Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив може да е брилянт като Европейска столица на културата

Ние ще продължим да работим конструктивно, амбицията е в края на 2018 година страната да има икономически растеж от 4%, да запазим този излишък от 2.5 млрд. лв. Това заяви в интервю за Радио Пловдив председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

За ГЕРБ акцент в есенната сесия на парламента ще бъдат дебатите, които са по секторните политики, свързани с бюджета на държавата за 2019 година. С увеличаването на БВП ще имаме бюджет, който ще продължи тази устойчивост в икономическото развитие.

По думите на Цветанов в понеделник след втория Коалиционен съвет ще стартира процедурата по смяната на тримата министри, които подадоха оставки. Когато според Конституцията, документите бъдат внесени в НС, тогава е редно и да говорим за новите имена на министри.

Всяка оставка води до дебат в обществото и в редиците на ГЕРБ, посочи Цветан Цветанов. Ресорите на подалите оставка имат пряко отношение върху развитието на регионите. Политици, граждани започват да си задават въпроса дали след оставките няма да забуксуват проектите по места, за които има фиксирани крайни срокове.

Според Цветанов тук ГЕРБ трябва да покаже политическа позиция, че министерските позиции не са даденост за партията. Те са за реализиране на конкретни политики, които сме обещавали по време на предизборните кампании. Не предвиждам обаче сътресения, защото рутината на администрациите във всяко министерство ще позволи реализирането на проектите в заложените срокове.

Цветан Цветанов няма съмнения за кадровия потенциал на ГЕРБ за хората, които да заемат местата на подалите оставки министри. Искаме да дадем възможност на коалиционните партньори да се задейства т.6 от споразумението ни – при персонални промени в правителството, те да се съгласуват с коалиционните партньори.

Бюджетите на НОИ, НЗОК и на държавата, които ще приемем есента на 2018 година, ще дадат отговор на повечето въпроси на неправителствените организации за политиката на държавата в отделните сектори. Това каза още Цветан Цветанов. Тази есен е изключително важно и разглеждането на Закона за киберсигурност, защото той ще даде повече защита за тези, които ползват он-лайн пространството. Продължаваме политиките в здравеопазването и образованието. Най-много притеснения имаме по закона за хората с увреждания.

Той пожела на Пловдив сериозна подготовка през есента, за да покаже, че както България успя да е успешен председател на ЕС, така Пловдив може да е брилянт като Европейска столица на културата. Пловдив е емблема, Пловдив е добро място за живеене, за туризъм, което ежедневно се увеличава. Благодари на кмета Иван Тотев за усилията и препоръчва ремонтите по булевардите да се случват по-бързо.

Цялото интервю на Елена Крушкова с Цветан Цветанов чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49