските пътища в област Смолян. Възложените дейности са за 1 145 991 лв. с ДДС.

За трайното укрепване на срутищния процес ще се извършат още и геолого-проучвателни работи. За тях на 12 юли е сключен договор по Закона за обществените поръчки на стойност 35 760 лв. с ДДС. От АПИ очакват до края на юли те да бъдат готови и дружеството да представи изготвения инженерногеоложки доклад. 

След като той бъде приет ще стартира тръжна процедура за изработването на технически проект и извършване на трайно укрепване на срутището на второкласния път. За финансиране на укрепителните дейности АПИ ще кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08