Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Впечатляваща е работата по обновяването на експозицията в музея на книгоиздаването

Духът на Христо Г. Данов и възрожденците ни задължава

Проф. Надя Данова е историк, дъщеря на специалиста по антична история Христо Данов, чиито баща Милош е син на възрожденския учител Христо Г. Данов

Радост, но и отговорност е да си наследник на такъв човек като Христо Г. Данов. Това ни задължава да правим, колкото ни е възможно, нещо за нашето общество. 

Съвременниците обаче, сякаш нямаме тази готовност да работим по тоя самоотвержен начин, по който са работили нашите възрожденци. Генерално обаче аз съм оптимист и вярвам, че искрата не изгасва!

Снимка




Това заяви в Пловдив проф. Надя Данова, правнучка на основателя на модерното книгоиздаване в България Христо Г. Данов. Тя присъства на откриването на обновената експозиция на къщата музей „Христо Г. Данов”. 

След сериозен ремонт родният дом на бележития възрожденец отново е отворен за посетители, подновена е музейната сбирка „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и началото на XX век”. 

Поводът е 190-та годишнина от рождението на Христо Данов, която се навършва на 27-ми юли.

От името на наследниците на възрожденския учител и книжовник Надя Данова изрази благодарност за много доброто състояние на къщата на Христо Данов. През 1997 година неговите наследници даряват къщата на общината с условието там да е музеят на българското книгоиздаване и той да се поддържа от общината.

Проф. Надя Данова оцени като впечатлаваща работата на колегите си от пловдивския исторически музей по подновяването на експозицията и подчерта задоволството си от използването на новите технологии за възстановяването на стари документи. Много хора трябва да се докоснат до това място на паметта и да усетят духа на българските дейци на 19-ти век. Това е един дух, който ни задължава, подчерта проф. Надя Данова.

Тя е историк, изследва Балканската история с акцент духовния живот на българите и балканските народи през 19-ти век. Дъщеря е на специалиста по антична история Христо Данов, чиито баща Милош е син на възрожденския учител Христо Г. Данов.

Снимка

Къщата на Христо Г. Данов на ул. „Митрополит Паисий“ в Пловдив е национален паметник на културата. Първата експозиция там е от 1974 година, след това няколко пъти е обновявана.

Сегашното обновяване на колекцията е най – мащабно - представя делото на Христо Г. Данов като учител, книгоиздател, индустриалец, общественик и кмет на Пловдив. Сред най – ценните експонати е карта на България с принадлежащите й земи от 1892 година.

Обновената експозиция бе открита от директора на Историческия музей Стефан Шивачев в присъствието на кмета Иван Тотев и родственици на Христо Г. Данов. Преди това бяха положени цветя на гроба на бележития възрожденец в двора на катедрален храм "Успение Богородично".

Снимка

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49
Светлин Тачев

Вървим към тотална криза на демокрацията

Във вторник утро говорим за актуалните теми, за политика и ангажираност към проблемите на обществото. "Точно днес" коментираме с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан", за последните назначения в служебния кабинет, за юнските избори 2 в 1 и партийните послания, както и дали може да очакваме редовен кабинет след 9 юни. По повод..

публикувано на 23.04.24 в 09:39

В Смолянско 963 избиратели гласуват за ЕП, но не и за наш парламент

97 070 са избирателите в Смолянска област, включени в предварителните списъци за изборите за членове на Европейски парламент, а за изборите за народни представители у нас на изборите на 9 юни 2024 г. списъците включват  96 107 избиратели. Това заяви пред Радио Пловдив новият председател на 22-ра Районна избирателна комисия в Смолян  Таня..

публикувано на 23.04.24 в 07:55
Любомир Минчев

Докато кметът се страхува, могат да му заграбят властта

Докато кметът Костадин Димитров се страхува да каже личните си позиции, то малките групи в Общинския съвет в Пловдив ще имат власт. Това коментира журналистът Любомир Минчев след бала на ГЕРБ. Според него се образува втори център на власт и той е в редиците на общинската администрация – групата около Владимир Темелков, който по думите му е..

публикувано на 22.04.24 в 16:42