Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Дом на Пловдивската опера" иска конкретни срокове за реализация на проекта

| обновено на 08.08.18 в 20:46

Новата сграда на Пловдивската опера да се управлява от акционерно дружество – с 50 % общинско участие и 50 % частно. Това предлагат от Фондация „Дом за Пловдивската опера“, която днес представи идеите си за реализация на проекта след като беше отреден парцел на мястото на Партийния дом. От организацията са категорични, че зад инициативата им не стои политически проект.

Архитект Илко Николов представи идеята за запазване на ниската част на сградата, а високата част да бъде съборена и на нейно място да се реализира сграда за Център за музикално и сценично изкуство със зала от  1000 места. 30 милиона лева ще са необходими за строителство, а те могат да се изплатят за 20 години, заяви икономистът Георги Стоев. Той уточни, че разчетите са направени при приходи от 2 милиона лева годишно – от тях 1 милион и 500 хиляди лева оперативна печалба.

Днес стана ясно, че Пловдивската опера ще плаща наем в новата сграда и няма да участва в управлението на Центъра за музикално и сценично изкуство. Няма как да избягаме от ситуация, в която Операта да не плаща наем. Нашата цел е да помогнем тя да има съвсем други отношения със сцените, които ползва – да има дългосрочен договор, предвидимост за своя календар, ексклузивно използване на сцени и студиа в новата сграда, заяви Георги Стоев. 

Любозар Фратев заяви категорично, че Фондация „Дом на Пловдивската опера“ не е потенциален акционер, но не изключи възможността всеки желаещ да се включи в акционерното дружество.

Днес от фондация отрекоха зад инициативата им за стои политически проект. Не сме партиен проект, ние се занимаваме с един проект, който е въпрос на културна политика, а не на партийна политика, категорична беше Мариана Чолакова.

На представянето на проекта днес присъстваха и представители на гилдията на архитектите. Архитект Антоанета Топалова беше категорична, че мястото под Партийния дом не е достатъчно за пълноценна опера.

Защо не инициирахте конкурс с пловдивските архитекти за място на Операта?, попита архитект Костадин Палазов.

От Фондация „Дом за Пловдивската опера“ обявиха, че са готови за обсъждане на всички предложения. От организацията настояват и за среща с кмета Иван Тотев за набелязване на конкретни срокове за реализиране на проекта.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58