РЕКЛАМА

В литературата можем да пътуваме с въображение, човек пътува с ума

| обновено на 13.08.18 в 12:03

Морска книга:  Изкуството да ловиш  гигантска акула с гумена лодка насред огромното море  през четирите годишни сезона  от Мортен Стрьокснес.

Превод  Мария Змийчарова  Оформление Люба Халева   За автора:  Мортен Стрьокснес (роден 1965 г.) е норвежки интелектуалец, историк, фотограф и писател. След като завършва образованието си в Осло и Кеймбридж, Стрьокснес  се занимава с журналистика. Пише репортажи, есета, портрети, колонки и рецензии за повечето водещи норвежки вестници и списания, и е чест участник в разнообразни публични дебати. Стрьокснес е автор на осем книги с литературни репортажи и съавтор на още няколко. Носител е на редица награди, сред които Награда Språkråd (2011), Награда Brage (2015), Наградата на норвежката критика (2015), Наградата на норвежките блогъри (2015) и немската Награда за най-вълнуваща книга на познавателна тематика (2017), в чието жури влизат водещи журналисти и изследователи.  До момента „Морска книга“ е издадена на 22 езика.  Българският й издател е  ИК "Жанет 45". 


Начинът, по който една книга пътува към издателя си, винаги е много различен и много любопитен и това е сред най-интересните неща в нашата професия. Открих книгата  изцяло чрез агентката на Мортен Стрьокснес, която по стечение на обстоятелствата е също така и агентка на един великолепен исландски писател, който през миналата година гостува в Пловдив  със страхотен успех – Ан Палмър  Стефансон. И когато тя ми предложи книгата и каза, че тя със сигурност ще представлява интерес за мен, познавайки моя вкус, аз й повярвах. Това заяви издателят Манол Пейков.

Той уточни, че авторът е издал поредица от книги с есета и живо се интересува от теми като прекалената експлоатация на природата, книгоиздаване и др. 

В случая книгата изцяло е фокусирана върху екологична тематика, която може да изглежда на хората суховата материя, но  Стрьокснес успява да я пресъздаде в книгата си по великолепен начин, предизвикващ пиршество за сетивата.  Тя е истинско приключение, за което говори и подзаглавието: „Как да уловим гигантска акула, която плува в с гумена лодка в огромното море през четирите годишни сезона“.

 Всъщност това е историята на една авантюра, която самият Мортен предприема с приятеля си – художник, който живее. В Северна Норвегия на едно островче в Северно море и двамата решават да уловят едно чудовище – гранландска акула, което е малко известно, понеже не става за ядене и не може да бъде употребена почти за нищо полезно. Единственото, за което може да се използва, е нейното рибено масло, което норвежците използват за боя. Авантюрата се оказва доста непрактична и улавянето на рибата далеч не е основното нещо в книгата. Фактът обаче става повод да се разкажат безброй истории, свързани с морските дълбини и с обитателите на това красиво място в Северно море – на пазачите на фарове, на различни откриватели и т.н.

Акулата се лови в продължение на четири годишни сезона и те така и не успяват да я хванат.  Но това става повод  героите да си разкажат редица истории и да ги споделят с нас. Книгата е абсолютно безценна, великолепна – именно за този сезон. Радвам се, че ми се обадихте точно през август!

По думите на Пейков, хубавото нещо на литературата е, че човек може с въображението си да пропътува места, в които никога не е бил. Понякога това пътуване е по-реално и по-истинско от някои пътувания, които сме успели да осъществим, но умът ни е бил другаде. Защото човек пътува чрез ума.

Норвежците са хора със силно отношение към морето, то е в кръвта им. В известен смисъл във вените им тече морска вода повече, отколкото - кръв. И ако някой може да ни разкаже интересни истории за морето и ние да го слушаме в захлас, това със сигурност е човек като Мортен Стрьокснес. 

Чуйте цялото интервюто от звуковия файл


Още от категорията

Великите европейци - Сократ, втора част

Тежкият характер на Ксантипа и нефилософската война, която тя води срещу Сократ, е не публична тайна, а постоянен повод за клюки в Атина. В същото време, ако вярваме на анекдотите, сам Сократ намира това съжителство полезно за себе си от философска гледна точка.  Веднъж разгорещената Ксантипа дълго крещи, а накрая полива мъжа си със..

публикувано на 15.08.18 в 11:33

Център на калоферската дантела се открива в Калофер

Творчески център на калоферската дантела ще бъде открит тържествено в Калофер, в деня, в който се чества празникът на финото плетиво. Центърът се помещава в красива възрожденска къща на площада, която е част от мемориалния комплекс „Христо Ботев“. В него е подредена постоянна експозиция с най-красивите и оригинални образци на калоферска дантела...

публикувано на 15.08.18 в 08:20

Николай Илчевски за книгата си "Записки от селската кръчма"

 У никлно зачетен се чувствам ,  каза  Николай Илчевски  за двете предпремиери на новата си книга "Записки от селската  кръчма" в две родопски села. В селата Турен и Павелско , разказва Илчевски,  приеха  представянето на книгата като празник. Чак ми е неудобно. И ще повярвате ли, в тези села хората  купуваха по две книги, освен за себе си, и още..

публикувано на 14.08.18 в 12:03

Станислава Стойкова представя изложбата си „Дихание в синьо“

Изложба живопис под мотото „Дихание в синьо“ на Станислава Стойкова – Стъни се открива в галерия „Сигна“ на Гранд хотел Пловдив.  Сюжетите на картините са изцяло с морска тематика, която е постоянна тема в творбите ѝ.  В картините ѝ има усещане за душата на морето, уловена е динамиката на вълните с интересна цветова игра в морските изгреви и..

публикувано на 14.08.18 в 10:09

Нови билетни центрове ще заработят в Пловдив

Поне три нови билетни центъра  ще бъдат поставени в Пловдив на възлови места. Първият от тях  - в стил павилион от 30-те години на миналия век, бе открит пред сградата на Община Пловдив.  Други ще бъдат разположени в Цар Симеоновата градина, Тютюневия град и пред сградата на Народна библиотека „Иван Вазов“.  Павилионите няма да бъдат облепян с плакати,..

публикувано на 13.08.18 в 13:41

Преге - предаване за света на книгите, 11 - 17 август

В предаването за книги на Радио Пловдив на 11.08.2018 г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Иван Теофилов. Гласът на тишината. 200 стр., тв. к., ок. 4А, Жанет 45, 2018. Пола Маклейн. Любов и разруха. 384 стр., ок. 4А, Обсидиан, 2018. Глория Голдрайх. Дъщерята на художника. 528 стр., ок. 4А,..

публикувано на 13.08.18 в 12:29

Чикаго очаква премиерата на "Няма ток за електрическия стол"

Пиесата „Няма ток за електрическия стол“ от Александър Секулов ще бъде поставена в чикагския театър „Trap Door“. Режисьор на постановката  е актьорът Златомир Молдовански, за когото това ще е режисьорски дебют.  Именно той, пловдивчанин по произход, прочитайки текста решава да го представи пред чикагсктата публика. Ново предизвикателство за..

обновено на 13.08.18 в 12:04