РЕКЛАМА

В литературата можем да пътуваме с въображение, човек пътува с ума

| обновено на 13.08.18 в 12:03

Морска книга:  Изкуството да ловиш  гигантска акула с гумена лодка насред огромното море  през четирите годишни сезона  от Мортен Стрьокснес.

Превод  Мария Змийчарова  Оформление Люба Халева   За автора:  Мортен Стрьокснес (роден 1965 г.) е норвежки интелектуалец, историк, фотограф и писател. След като завършва образованието си в Осло и Кеймбридж, Стрьокснес  се занимава с журналистика. Пише репортажи, есета, портрети, колонки и рецензии за повечето водещи норвежки вестници и списания, и е чест участник в разнообразни публични дебати. Стрьокснес е автор на осем книги с литературни репортажи и съавтор на още няколко. Носител е на редица награди, сред които Награда Språkråd (2011), Награда Brage (2015), Наградата на норвежката критика (2015), Наградата на норвежките блогъри (2015) и немската Награда за най-вълнуваща книга на познавателна тематика (2017), в чието жури влизат водещи журналисти и изследователи.  До момента „Морска книга“ е издадена на 22 езика.  Българският й издател е  ИК "Жанет 45". 


Начинът, по който една книга пътува към издателя си, винаги е много различен и много любопитен и това е сред най-интересните неща в нашата професия. Открих книгата  изцяло чрез агентката на Мортен Стрьокснес, която по стечение на обстоятелствата е също така и агентка на един великолепен исландски писател, който през миналата година гостува в Пловдив  със страхотен успех – Ан Палмър  Стефансон. И когато тя ми предложи книгата и каза, че тя със сигурност ще представлява интерес за мен, познавайки моя вкус, аз й повярвах. Това заяви издателят Манол Пейков.

Той уточни, че авторът е издал поредица от книги с есета и живо се интересува от теми като прекалената експлоатация на природата, книгоиздаване и др. 

В случая книгата изцяло е фокусирана върху екологична тематика, която може да изглежда на хората суховата материя, но  Стрьокснес успява да я пресъздаде в книгата си по великолепен начин, предизвикващ пиршество за сетивата.  Тя е истинско приключение, за което говори и подзаглавието: „Как да уловим гигантска акула, която плува в с гумена лодка в огромното море през четирите годишни сезона“.

 Всъщност това е историята на една авантюра, която самият Мортен предприема с приятеля си – художник, който живее. В Северна Норвегия на едно островче в Северно море и двамата решават да уловят едно чудовище – гранландска акула, което е малко известно, понеже не става за ядене и не може да бъде употребена почти за нищо полезно. Единственото, за което може да се използва, е нейното рибено масло, което норвежците използват за боя. Авантюрата се оказва доста непрактична и улавянето на рибата далеч не е основното нещо в книгата. Фактът обаче става повод да се разкажат безброй истории, свързани с морските дълбини и с обитателите на това красиво място в Северно море – на пазачите на фарове, на различни откриватели и т.н.

Акулата се лови в продължение на четири годишни сезона и те така и не успяват да я хванат.  Но това става повод  героите да си разкажат редица истории и да ги споделят с нас. Книгата е абсолютно безценна, великолепна – именно за този сезон. Радвам се, че ми се обадихте точно през август!

По думите на Пейков, хубавото нещо на литературата е, че човек може с въображението си да пропътува места, в които никога не е бил. Понякога това пътуване е по-реално и по-истинско от някои пътувания, които сме успели да осъществим, но умът ни е бил другаде. Защото човек пътува чрез ума.

Норвежците са хора със силно отношение към морето, то е в кръвта им. В известен смисъл във вените им тече морска вода повече, отколкото - кръв. И ако някой може да ни разкаже интересни истории за морето и ние да го слушаме в захлас, това със сигурност е човек като Мортен Стрьокснес. 

Чуйте цялото интервюто от звуковия файл


Още от категорията

Общината финансира културния календар на Пловдив с 1 750 000

Община Пловдив ще финансира културни събития през годината с 1 милион и 750 000 лева, реши Общинският съвет. Увеличени са средствата за почти всички основни събития , подчерта ресорният заместник-кмет Александър Държиков.  Фестивалът „Сцена на кръстопът“ ще получи от общината 48 000 лева при 40 000 лв през 2018г. „ Дни на музиката в Балабановата..

публикувано на 22.01.19 в 14:36

Димитър Чонов показва "Предците български" във "Възраждане"

“Предците български“ е надсловът на изложбата на Димитър Чонов, която ще бъде открита в галерия „Възраждане“ в Стария град.  Експозицията представя скулптури и рисунки на твореца, вдъхновен от българските традиции и история.  Авторът има досега осем осъществени самостоятелни изложби и множество участия у нас и в чужбина.  Кукери, гроздобер,..

публикувано на 22.01.19 в 11:17

„Цигански колела“ за четвърти път пред публика в Пловдив

Представлението на ромски и български език „Цигански колела“, написано от талантливата Здрава Каменова специално за младата ромска актриса Наталия Цекова, ще се играе за четвърти път пред публика. След представянето му пред деца в ОУ „Панайот Волов“, ОУ „Йордан Йовков“ и ОУ „Пенчо Славейков“ този път домакини са Bee Bop Café. Там с вход..

публикувано на 22.01.19 в 10:20

Издателство Scribens гостува в "Петното на Роршах"

Поредица от литературни събития, в които ще бъдат представени съвременни български автори с книги, издадени с логото на издателство SKRIBENS, 2018  стартира  в клуб „Петното на Роршах“.   Дейността на издателството е свързана главно с популяризирането на млади български автори. SKRIBENS е съосновагтел и на пространството за литература и..

публикувано на 21.01.19 в 10:37

Преге - предаване за света на книгите, 19 - 25 януари

В предаването за книги на Радио Пловдив на 19 . 01. 2019 бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Константин Константинов. Разкази и повести. 382 стр., тв. к., 4А, Колибри, 2019. Марион Пошман. Черно-бял роман. 328 стр., ок. 4А, Парадокс, 2018. Катя Зографова. Световете на Яворов. 222 стр., 3А,..

публикувано на 19.01.19 в 12:39

Цената на културния календар на Пловдив е 1 750 000 лева

С 1 милион 750 хиляди лева община Пловдив ще финансира културния календар на града през 2019-та година. Средствата трябва да бъдат гласувани от общинските съветници на сесията им във вторник. 825 700 хиляди лева са предвидени за честването на годишнини и празници, както и за фестивали, конкурси и награди, организирани от общината или съвместно с..

публикувано на 19.01.19 в 10:50

В "Срещите" - разговор за бащата на българския магически реализъм

Тази събота, в най-българския месец, както сам го определя Радичков, в "Срещите"  сме с професорите: Инна Пелева, Георги Каприев и Георг  Краев. С тях си спомняме за самобитния бегач на дълги разстояния Йордан Радичков, защото се навършват 90 години от рождението му.  Предлагаме ви 60 минути с мъдростта и гласа на  основателя на българския..

обновено на 19.01.19 в 08:07