Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗОК спря 12 пътеки в общинската болница

АГ- отделението в Карлово не приема родилки и болни

| обновено на 20.07.18 в 15:47
Снимка: БГНЕС

Заявявам, че действията на  директорката на РЗОК – Пловдив д-р Магдалена Петрова са неправомерни, а нейният отказ да подпише договора за 12-те клинични пътеки на АГ отделението в Карлово е незаконен,  категоричен е кметът на Карлово д-р Емил Кабаиванов. 

В интервю за Радио Пловдив той подчерта, че категорично не приема позицията на директора и твърдението, че трябва да има 4 анестезиолози в отделението за тези пътеки.

Това не е така. За да се сключи договор по тези 12 пътеки е необходимо да може да се осъществява консултация с анестезиолози,  такива има назначени в болницата. Ние в момента искаме разрашение от НЗОК за второ ниво за анестезиологична помощ. Накратко казано неправомерни и незаконни действия от страна на д-р Петрова. Директорът на болницата в момента обжалва този отказ и очакваме в спешен порядък от новия директор на касата да разреши проблема, допълни д-р Кабаиванов.

Според него с подобни решение се поставя под въпрос функционирането на общински болници,  които осъществяват болнична  помощ на една територия с насението от  100 хиляди души. Това е района, в който действа карловската болница. Гражданите на Клисура пътуват 100 км. до Пловдив, карловци -60, гражданите на Калофер-80. Това са разходи и неудобство.

За момента приема е преустановен, поне докато се реши въпроса и родилките са принудени да пътуват по 60-100 километра за да получат квалифицирана помощ.

Изключително голямо неудобство за хората. Започвам да се питам защо се прави това? Да не би да се създава нова АГ-болница, която да е  частна и затова да се удря общинската болница? Няма логично обяснение за този отказ!, категоричен е кметът.

Той заяви, че ако проблемът не се реши на следващата сесия на общинския съвет Карлово официално ще поиска оставката на директора на РЗОК-Пловдив.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28