Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В литературата можем да пътуваме с въображение, човек пътува с ума

| обновено на 13.08.18 в 12:03

Морска книга:  Изкуството да ловиш  гигантска акула с гумена лодка насред огромното море  през четирите годишни сезона  от Мортен Стрьокснес.

Превод  Мария Змийчарова  Оформление Люба Халева   За автора:  Мортен Стрьокснес (роден 1965 г.) е норвежки интелектуалец, историк, фотограф и писател. След като завършва образованието си в Осло и Кеймбридж, Стрьокснес  се занимава с журналистика. Пише репортажи, есета, портрети, колонки и рецензии за повечето водещи норвежки вестници и списания, и е чест участник в разнообразни публични дебати. Стрьокснес е автор на осем книги с литературни репортажи и съавтор на още няколко. Носител е на редица награди, сред които Награда Språkråd (2011), Награда Brage (2015), Наградата на норвежката критика (2015), Наградата на норвежките блогъри (2015) и немската Награда за най-вълнуваща книга на познавателна тематика (2017), в чието жури влизат водещи журналисти и изследователи.  До момента „Морска книга“ е издадена на 22 езика.  Българският й издател е  ИК "Жанет 45". 


Начинът, по който една книга пътува към издателя си, винаги е много различен и много любопитен и това е сред най-интересните неща в нашата професия. Открих книгата  изцяло чрез агентката на Мортен Стрьокснес, която по стечение на обстоятелствата е също така и агентка на един великолепен исландски писател, който през миналата година гостува в Пловдив  със страхотен успех – Ан Палмър  Стефансон. И когато тя ми предложи книгата и каза, че тя със сигурност ще представлява интерес за мен, познавайки моя вкус, аз й повярвах. Това заяви издателят Манол Пейков.

Той уточни, че авторът е издал поредица от книги с есета и живо се интересува от теми като прекалената експлоатация на природата, книгоиздаване и др. 

В случая книгата изцяло е фокусирана върху екологична тематика, която може да изглежда на хората суховата материя, но  Стрьокснес успява да я пресъздаде в книгата си по великолепен начин, предизвикващ пиршество за сетивата.  Тя е истинско приключение, за което говори и подзаглавието: „Как да уловим гигантска акула, която плува в с гумена лодка в огромното море през четирите годишни сезона“.

 Всъщност това е историята на една авантюра, която самият Мортен предприема с приятеля си – художник, който живее. В Северна Норвегия на едно островче в Северно море и двамата решават да уловят едно чудовище – гранландска акула, което е малко известно, понеже не става за ядене и не може да бъде употребена почти за нищо полезно. Единственото, за което може да се използва, е нейното рибено масло, което норвежците използват за боя. Авантюрата се оказва доста непрактична и улавянето на рибата далеч не е основното нещо в книгата. Фактът обаче става повод да се разкажат безброй истории, свързани с морските дълбини и с обитателите на това красиво място в Северно море – на пазачите на фарове, на различни откриватели и т.н.

Акулата се лови в продължение на четири годишни сезона и те така и не успяват да я хванат.  Но това става повод  героите да си разкажат редица истории и да ги споделят с нас. Книгата е абсолютно безценна, великолепна – именно за този сезон. Радвам се, че ми се обадихте точно през август!

По думите на Пейков, хубавото нещо на литературата е, че човек може с въображението си да пропътува места, в които никога не е бил. Понякога това пътуване е по-реално и по-истинско от някои пътувания, които сме успели да осъществим, но умът ни е бил другаде. Защото човек пътува чрез ума.

Норвежците са хора със силно отношение към морето, то е в кръвта им. В известен смисъл във вените им тече морска вода повече, отколкото - кръв. И ако някой може да ни разкаже интересни истории за морето и ние да го слушаме в захлас, това със сигурност е човек като Мортен Стрьокснес. 

Чуйте цялото интервюто от звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03

Книгата „Добруджанският феникс“ с премиера в Пловдив

Преподавателят по български език и литература Стефка Станчева, представя днес първата си книга. В Пловдив тя е по покана на клуб „Аптека за душата“. Стефка Станчева е от Каварна, но живее и работи в София. Книгата „Добруджанският феникс“ е художествен разказ за личността на Яни Хаджиянев, български издател, писател, журналист,..

обновено на 24.04.24 в 12:29

Фотоизложба „Украйна: война и съпротива" в Епископската базилика

Фотоизложбата „Украйна: война и съпротива" ще бъде открита тази вечер от 18 часа в Епископската базилика на Филипопол.   Поводът е годишнината от руско-украинския военен конфликт.  Поместени са  снимки на украински и американски фотографи, които са стипендианти на  програма „Фулбрайт". Те хвърлят светлина върху дълбоките истории..

обновено на 24.04.24 в 11:22

Великите европейци - Джеймс Уат

Какво е за нас времето, означено с 8 часа и 17 минути? Нищо, според някои. Но не и според онези, на които влакът им тръгва точно в този час от гарата. И тъй като на всеки от нас влакът му все някога тръгва, добре е да не закъсняваме, тоест – да се замислим.    Великият британски писател Олдъс Хъксли, пише за великия шотландец и световен..

обновено на 24.04.24 в 10:36