РЕКЛАМА

Гаранцията за висока пенсия са личните вноски във фонда

Пенсионноосигурителните дружества ще гарантират на хората, че вторите пенсии ще бъдат изчислявани на реално внесени осигуровки. Това предвиждат предложения за промени на КСО, изработени със съгласието на дружествата, работодатели, синдикати и експерти.

Така за 2021 г., когато в пенсия излизат жените, родени през 1960 г. и ще бъдат платени първите пенсии от частните фондове, гарантираният минимален размер ще е 47, 52 лв. на месец. През 2024 г., когато излизат в пенсия и първите мъже с вноски в универсални фондове, гарантираната минимална пенсия трябва да е 52,68 лв.

Според експерта по осигуряване и бивш социален министър Иван Нейков постигната договореност е стъпка в правилната посока, в която спорните въпроси се решават не на улицата с протести, а с разговори между заинтересованите страни.

Нейков отново акцентира върху дългосрочната програма, каквато е вторият стълб на социалното осигуряване. Това е основната му реплика към очакването още при първите пенсиониране да се постигне по- голям размер на втората пенсия.

"Не можеш да получиш висока пенсия, ако не си внасял във фонда" настоя експертът.

По думите успех на водените с осигурителните дружества разговори са разписаните  начини за изплащане на спестените в техните фондове суми - пожизнено или еднократно.Още от категорията

Бюджет 2019-нищо неочаквано

3,7% очакван ръст на Брутния вътрешен продукт за 2019г. е умерен растеж, който ще се случи благодарение на увеличаващото се вътрешно търсене, а не на преките чуждестранни инвестиции например. Това каза по Радио Пловдив икономистът проф. Боян Дуранкев за обявените от финансовото министерство параметри на проектобюджета за следващата година. Т..

публикувано на 23.10.18 в 16:53

На Валери Симеонов му липсва не контрол, а самоконтрол

Не разбирам тезата на президента Румен Радев, че „безконтролната власт ражда цинизъм“ и съм изненадана, че се говори за безконтролна власт в демократична държава. В България има изградена система на избори и избраните влизат в коловоза за нормативите – каза в коментар социалният психолог Антоанета Христова. Според нея проблемът с думите на..

публикувано на 23.10.18 в 15:53

С 20% повече са домакинствата, които ще се топлят с дърва

 С 30 процента повече дърва за огрев предоставя Държавното горско стопанство в Асеновград на населението през отоплителния сезон тази година в сравнение с миналата зима. Търсенето е засилено, а с 20 на сто е нараснал и броят на домакинствата, които се отопляват на дърва, съобщи директорът на Горското стопанство инж. Слави Богутев.  До момента вече са..

публикувано на 23.10.18 в 15:17
Александър Маринов

Има голям шанс за предсрочни избори

Трусът в коалицията е факт. Дори вече министър-председателят го констатира и аз смятам, че този трус надхвърля взаимоотношенията в малката коалиция. Това, което направи Валери Симеонов и най-вече – случилото се след първото му изказване вече не засяга само пряко обидените, имам предвид родителите на деца с увреждания. Това засяга..

публикувано на 23.10.18 в 10:54

Очаквам личните отношения в коалицията да бъдат потушени

Предполагам, че експертите на Министерството на здравеопазването смятат, че е разумен ход да се извършат промени в здравния сектор, които се въвеждат чрез бюджета на НЗОК. Това заяви в интервю за предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив доктор Калин Поповски, народен представител от „Обединени патриоти“ и член на парламентарната здравна..

публикувано на 23.10.18 в 10:20

КРИБ не гласува бюджета на НЗОК, "Заедно с теб" са против шефа й

С 490 милиона лева повече ще разполага догодина НЗОК в сравнение с тази. Днес Надзорният съвет на касата гласува проектобюджета й за 2019-та.  С 18 млн. е увеличен бюджетът за личните лекари. 28 млн. повече ще има за прегледи при специалисти и 7 млн. - за изследвания. Най-сериозно увеличение има в бюджета за болниците. За лекарства, където..

публикувано на 22.10.18 в 16:08

Уж изпуснатите думи показват падението на политиците

Този път не сме изгубени в превода, каза по повод скандала след думите на вицепремиера Валери Симеонов по адрес на протестиращите майки на деца с увреждания. По думите й  обикновено обществото силно неглижира това, което говорят политиците, даже съзнателно се изключва, когато те говорят за реформи, за програми и прочее... Но когато от..

публикувано на 22.10.18 в 16:07