Балканите усещат най-силно промените в климата

| обновено на 10.08.18 в 12:28

България има още доста работа по адаптацията към климатичните промени, но все пак последните 5 години се опитваме да наваксаме това изоставане. Колкото и да не сме страна за пример, поне амбициозно действаме, за да решим този проблем, каза в интервю за Радио Пловдив Георги Стефанов, мениджър "Климатични промени и Зелена икономика" в Световния фонд за дивата природа.

Ключов фактор за страната ни е, че най-накрая имаме на финален етап Национална стратегия за адаптация с измененията на климата, защото в ЕС тя е изготвена още през 2011 г. Ние сме последната страна в ЕС, която няма такава стратегия, и се надяваме до края на годината да бъде приета, подчерта екологът.

Стратегията е важна, защото е много обширен доклад - над 800 страници, който обхваща 11-те сектора на нашата икономика. 

Тя включва стъпки какво ежедневно всички ние трябва да предприемем, за да намалим негативните последици в промените на климата - пожари, суши и др. Този документ е изработен от Световната банка в сътрудничество с редица експерти и предлага редица тънки решения, които всички да вземем, за да се адаптираме успешно, обясни Георги Стефанов.

Според него най-характерният пример е със земеделието - например при прогнози за дъждовно лято какво да направят зърнопроизводителите, които трябва да жънат, но не могат заради валежите.  С предварителната реакция могат да се минимизират щетите и разходите. Друга е ситуацията при горите - там основното е да се анализира кои видове биха оцелели успешно при дългосрочна прогноза, за да не загубим големи масиви при пожари или суши. Има разписани действия и при градска среда, обясни екологът. 

Не бива да забравяме, че Балканският полуостров ще бъде един от най-засегнатите региони, което ни прави да бъдем активни, каза Георги Стефанов. Страните около екватора и на север не усещат толкова много климатичните промени, макар че тази година жегите там ги изненадаха. Точно в страните от Балканите усещат много силно промените в климата - много топла зима и дъждовно двумесечно лято, екстремни жеги и студове през пролетта и т. н. 

Голямото предизвикателство в тази област е как допусканията на учените да се видоизменят в конкретна политика. Това означава политиците да чуят не само учените, а и гражданите. Лошото е, че политиците гледат много краткосрочно и най-често го отлагат във времето, каза Георги Стефанов. 

Той препоръча всички граждани да се информираме и да правим дребни стъпки като повече ходене пеша, смяна на двигателите на автомобилите и т. н. 

Цялото интервю с Георги Стефанов, мениджър "Климатични промени и Зелена икономика" в Световния фонд за дивата природа е в прикачения файл. 

Още от категорията

Българските храмове в чужбина са мост към родината

Над 40 са българските църковни общности в Западна Европа. През 2010-та година те са били 27.  Най- новите църковни общности са в Люксембург, във Виена, в Хага, които имат собствени храмове. На 11 май, когато е денят на Светите братя Кирил и Методий, ще бъде осветен православен български храм за безсрочно ползване и в Хамбург.  Стъпка по стъпка се..

публикувано на 25.04.19 в 15:28

Българското Възкресение е пътят към нормалността

Днешният политически живот е много пъстър, като шарени яйца - някои боядисани, други пребоядисани, а трети запъртъци, ако използваме яйчените метафори , коментира в интервю за Радио Пловдив писателят хуморист Михаил Вешим. Той подчерта, че животът е по-шарен от мисълта на един хуморист. Не съм мислил никога, че ще стигнем на нивото на..

публикувано на 25.04.19 в 14:52

Тайнството причастие е най-важното на Велики четвъртък

Университетският преподовател  и специалист по средновековна философия проф. д-р Георги Каприев подчертава значимостта на Велики четвъртък в дните на Страстната седмица - седмицата на Неговите страдания.  Тези събития на подлежат на подмяна и промяна от времето. И християнството не е масовост, то не е лесно достижимо, а и не всекиму е дадено..

публикувано на 25.04.19 в 10:20

На евровота българите ще гласуват и с местни нагласи

Преди старта на предизборната кампания за евроизборите, социологът проф. Петър-Емил Митев  коментира как гейтовете/терасовидните и партийните страсти и страгегии подреждат победителите и подгласниците им - в този момент.  Както и губещите, ако се признаят за такива, което не  е обичайна нашенска практика.  Петър - Емил Митев, председател на..

публикувано на 25.04.19 в 10:13
снимка: Екатерина Костова

В манастира "Света Елисавета" са готови за среща с папа Франциск

Три сестри  от три страни са стопанки на манастира „Света Елисавета“ в Раковски. Най-възрастната е сестра Лоренца от Италия, най-младата сестра Джоти е от Индия. А сестра Елка от България ни посреща с разказ, че принадлежат  към Францисканския орден и тяхната конгрегация е „сестри францисканки, мисионерки на Пресвето сърце Исусово"...

публикувано на 24.04.19 в 16:11