Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерските оставки са социален отдушник

| обновено на 11.09.18 в 11:22

Премиерът Борисов беше длъжен да стигне до кадрови решения,  но те са за да се потуши социалното недововство, те са социален отдушник, но едва ли ще успокоят общественото мнение, коментира трите министерски оставки  в кабинета Борисов политологът Борис Попиванов. 

Попиванов отбеляза, че особеното в случая е, че това се случва в началото на политическия сезон.

От една страна на мен ми се струва, че премиерът Борисов беше все пак длъжен при създалото се огромно напрежение да стигне до кадрови решения, а не да подходи към установената през тази година негова практика да прави крачка напред и две назад за всяка министерска оставка, от друга страна, като че ли промяната не изглежда толкова сериозна, че да реши проблемите с недоволството, с несъгласието, които съществуват. В два от трите случая  на оставки ние виждаме съхраняване на хора от командните екипи на министерствата, а в третия случай трябва да се посочи особен ангажимент с фигура, която се занимава именно с проблемите на строителството и то точно в района, където се беше случила трагедията край Своге, говоря за Петя Аврамова, така че самите промени, новите имена, които идват според мене не са особено изненадващи, не носят някаква специална новина.

Тези кадрови промени са като по учебник – когато има създадени кризисни условия или поне кризисни симптоми министерските рокади представляват социален отдушник, т. е. те временно отклоняват напрежението в друга посока. Особеното тук е, че това се случва в началото на есенния сезон, защото ние сме свикнали едни такива промени да следват едно дълго натрупване на напрежение в активния сезон и да бъдат нещо като негово увенчаване и това венчае една доста напрегната политическа есен.

От гледна точка на общественото мнение и трите кандидатури едва ли ще пожънат ефекта, който би трябвало да имат, т. е. да успокоят напрежението и да покажат на хората, че се действа по проблемите, че се търсят решения, че има хора, които да олицетворят тези решения и да представляват пред обществеността.

А тези практики с писмата в защита на министрите са на Делян Добрев и са известни от малко по-далечното минало.

Променливата позиция на  малкия коалиционен патньор, както наричат Патриотите, които първо заявиха, че са против оставките на тримата министри, а на колиционен съвет приеха позицията на ГЕРБ, Попиванов обясни така: Те просто няма къде да отидат и ще пазаят кабинета, защото при предсрочни избори, нямат никакви гаранции, че ще имат същите властови възможности, с каквито разполагат в момента. Поради което те ще пазят, независимо от скандалите си кабинета и това е единствената обединяваща ги нишка.

Като цяло ние от началото на този мандат сме свикнали с постоянните скандали в рамките на малкия коалиционен партньор. Те вярно ескалираха до степен на непоносимост, че всеки ден новините да започват и да завършват с това какво е казал Валери Симеонов за Волен Сидеров и обратното.

Всъщност по-същественото е, че скандалите на непоносимост се увеличават в рамките на големия коалиционен партньор, защото доста скърцания прозвучаха и там, които не дават особен принос за стабилност на управлението, а това е един от основните носещи митове на  всички кабинети на Бойко Борисов.

За патриотите единственото важно нещо е запазването на настоящия формат, настоящия съюз, настоящото доверие, на тази парламентарна компилация. Никой от тях няма никакви гаранции, че едни предсрочни избори, поради което и те ще пазят  независимо от скандалите си кабинета, това щ е бъде единствената обединяваща нишка, всичко друго може да ги разединява, но когато става дума за съхраняване на кабинета наистина ще бъдат  единни.

Докато Борисов има и други възможности за коалиционни патрньорства. 

Според политолога, след края на българското европредседателство, в управлението е настъпила промяна, спряха всякакви опитим за легитимиране на управлението.    

Никой не иска предсрочни избори. Въпросът е ГЕРБ дали искат да изкарат до край третия си мандат. 

Ясно е, че има криза в управлението.Въпросът е в името на какво ГЕРБ и Патриотите ще продължат да управляват.Не виждам някакъв сюжет, не виждам някаква цел. 

Цялото интервю с Борис Попиванов е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27