Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жалба спря преобразяването на Детмаг в галерия

Проект на бъдещата галерия

Още един ремонт свързан с изграждане на културна инфраструктура  за европейското домакинство на Пловдив през 2019 г.  спря след жалба от отстранен от конкурсната процедура  участник.  Фирма „Саграда“ ЕООД, която отпадна, заради пропуски в документацията, обжали  пред КЗК избраната на 25 юли фирма  „Ай Ди Ел“ ЕООД.

В съответствие с офертата, тя трябваше в срок от 100 дни да реконструира в художествена галерия бившия детски магазин на централната пешеходна улица. За целта от бюджета на Пловдив бяха предоставени 1,63 млн лева.  Очаква се Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе с решение, след като разгледа предоставените от администрацията на район „Централен“ конкурсни документи.

И.д. кмет на „Централен“ инж. Тошо Пашов уточни, че аргумент на конкурсната комисия да не допусне до участие фирма „Саграда“, тъй като в него са посочени дейности, които се изпълняват от 0.25 или 0, 15 работника и т.н, както и  използване на половин или една трета от машината, което е дало основания тя да прецени, че линейният график е нереален. Освен това посочените за изпълнение норми  надвишават неколкократно регламентираните усреднени средни норми за строителството в България.

 Ако имаме примерно 15-20%, може да се предположи, че това се дължи на по-добри технологии, но когато са многократно по-високи, ни навежда на мисълта, че кратките срокове за изпълнение на поръчката са немислими и впоследствие фирмата ще търси начини за удължаване на сроковете,  заяви  инж. Пашов.

Той бе категоричен, че спреният чрез жалбата  ремонт ще бъде удължен минимум с два месеца и желанието на администрацията галерията да бъде предадена в завършен вид до края на декември и до 19 януари да бъде оборудвана и открита, няма да бъде изпълнено.

В едномесечен срок предстои КЗК да се произнесе по казуса. Не е изключено след това той да бъде разгледан и на следваща инстанция.

Припомням, че в момента тече дебат за визията на новата сграда на Дружеството на пловдивските художници, след като кметът Иван Тотев съобщи, че администрацията ще настоява за  ново решение за оформяне на зоната между площаддното пространство и ул. „Гладстон“, както и за фасадата на сградата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58

Пеещите фонтани отново радват пловдивчани

Пеещите фонтани в Цар-Симеоновата градина отново радват пловдивчани и гостите на града. Топлото време тази пролет позволи по-ранното пускане на емблематичните фонтани в работен режим. Музикално-светлинното шоу започва всяка вечер в 21:30 часа от вторник до неделя включително, като единственият почивен ден е понеделник. Поетапно се пускат и..

публикувано на 24.04.24 в 13:54

Министърът на МВР отхвърли обвиненията за провокация срещу Димитър Стоянов

МВР свиква Национално съвещание, след празниците, във връзка спредстоящите избори и противодействие на търговията с гласове, това съобщи в Пазарджик министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.  Интерактивна карта ще следи в кои райони се купуват гласове, каза Калин Стоянов:  "Става въпрос за система, която онлайн дава информация за това къде какви..

публикувано на 24.04.24 в 13:06

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23