РЕКЛАМА

Балканите усещат най-силно промените в климата

| обновено на 10.08.18 в 12:28

България има още доста работа по адаптацията към климатичните промени, но все пак последните 5 години се опитваме да наваксаме това изоставане. Колкото и да не сме страна за пример, поне амбициозно действаме, за да решим този проблем, каза в интервю за Радио Пловдив Георги Стефанов, мениджър "Климатични промени и Зелена икономика" в Световния фонд за дивата природа.

Ключов фактор за страната ни е, че най-накрая имаме на финален етап Национална стратегия за адаптация с измененията на климата, защото в ЕС тя е изготвена още през 2011 г. Ние сме последната страна в ЕС, която няма такава стратегия, и се надяваме до края на годината да бъде приета, подчерта екологът.

Стратегията е важна, защото е много обширен доклад - над 800 страници, който обхваща 11-те сектора на нашата икономика. 

Тя включва стъпки какво ежедневно всички ние трябва да предприемем, за да намалим негативните последици в промените на климата - пожари, суши и др. Този документ е изработен от Световната банка в сътрудничество с редица експерти и предлага редица тънки решения, които всички да вземем, за да се адаптираме успешно, обясни Георги Стефанов.

Според него най-характерният пример е със земеделието - например при прогнози за дъждовно лято какво да направят зърнопроизводителите, които трябва да жънат, но не могат заради валежите.  С предварителната реакция могат да се минимизират щетите и разходите. Друга е ситуацията при горите - там основното е да се анализира кои видове биха оцелели успешно при дългосрочна прогноза, за да не загубим големи масиви при пожари или суши. Има разписани действия и при градска среда, обясни екологът. 

Не бива да забравяме, че Балканският полуостров ще бъде един от най-засегнатите региони, което ни прави да бъдем активни, каза Георги Стефанов. Страните около екватора и на север не усещат толкова много климатичните промени, макар че тази година жегите там ги изненадаха. Точно в страните от Балканите усещат много силно промените в климата - много топла зима и дъждовно двумесечно лято, екстремни жеги и студове през пролетта и т. н. 

Голямото предизвикателство в тази област е как допусканията на учените да се видоизменят в конкретна политика. Това означава политиците да чуят не само учените, а и гражданите. Лошото е, че политиците гледат много краткосрочно и най-често го отлагат във времето, каза Георги Стефанов. 

Той препоръча всички граждани да се информираме и да правим дребни стъпки като повече ходене пеша, смяна на двигателите на автомобилите и т. н. 

Цялото интервю с Георги Стефанов, мениджър "Климатични промени и Зелена икономика" в Световния фонд за дивата природа е в прикачения файл. 

Още от категорията
Илиян Кузманов търси начини да защити бизнес интереса си

Кафето-библиотека в Лондон затвори врати

Прословутото Кафе-библиотека в Лондон затвори врати. Собственикът Илиян Кузманов заяви, че е жертва на ловка машинация в момент, когато е отсъствал от Лондон и е бил в България, без да може да реагира. Хиляди българи са минали през кафенето, което съдържаше и 3000 тома книги на български, английски, френски и немски език. За съжаление, от..

публикувано на 16.01.19 в 14:34

Представят сборник от поредицата „Из архивите на ДС“

Комисията по досиетата ще представи 44-ия документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС: Държавна сигурност и бялата емиграция в България /1944-1991/“ в залата на централната университетска библиотека на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. По инициатива на Катедра „История и археология“ при Философско-историческия факултет..

обновено на 16.01.19 в 14:34

Свободата не е даденост, тя трябва да се отстоява ежедневно

С възпоменателно тържествено честване Пловдив отбелязва 141 години от Освобождението на Пловдив от османско робство.   Пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина слово по повод събитията от 1878 година ще произнесе историкът Георги Василевски  от Търговската гимназия. Водещ ще бъде Златко Павлов. В официалната церемония,..

обновено на 16.01.19 в 12:56
Николай Костов

Лобистка директива на Брюксел иска верификация на лекарства

Защо половината аптеки не са готови за включване в европейската система за верификация на лекарствата? Нейната цел е преди всичко недопускане на фалшиви лекарства в аптечните мрежи и влиза в сила на 9 февруари. В програма "Ден след ден" на Радио Пловдив коментираме темата с Николай Костов , председател на Асоциацията на собствениците на аптеки..

обновено на 15.01.19 в 16:29

Има маркетингова нужда от откриващото събитие за ЕСК

За икономическите и финансовите   измерения на събитието ЕСК,  в частност откриващото събитие, за ползите или липсата им в дългосрочен план за Пловдив и жителите му - разговаряме с икономиста Георги Стоев. Над 10 000 туристи са посетили града за откриващото събитие на Европейската столица на културата. Това са хора от Европа, САЩ, Индия..

публикувано на 15.01.19 в 16:11

Културата е абстракция и това прави комуникацията за нея трудна

Основното за една кампания е  посланията да са ясни още от самото начало и да бъдат комуникирани адекватно. Още при самата подготовка видяхме известни  дискусии и някакъв хаос и това намали  ценността на посланията и  възможността хората по-добре да ги разберат, коментира PR експертът и преподавател в УНСС доц. д-р Александър Христов.. Това,..

публикувано на 15.01.19 в 11:26

Концепцията на откриването на ЕСК не излъчи ясни послания

 За  начините и ефекта от преобразяването на традиционната култура в модерен разказ за нацията, поставяйки във фокус символните форми -  доц. д-р  Николай Папучиев – културен антрополог и преподавател в СУ „Св.Климент Охридски“   Не искам да се присъединявам към тези, които с лекота критикуват, очаквах първият български град, който ще се..

публикувано на 15.01.19 в 10:34