Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В програмата на ЕСК има над 360 проекта и инициативи

| обновено на 04.09.18 в 10:41

 Пловдив ще отбележи с богата програма 4 годишнината от спечелването на престижната титла Европейска столица на културата. На 5 септември на специална церемония ще бъде представена и програмата на града за следващата година с най-важните акценти и възможности за вълнуващо културно преживяване, съобщи за Радио Пловдив Светлана Куюмджиева, артистичен директор на фондацията.

Програмата е разделен в четири тематични платформи.  Всяка от тях има своя мисия, обвързана с определен културен белег на града. 

Платформата „Сливане” има за цел да премахне границите между различните етноси на територията на Пловдив. „Трансформиране” използва забравените богатства на града, които да заживеят нов живот. „Възраждане” организира събития, в които възрастните срещат младите – едните предават старите традиции, а вторите ги усвояват и се грижат за тяхното запазване, а платформа „Релакс” провокира посетителите и жителите на Пловдив да се насочат към устойчивия начин на живот и почивката.

Програмата на тържеството е целодневна, насочена е към всички възрасти и публики, започва в 10.00 часа и завършва в 23.00 ч.

Детска програма

10 .00 – 13.00 ч.

Еднодневен фест на игрите – „Челик фест“  гостува в „Дондуковата градина“ (зад Природонаучния музей) в Пловдив с любимите на поколения деца:  Двама са малко, трима са много;  Оракуле-боракуле;  Капитане, капитане?;  Кральо, портальо и още много други. Участието в игрите е безплатно.

Семейна програма

11.00 – 19.00 ч.

Музикална сцена I / 11.00 – 14.00 ч./

Открита сцена пред Община Пловдив с музикална програма

Музикални балкони /15.00 – 19.00 ч./

Любимата пешеходна улица на Пловдив ще се превърне в място за следобедна симфонична разходка, благодарение на Държавна опера - Пловдив. Прекрасните балкони по Главната ще оживеят с обичана класическа музика.

15:00 - 15:20 ч. Балкон срещу Сладоледена къща Афредо

15:40 – 16:00 ч. Балкон Община Пловдив

16:20 - 16:40 ч. Балкон  Драматичен театър Пловдив

17:00 – 17:20 ч. Балкон срещу стълбите на Каменица

17:40 - 18:00 ч. Балкон Дарис

18:20 - 18:40 ч. Балкон площад „Джумая“

Музикални автобуси

16.00 – 17.00 ч.

От четирите посоки на града към центъра ще има автобус, в който пътуващите ще могат да се насладят на виртуозното изпълнение на музикант от оркестър „Брестовица“. От район „Тракия“ през „Кючук Париж“ и „Кършияка“, до „Смирненски“.

Музикална сцена II

17.00 - 18.30 ч.

Открита сцена пред Община Пловдив с музикална програма – Концерт на Стенли.

Вечерна програма:

19.00  - 20.00  ч.

Представяне на програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

СПЕКТАКЪЛЪТ Е С ПОКАНИ И ЩЕ СЕ ИЗЛЪЧВА В РЕАЛНО ВРЕМЕ ОНЛАЙН И НА ЕКРАН НА СЦЕНАТА ПРЕД ОБЩИНА ПЛОВДИВ С ПРЕВОД НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК

На церемония в залата на Драматичен театър – Пловдив ще бъдат представени основните стъпки от историята на инициативата, хората, участвали в нейната реализация, настоящия екип, който работи по проекта, както и календара от ключови събития за 2019 година. Събитието е дело на режисьора Крис Болдуин и се реализира с участието на композитора Мирослав Турийски, танцьорите от „Линди Хоп България“, хореографията на Яница Атанасова, брас-бенд музикантите - Венелин Георгиев /саксофон/, Дарин Иванов /тромпет, Благой Гешев /тромбон/ , Ценко Мелин /туба/, Александър Леков /бас/ и Кристиан Желев /ударни/, струнен квартет от Държавна Опера – Пловдив: Добрина Николова, Зафирка Ангелова, Татяна Филипова, Антоанета Ряхова, Яшко Аргиров и оркестър „Брестовица“, Народните певици от Неделино - Деница Гочева и Снежана Кисьова, представящи прочутия родопски двуглас, и едни от най-добрите визуални артисти в Пловдив - студиата „Пункт“, „СенсЛаб“ и Камен Савов. 

21.00 – 23.00 ч.

"100 дни до началото" - Мапинг на сградата на ул. „Райко Даскалов“ 2

Пловдив е познат със специалните си и уникални часовници - кулата на Дановия хълм, слънчевият часовник на Джумая джамия, емблематичният часовник на пощата и този в сърцето на града, в купола над "Пловдив 2019". Той работи точно и безотказно, благодарение на пловдивчанина Георги Долчинков. С този часовник официално започва отброяването на 100-те дни до началото на Европейска столица на културата - Пловдив 2019.

Интервю със Светлана Куюмджиева може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Стартира фестът "Пловдив вайбс"

Тазгодишното издание на фестивала Plovdiv Vibes, което ще се проведе от 19-ти до 28 април, е посветено на темата „Трансформации“ и представя многообразие от културни, развлекателни прояви и събития в седем различни градски зони. Акценти във форума са фотографските изложби „Трансформации“ на Ивайло Станджиков  и изложбата Градът – преди и..

публикувано на 19.04.24 в 06:29

Юлияна Фархи представя книгата "Сефарадските ни корени"

Книгата „Сефарадските ни корени“ от изследователката на сефарадските бит и култура Юлияна Фархи ще бъде представена в сградата на Организация на евреите „Шалом“-Пловдив. Евреи населяват българските земи от древността. В съвременността евреите в България принадлежат към двете основни групи: сефаради и ешкенази. Сефарадите са потомци на еврите,..

публикувано на 19.04.24 в 06:24

Представят фотоизложбата "Непознатият Казахстан"

Посолството на Казахстан съвместно с почетното консулство на Казахстан в Пловдив тържествено ще открият фотоизложбата "Непознатият Казахстан".   Паната със снимките, показващи чудни природни гледки, са разположени в началото на Цар-Симеоновата градина, до площад “Централен” и до Военния клуб. Убеден съм, че провеждането на подобни..

публикувано на 18.04.24 в 07:15

Изложба показва историята на пловдивския храм "Св. Димитър"

С изложба в Народна библиотека  „Иван Вазов“ Пловдив, посветена на пловдивския храм „Свети Димитър“, който бе възстановен и продължава да се поддържа със средства на Спомоществователно сдружение  „Свети Димитър“, ще бъде отбелязана 20-годишнината от неговото създаване.   Експозицията се състои от десет пана, проследяващи  историята на..

публикувано на 18.04.24 в 06:35

Конференция представя изследване на българското село

Научна конференция „ Жизнени преходи в трансформиращото (се) село: памет, идентичност, наследяване” ще събере учени в областта на културната и социалната антропология, етнологията и социологията от цялата страна. Конференцията ще се проведе в периода 18-20 април 2024 г. в Пловдивски университет „ Паисий Хилендарски”, зала "Компас"...

обновено на 17.04.24 в 14:19