РЕКЛАМА

В литературата можем да пътуваме с въображение, човек пътува с ума

| обновено на 13.08.18 в 12:03

Морска книга:  Изкуството да ловиш  гигантска акула с гумена лодка насред огромното море  през четирите годишни сезона  от Мортен Стрьокснес.

Превод  Мария Змийчарова  Оформление Люба Халева   За автора:  Мортен Стрьокснес (роден 1965 г.) е норвежки интелектуалец, историк, фотограф и писател. След като завършва образованието си в Осло и Кеймбридж, Стрьокснес  се занимава с журналистика. Пише репортажи, есета, портрети, колонки и рецензии за повечето водещи норвежки вестници и списания, и е чест участник в разнообразни публични дебати. Стрьокснес е автор на осем книги с литературни репортажи и съавтор на още няколко. Носител е на редица награди, сред които Награда Språkråd (2011), Награда Brage (2015), Наградата на норвежката критика (2015), Наградата на норвежките блогъри (2015) и немската Награда за най-вълнуваща книга на познавателна тематика (2017), в чието жури влизат водещи журналисти и изследователи.  До момента „Морска книга“ е издадена на 22 езика.  Българският й издател е  ИК "Жанет 45". 


Начинът, по който една книга пътува към издателя си, винаги е много различен и много любопитен и това е сред най-интересните неща в нашата професия. Открих книгата  изцяло чрез агентката на Мортен Стрьокснес, която по стечение на обстоятелствата е също така и агентка на един великолепен исландски писател, който през миналата година гостува в Пловдив  със страхотен успех – Ан Палмър  Стефансон. И когато тя ми предложи книгата и каза, че тя със сигурност ще представлява интерес за мен, познавайки моя вкус, аз й повярвах. Това заяви издателят Манол Пейков.

Той уточни, че авторът е издал поредица от книги с есета и живо се интересува от теми като прекалената експлоатация на природата, книгоиздаване и др. 

В случая книгата изцяло е фокусирана върху екологична тематика, която може да изглежда на хората суховата материя, но  Стрьокснес успява да я пресъздаде в книгата си по великолепен начин, предизвикващ пиршество за сетивата.  Тя е истинско приключение, за което говори и подзаглавието: „Как да уловим гигантска акула, която плува в с гумена лодка в огромното море през четирите годишни сезона“.

 Всъщност това е историята на една авантюра, която самият Мортен предприема с приятеля си – художник, който живее. В Северна Норвегия на едно островче в Северно море и двамата решават да уловят едно чудовище – гранландска акула, което е малко известно, понеже не става за ядене и не може да бъде употребена почти за нищо полезно. Единственото, за което може да се използва, е нейното рибено масло, което норвежците използват за боя. Авантюрата се оказва доста непрактична и улавянето на рибата далеч не е основното нещо в книгата. Фактът обаче става повод да се разкажат безброй истории, свързани с морските дълбини и с обитателите на това красиво място в Северно море – на пазачите на фарове, на различни откриватели и т.н.

Акулата се лови в продължение на четири годишни сезона и те така и не успяват да я хванат.  Но това става повод  героите да си разкажат редица истории и да ги споделят с нас. Книгата е абсолютно безценна, великолепна – именно за този сезон. Радвам се, че ми се обадихте точно през август!

По думите на Пейков, хубавото нещо на литературата е, че човек може с въображението си да пропътува места, в които никога не е бил. Понякога това пътуване е по-реално и по-истинско от някои пътувания, които сме успели да осъществим, но умът ни е бил другаде. Защото човек пътува чрез ума.

Норвежците са хора със силно отношение към морето, то е в кръвта им. В известен смисъл във вените им тече морска вода повече, отколкото - кръв. И ако някой може да ни разкаже интересни истории за морето и ние да го слушаме в захлас, това със сигурност е човек като Мортен Стрьокснес. 

Чуйте цялото интервюто от звуковия файл


Още от категорията

Христо Карастоянов гостува с нов роман в "Петното"

Писателят Христо Карастоянов гостува в литературен клуб „SPIRT&SPIRIT“ в „Петното на Роршах“ с новия си роман „Животът няма втора половина“, издание на "Жанет 45".  Книгата е продължение на предишната  - „Една и съща нощ“, в която герои са поетът Гео Милев и анархистът Георги Шейтанов - тя е отличена с награда „Хеликон“.  В новия роман..

обновено на 23.10.18 в 09:23

Картините на Васил Стоев "Вчера, днес и утре"

Изложба „Вчера, днес и утре“ на известния пловдивски художник Васил Стоев се открива тази вечер в галерия „Орфей“ в Пловдив.  Това е първата експозиция, подредена на новото място на галерията - на бул. „Марица“ 91.  Васил Стоев представя творби от 90-те години на XX век, част от които идват за изложба от САЩ. По това време негови произведения..

обновено на 23.10.18 в 09:23

"Прегръдка на изпроводяк" с Йоланта Спасова в Смолян

„Прегръдка на изпроводяк“ е надсловът на портретната вечер, която ще се проведе в Клуба на дейците на културата в Смолян.  Вечерта е посветена на полякинята Йоланта Анна Мазур Спасова, извървяла целия си професионален и творчески път в Родопите.  Слово за Йоланта Спасова - архивист, историк, българолюбец и общественик, ще произнесе поетът Георги..

публикувано на 23.10.18 в 09:18

Преге - предаване за света на книгите, 20 - 26 октомври

В предаването за книги на Радио Пловдив на 20. 10. 2018 г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Джоузеф Конрад. Сърцето на мрака. 144 стр., ок. 2А, Книгомания, 2018. Ингмар Бергман. Киноповести – Сцени от един семеен живот. Сарабанда. Есенна соната. Персона. 382 стр., тв. К. ок. 4А, Лист, 2018...

публикувано на 22.10.18 в 10:28

Юбилейна изложба с икони се открива в църквата "Св. Димитър"

Сдружение "Свети Димитър" открива тази вечер от 18 часа изложба с икони в църквата "Свети Димитър" в Пловдив. В програма "Точно днес" говорим с изкуствоведа  Вихра Григорова , която разказва за новите творби на студенти от АМТИИ и преподавателите им.  Иконите са посветени на V-те Свети Димитровденски културно-църковни празници - 2018, които..

публикувано на 22.10.18 в 10:18

Националната седмица на четенето започва в училищата в Пловдив

Национална седмица на четенето ще се проведе от 22 до 26 октомври 2018 година. Тя се организира от Министерството на образованието и науката, като целта е да се насърчава и повишава грамотността на учениците.  Над 3000 събития в цялата страна включват разнообразни игри, състезания, представяне на книги и национален маратон на четенето.  За първи..

публикувано на 22.10.18 в 07:58

Приказка в рима за живота на пеперудите

В Биологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски” ще се проведе литературно-научната презентация „Lepidoptera”.   Лектор ще е Александър Петров – Скалд, уредник в зала „Тропик” на Природонаучния музей в Пловдив. Той ще представи новата си книга “Lepidoptera”, ще даде информация за разред „Люспестокрили” и за видовете в зала „Тропик”. “LEPIDOPTERA”..

публикувано на 22.10.18 в 06:58