Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Референдум ще реши къде да бъде пловдивската опера

| обновено на 26.07.18 в 16:42

Между 12 и 13 млн. лв. ще струва пълната реконструкция на Партийния дом, който вече не отговаря на изискванията на съвременна сграда. Това съобщи кметът Иван Тотев, като уточни, че сумата е на базата на подробно обследване на 12-етажната сграда, направено през последните 2 години. Общината има направени предписания за конструктивното й укрепване, включително и от пожарната, посочи Тотев.

„Партийният дом е доста трудно достъпен, а с промяната на пл. „Централен“ паркингът пред хотел „Тримонциум“ поне на 50 % ще бъде превърнат в площадно пространство, паркингът на ул. „И. Вазов“ – също. Така съвсем се затруднява  и без това трудният достъп до сградата. Същевременно от няколко години община Пловдив мисли да изнесе административните звена от там“, обясни кметът.
 

Тотев подчерта, че общината не може да се произнесе дали на мястото на Партийния дом трябва да има опера. „Можем да кажем за следващите 5 години какво ще е административното обслужване в района, градската среда, транспортната достъпност до мястото. От мене като кмет няма да чуете нито мнение, нито становище по въпроса, защото когато кметът се изкаже по темата, натежава едната или другата страна и въпросът става политически. Точно от това искам да избягам – за мен това е градска тема", заяви Тотев.

Кметът подчерта, че идеята за място на Пловдивската опера може да се подложи и на референдум, но решение за това трябва да се вземе от Общинския съвет. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

обновено на 25.04.24 в 07:57

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

Свързани новини

ГДК "Борис Христов" трябваше да е дом на операта

Председателят на Регионалната Камара на  архитектите в Пловдиви арх. Петко Костадинов  коментира за Радио Пловдив решението на Архитектурния съвет, с което архитектите се обявиха против  идеята за построяването на  нова сграда на Операта на мястото на бившия Партиен дом. Той обясни, че на проведения съвет на 23 юли са присъствали малко членове..

публикувано на 26.07.18 в 11:03

Домът на Операта - въпрос на политика, но и...

Проектирането и строителството на нова оперна сграда не е сред обичайните ангажименти на българските архитекти и строители. Задача – въпрос на експертност, талант, оригиналност,  уместно градоустройствено решение, престиж, емоции – т.е. всичко в неравния път към изпълнението на задачата.  Такава сграда обаче, която се възприема като..

публикувано на 23.07.18 в 11:57

По-евтино ще е да се построи нов дом за операта в Пловдив

Сградата  на бившия Партиен дом на площад „Централен“ е функционално стара и строителството на нова ще бъде  по-рентабилно, отколкото да бъде напълно реновирана. Това заяви кметът на Пловдив Иван Тотев  във връзка с предложението на сдружение „Дом за Пловдивската опера“  сградата да бъде съборена и на нейно място да бъде отреден терен за..

обновено на 19.07.18 в 17:53

Преди Дом на Пловдивската опера - Дом на администрацията

Ще бъде ли съборен Партийният дом, за да бъде изграден на неговото място нов  център за музикално-сценично изкуство? За това настояват от Фондация "Дом за Пловдивската опера" в писмо до кмета Иван Тотев и председателя на градския парламент Савина Петкова.  Пред Радио Пловдив Савина Петкова потвърди, че в ОбС е получено писмо от ИК на „Дом за..

публикувано на 25.06.18 в 10:10

Партийният дом да се събори, предлагат от "Дом за Пловдивската опера"

Фондация „Дом за Пловдивската опера“ предлага на община Пловдив да събори Партийния дом и да предостави  освободения терен за построяване на Център за музикално - сценично изкуство. Става дума високото тяло -  собственост на общината, а не за Концертна зала, която е  държавна. Предложението е адресирано до кмета Иван Тотев и до Общинския..

публикувано на 22.06.18 в 16:37
Иван Тонев говори пред общинските съветници

ОбС гласува 200 хил. лева за Операта и 20 000 за филма "Смутни времена"

20 000 лв. от общинския бюджет за дофинансиране на филма „Смутни времена”, който се снима с участието на представители на сдружение „Хайдути”, предложи съветникът Слави Георгиев от ПФ. " Бюджетът на лентата е 168 000 лв. и голяма част от парите са събрани, затова предлагам тази сума", аргументира се той.  В залата на ОбС дойдоха 2-ма..

обновено на 19.06.18 в 11:08