Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерно за книгата " Петър Дънов - Спасителят "

61-та книга на Павлина Павлова   "Петър Дънов - Спасителят"  издание на "Захари Стоянов",  от днес е на книжния пазар. 

Тя е провокирана от един разговор - случаен, както казва авторката, която до този момент не е знаела нищо за Петър Дънов.

Предизвикателството за написването на книгата от близо 600 страници, е  ролята на Дънов за спасяването на българските евреи. Тя разказва, че когато е издадена заповедта за изпращането им в лагерите на смъртта,  и започват вълнения и опити това да не се случи, царят, който единствен може да отмени тази заповед " изчезва" и никой не може да го открие. Тогава Дънов, за който е известно, че е имал и ясновидски способности, и при когото отиват за помощ, казва, че царят се намира в двореца си в Кричим. Оказва се, че той наистина е там. И кагато отиват при него, първият въпрос, който задава е "Кой? Кой каза, че съм тук?"

Това, което ме порази е, че Петър Дънов е възпитавал цели поколения млади хора, като ги е учил да стават рано и да посрещат слънцето, не един ден в годината, а всеки ден от 22 март до 22 септември, да се образоват, да си помагат и да се обичат, без завист и злоба, учил ги е на висок морал, на лична хигиена, да са добри хора.

Освен че Дънов на два пъти спасява от арестуване  Георги Димитров, с когото са били съседи, книгата разказва и за други известни личности, които са били негови последователи, или са общували с него, като Иван Вазов, Стоян Михайловски и Мара Белчева, Пако Рабан.  Художникът Борис Георгиев е нарисувал портрет на Учителя, а след това той е рисувал и Айнщайн, чиито думи за Петър Данов са: "Цял свят се прекланя пред мен. Аз се прекланям пред Петър Дънов".


Цялото интервю с Павлина Павлова е в звуковия файл. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Среща с писателя Цанко Лалев в "Петното на Роршах"

Среща с писателя Цанко Лалев ще се проведе тази вечер в клуб „Петното на Роршах“. Разговорът за романа " Домът на пчелите " е по инициатива  на  Литературен Салон "Spirt & Spirit" Пловдив.   Цанко Лалев е автор на научнопопулярни книги за българска история и фолклор, както и на две стихосбирки. Първият му роман „Домът на пчелите“  излезе..

обновено на 16.04.24 в 10:02

Изложба на Яна Любенова във "Възраждане"

Галерия Възраждане" представя живописната изложба на Яна Любенова „Полет над света". Творбите са вдъхновени от видяното в различни държави. На всяка от тях е добавено водно конче, символизиращо свободния полет и разгръщане на потенциала.  Човек трябва да търси развитие и да не се бои от промяната, казва художничката.  Яна Любенова е завършила..

публикувано на 16.04.24 в 08:34

Изложба "Хляб наш насъщен"

Дружеството на пловдивските художници кани любителите на изкуството на изложбата на Вихра Григорова, която се открива под надслов „Хляб наш насъщен“ в галерията  на бул. „Цар Борис III Обединител“ 153.  Тя съдържа около 30 творби с предимно библейски и евангелски сюжети, създадени върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба: нощви..

публикувано на 16.04.24 в 07:41

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 април

В предаването за книги на Радио Пловдив на  13.04.2024г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Най-добрите японски разкази.216 стр., ок. 4А, Изток-Запад, 2024. Реймон Кьоно. Упражнение по стил. 128 стр., ок. 3А, Фама +, 2024. Джон Кенеди Тул. Сговор на глупци. 632 стр., ок. 4А, Лист, 2024...

обновено на 15.04.24 в 17:11

Plovdiv Vibes отново ще радва пловдивчани за 10 дни

Фестивалът  Plovdiv Vibes ще резонира в седем различни градски зони от 19 до 28 април! Тазгодишното издание на фестивала следва темата “Трансформации”, и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития, и трансформации в градски пространства. Интересни акценти в изданието ще бъдат фотографските изложби “Трансформации” на младия..

публикувано на 15.04.24 в 15:45