Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална възможност - да използваме културата, за да правим политика за хората!

Пловдив и Матера ще изненадат света и Европа през 2019-та

България има огромен потенциал, който не се познава достатъчно в чужбина

Да изненадаме, да учудим и да успеем да направим неочакваното, предлагайки на който дойде да посети Пловдив и Матера, възможността да види нещо, което не очаква. 

Много важно е да заложим на младите, свежите сили и да споделим нещо историческо уникално, което и двете страни имат, но другите не познават.

Това каза в Пловдив министърът на културата и туризма на Италия Алберто Бонизоли след срещата си с ръководствата на община Пловдив и на фондация "Пловдив 2019“. 

Той акцентира върху продължаването на добрия диалог между пловдивската фондация и екипа на фондацията на град Матера, с който Пловдив ще бъде Европейска столица на културата през 2019 година. 

СнимкаМинистър Бонизоли подчерта, че Пловдив и Матера имат уникалната възможност да използват културата, за да правят политика. Политика в добрия смисъл на думата, която позволява на хората да изберат идентичността и да формират личността си като граждани и като хора в европейски контекст. 

Това значи Европейска столица на културата 2019-та, коментира министърът. 

Той отбеляза, че България има огромен потенциал, който не се познава достатъчно в чужбина. Точно домакинството като европейска столица на културата е възможността това историческо, художествено и археологическо наследство да бъде показано на хората, убеден е Алберто Бонизоли. 

Това е едно предизвикателство, което ще посрещнем заедно, всеки със своите характеристики, допълни министърът на културата и туризма на Италия. По думите му, проектите и на Пловдив, и на Матера за това културно домакинство са уникални и оригинални. 

Остават ни по – малко от шест месеца и в този последен етап трябва да бъдем най – лоши и най – решителни, за да постигнем желаните резултати, категоричен е Алберто Бонизоли.

От своя страна заместник-министърът на културата Румен Димитров обяви, че министерството на културата изцяло подкрепя работата на екипа на Фондация „Пловдив 2019“. Той подчерта, че Пловдив, заедно с Матера ще успеят да изненадат много приятно света като културни столици на Европа.

В срещата в община Пловдив участва и посланикът на Италия в България Стефано Балди, както и почетният консул на Република Италия в Пловдив Джудзепе де Франческо. След това гостите от Италия се отправиха на среща с пловдивския областен управител Здравко Димитров.

Не за първи път Алберто Бонизоли посещава Пловдив. Това е първата му официална визита в града под тепетата като италиански министър на културата. За първи път обаче той пристига в Пловдив през 1993 година

И още - има много топла връзка между Алберто Бонизоли и хилядолетния български град - съпругата му е пловдивчанка

След като сключва брак с Лучия Велева, двамата живеят известно време в България. Семейството на Лучия живее в Пловдив, затова дори след като поема министерския пост, за 56-годишния италиански политик Пловдив е притегателно място. Семейството на Лучия и Алберто осиновява и отглежда две момиченца, родени в България. Голямата е на 19 г., а малката – на 13 г. 

Лучия работи в социалната сфера - помага на деца и хора с увреждания.

Снимка

Снимка

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03

Книгата „Добруджанският феникс“ с премиера в Пловдив

Преподавателят по български език и литература Стефка Станчева, представя днес първата си книга. В Пловдив тя е по покана на клуб „Аптека за душата“. Стефка Станчева е от Каварна, но живее и работи в София. Книгата „Добруджанският феникс“ е художествен разказ за личността на Яни Хаджиянев, български издател, писател, журналист,..

обновено на 24.04.24 в 12:29

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

обновено на 24.04.24 в 11:22

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36