Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българите са толерантни към мигрантите, въпреки страха

Проф. Анна Мантарова от  Института за изследване на обществата и знанието е ръководител на научен колектив от БАН, който представи сборник с изследване за принудителната миграция и измеренията и като регионален и  глобален проблем.

В интервю за Радио Пловдив проф. Мантарова представи  изследването:  От 2011  г. до края на миналата година потърсилите закрила в нашата страна са над 64 хиляди като на 17 хиляди е предоставен статут на бежанци, а на 6800 санитарен статут. Виждате, че това са един доста мащабни цифри за нашата страна и съответно дават отражение върху обществото, върху общественото мнение – това са един доста сериозни цифри и именно за това ние търсим тези проекции в обществото ни от присъствието на тези хора, на някои временно, на други по-дълго.

Освен тези цифри има и един определен брой  емигранти, които по една или друга причина не са регистрирани – нито на вход, нито на изход. Аз няма да коментирам адекватността на цифрите в статистиката, а ще насоча вниманието ви към резултатите от изследването.

 Тя подчерта, че у нас думата бежанец, вече  е изгубила предишното си значение, и е с отрицателна комутация.

По една или друга причина вече е формирана една по-различна представа за бежанец от тази, която съществуваше и в голяма степен повлияна от историческия опит, от историческата съдба на нашия народ е бежанец вече не е толкова бягащ от заплаха, а думата е придобила една отрицателна комутация, при това забелязахме, че отрицателно натоварени асоциации като ислямисти, фанатици, като отрицателно натоварени асоциации, по-често се срещат в  райони с центрове за бежанци.

Значително по-голяма част – около 83 – 84  %  считат, че те са напуснали родината си защото искат да се възползват от социални помощи  в по-богатите страни или просто търсят по-богат начин на живот, в т. ч. работа и в страни, където животът е по-уреден, стандартът е по-висок. Искам да ви кажа и нещо друга в тази връзка  - масово разпространеният възглед, че това не са хора, които бягат от война. Хуманността на българското общество все пак е доста  висока – малко над три четвърти от населението счита, че държавата трябва да  осигури на тези хора подслон, храна и медицинско обслужване – за подслон специално са 76 %, за храна в националната извадка 76  %, а в районите с центрове 69 %, а за медицинско обслужване без разлика 80 %.  Макар че, когато след това става дума за други услуги, за да могат тези новодошли да се адаптират, да имат потенциал да се интегрират в обществото ни това вече процентите значително спадат. За такива услуги като образование, езиково обучение, работа процентите стават под 40 . между 20 и 36 – 7.

А колкото да заплахите, ние сме изследвали няколко вида заплахи и страхове съответно на хората – от една страна заплахи за сигурността,  като имаме предвид и личната сигурност и сигурността на обществото и определено доминира страхът, че сред идващите може да има хора, които ще станат извършители на терористични актове и твърденията, че носят заплаха от тероризъм се подкрепя от 87 % от населението, което е изключително висок процент. Много разпространен е и страхът, че те ще започнат да се замесват в трафик на хора, на наркотици и ще извършват престъпления спрямо местните. Трябва да ви кажа, че основавайки се на статистиката след много внимателен анализ, който направих, на динамиката и състоянието на престъпността в гранични райони,  където имаше струпване на бежанци, област Благоевград, и според статистиката не може да се установи някакво влияние на присъствието на емигрантите, поне статистиката не дава някакви отклонения. И друг страх, че това е прекалена финансова тежест за обществото ни и много силен страх, че емигрантите носят болести и това дава насоките, в които управленските органи трябва да действат, за да няма такава затвореност по отношение на емигрантите и хуманността, съпричастността, солидарността  на  българина да може да намерят по-добра изява.


Цялото интервю с проф.Мантарова е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59