РЕКЛАМА

Гаранцията за висока пенсия са личните вноски във фонда

Пенсионноосигурителните дружества ще гарантират на хората, че вторите пенсии ще бъдат изчислявани на реално внесени осигуровки. Това предвиждат предложения за промени на КСО, изработени със съгласието на дружествата, работодатели, синдикати и експерти.

Така за 2021 г., когато в пенсия излизат жените, родени през 1960 г. и ще бъдат платени първите пенсии от частните фондове, гарантираният минимален размер ще е 47, 52 лв. на месец. През 2024 г., когато излизат в пенсия и първите мъже с вноски в универсални фондове, гарантираната минимална пенсия трябва да е 52,68 лв.

Според експерта по осигуряване и бивш социален министър Иван Нейков постигната договореност е стъпка в правилната посока, в която спорните въпроси се решават не на улицата с протести, а с разговори между заинтересованите страни.

Нейков отново акцентира върху дългосрочната програма, каквато е вторият стълб на социалното осигуряване. Това е основната му реплика към очакването още при първите пенсиониране да се постигне по- голям размер на втората пенсия.

"Не можеш да получиш висока пенсия, ако не си внасял във фонда" настоя експертът.

По думите успех на водените с осигурителните дружества разговори са разписаните  начини за изплащане на спестените в техните фондове суми - пожизнено или еднократно.Още от категорията

Данните на прокуратурата за фалшивите ТЕЛК-ове са неверни

Хиляди фалшиви ТЕЛК-ове и милиони левове, потънали в пясъците заради изплатени фалшиви инвалидни пенсии - така вчера прокуратурата обобщи проверките си за издадените и получени фалшиви решения от ТЕЛК. Според председателя на Съюза на слепите Васил Долапчиев това е ПР-акция.  Отдавна сме престанали да се изненадваме от действията на..

обновено на 22.01.19 в 15:50

Радев има свой проект - да свали ГЕРБ от власт, ще уязви и БСП

Президентът Румен Радев е доста по-различен през втората година от мандата си в сравнение с първата. Отначало той се стараеше да се афишира като надпартиен, да се държи над партийните разпри и дрязги и да е коректив на цялата политическа система и власт. През втората година обаче той се заявя главно като алтернатива на ГЕРБ, коментира в интервю за..

публикувано на 22.01.19 в 15:08

В Стария град има засилен поток от туристи

ОИ „Старинен Пловдив“ работи с удължено работно време на информационния център, който се намира до Римския стадион на Главната улица – всеки ден до 20 ч. и без почивен ден. Зимното работно време вече е факт, а сега сме с амбицията през лятото да удължим работното му време до 22 или до 23 ч., както предложи кметът Иван Тотев. Има много хора, той се..

публикувано на 22.01.19 в 11:56

Предложението за новия данък на автомобилите е справедливо

Предложението на Община Пловдив е да се запази размерът на данъка, определен досега за отделните групи коли, в зависимост от мощността им. Т.е. ние не предлагаме увеличение на данъка, а коефициентът за годината на производство е изменен със Закона за местни данъци и такси, като категорията от 3 става вече на 5 години, като отново коефициентът,..

публикувано на 22.01.19 в 10:49

Големият проблем пред България са най-ниските доходи в ЕС

2019 година стартира с повишение на заплатите на бюджетните служители, но и с протести, с предизборни надежди и с неясни очаквания за общоевропейското ни политическо и финансово бъдеще.  В програма "Точно днес" коментар на икономическия анализатор проф. Боян Дуранкев. Той обясни, че по линия на доходите има притеснителни неща, макар от години да има..

публикувано на 22.01.19 в 10:06

Малките търговци на горива пак заплашиха с протести и блокади

От Националното сдружение на търговци и превозвачи запазват стачната си готовност, заради промените в Закона за горивата. Той трябваше да влезе в сила на 28 януари, но правителството предложи на Народното събрание да го отложи за след шест месеца. В същото време Българската петролна и газова асоциация настоя Законът да влезе в сила сега...

публикувано на 21.01.19 в 16:18

Мини енергото направлява гласовете в "Столипиново"

Да провокира разговор и  консенсус по проблемите на квартал "Столипиново". Тази цел си поставя БСП в Пловдив. Първа стъпка е организирането на Кръгла маса, на която местната власт, депутати и представители на ромската общност да обсъдят варианти какво да се прави. Според левицата приоритетни са три теми -  образование, здравеопазване и незаконно..

публикувано на 21.01.19 в 15:49