В литературата можем да пътуваме с въображение, човек пътува с ума

| обновено на 13.08.18 в 12:03

Морска книга:  Изкуството да ловиш  гигантска акула с гумена лодка насред огромното море  през четирите годишни сезона  от Мортен Стрьокснес.

Превод  Мария Змийчарова  Оформление Люба Халева   За автора:  Мортен Стрьокснес (роден 1965 г.) е норвежки интелектуалец, историк, фотограф и писател. След като завършва образованието си в Осло и Кеймбридж, Стрьокснес  се занимава с журналистика. Пише репортажи, есета, портрети, колонки и рецензии за повечето водещи норвежки вестници и списания, и е чест участник в разнообразни публични дебати. Стрьокснес е автор на осем книги с литературни репортажи и съавтор на още няколко. Носител е на редица награди, сред които Награда Språkråd (2011), Награда Brage (2015), Наградата на норвежката критика (2015), Наградата на норвежките блогъри (2015) и немската Награда за най-вълнуваща книга на познавателна тематика (2017), в чието жури влизат водещи журналисти и изследователи.  До момента „Морска книга“ е издадена на 22 езика.  Българският й издател е  ИК "Жанет 45". 


Начинът, по който една книга пътува към издателя си, винаги е много различен и много любопитен и това е сред най-интересните неща в нашата професия. Открих книгата  изцяло чрез агентката на Мортен Стрьокснес, която по стечение на обстоятелствата е също така и агентка на един великолепен исландски писател, който през миналата година гостува в Пловдив  със страхотен успех – Ан Палмър  Стефансон. И когато тя ми предложи книгата и каза, че тя със сигурност ще представлява интерес за мен, познавайки моя вкус, аз й повярвах. Това заяви издателят Манол Пейков.

Той уточни, че авторът е издал поредица от книги с есета и живо се интересува от теми като прекалената експлоатация на природата, книгоиздаване и др. 

В случая книгата изцяло е фокусирана върху екологична тематика, която може да изглежда на хората суховата материя, но  Стрьокснес успява да я пресъздаде в книгата си по великолепен начин, предизвикващ пиршество за сетивата.  Тя е истинско приключение, за което говори и подзаглавието: „Как да уловим гигантска акула, която плува в с гумена лодка в огромното море през четирите годишни сезона“.

 Всъщност това е историята на една авантюра, която самият Мортен предприема с приятеля си – художник, който живее. В Северна Норвегия на едно островче в Северно море и двамата решават да уловят едно чудовище – гранландска акула, което е малко известно, понеже не става за ядене и не може да бъде употребена почти за нищо полезно. Единственото, за което може да се използва, е нейното рибено масло, което норвежците използват за боя. Авантюрата се оказва доста непрактична и улавянето на рибата далеч не е основното нещо в книгата. Фактът обаче става повод да се разкажат безброй истории, свързани с морските дълбини и с обитателите на това красиво място в Северно море – на пазачите на фарове, на различни откриватели и т.н.

Акулата се лови в продължение на четири годишни сезона и те така и не успяват да я хванат.  Но това става повод  героите да си разкажат редица истории и да ги споделят с нас. Книгата е абсолютно безценна, великолепна – именно за този сезон. Радвам се, че ми се обадихте точно през август!

По думите на Пейков, хубавото нещо на литературата е, че човек може с въображението си да пропътува места, в които никога не е бил. Понякога това пътуване е по-реално и по-истинско от някои пътувания, които сме успели да осъществим, но умът ни е бил другаде. Защото човек пътува чрез ума.

Норвежците са хора със силно отношение към морето, то е в кръвта им. В известен смисъл във вените им тече морска вода повече, отколкото - кръв. И ако някой може да ни разкаже интересни истории за морето и ние да го слушаме в захлас, това със сигурност е човек като Мортен Стрьокснес. 

Чуйте цялото интервюто от звуковия файл


Още от категорията

"Артист на седмицата" представя виртуозната Донка Ангъчева

В „Артист на седмицата“ ви срещаме с пианистката Донка Ангъчева. Виртуозната пианистка дебютира на българска сцена, като солист на Пловдивската филхармония на десетгодишна възраст. Ученичка на Милена Моллова (студентка на Емил Гилелс), мо първо на пловдивските преподаватели Мария Славова, Дияна Славова и Поля Костова , Ангъчева печели много..

обновено на 23.05.19 в 17:01

Българчета от чужбина с изложба "Азбуката - това сме ние"

Фотоизложба „Азбуката – това сме ние“ се открива в Историческия музей в Пловдив тази вечер. Паната със снимки на деца, в които те с телата си изобразяват българските букви, са изработени от 50 български училища в чужбина. Те са сред членовете на Асоциацията, която обединява 200 задгранични училища. Броят им е по- голям. Само в Европа те са 265, в..

обновено на 23.05.19 в 15:44

"Как беше на български?" хаштаг

За трета поредна година инициативата „Как беше на български?“ ни напомня да върнем в речта си хубавите български думи. Целта е да се намали употребата на чуждици в нашата реч и да се потърсят българските думи, да се стимулира търсенето на  синонимите им. Това обясни пред Радио Пловдив Силвия Митова, една от авторките на кампанията.  Така..

публикувано на 22.05.19 в 17:10

Комисиите днес решават за награди "Пловдив"

Днес комисиите за Награда „Пловдив“ заседават окончателно, за да определят носителите на приза в 10-те категории в областта на културата и изкуството. Церемонията по награждаването е утре вечер в Дома на културата „Борис Христов“, домакин е Държавна опера - Пловдив. В раздела „Художествена литература“ се конкурират Крум Филипов с романа си..

публикувано на 22.05.19 в 16:01

В Асеновград тръгна най- дългото литийно шествие с иконата на Св. Богородица

Стотици вярващи от различни краища на страната се включиха в най-дългото литийно шествие, което отбелязва големия християнски празник Преполовение в Асеновград. Денят се чества 25 дни след Възкресение Христово е преди Петдесетница.  По традиция, датираща от над 100 години и днес чудотворната икона на Света Богородица бе изнесена от..

публикувано на 22.05.19 в 13:04