Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ставаме по - независими от европейските фондове със заводи като тези край Пловдив

Заводът за самолетно оборудване край Пловдив бе официално открит

Радваме се на тези инвестиции, а не на инвестициите от 2008-ма, при които капиталите излизат обратно от България

България става по-независима от европейските фондове със заводи като този край Пловдив, защото с тях се прави Брутен Вътрешен Продукт. 

Радвам се, че сед като страната ни закупи най - модерните, скъпи и добри френски хеликоптери – „Пантери“, „Кугъри“ и какви ли не, най-сетне в България и имаме завод за производство на авиочасти. Това каза премиерът Бойко Борисов на официалното откриване на завод за оборудване в самолетостроенето край Пловдив.

Снимка

Заводът е в индустриалната зона на Пловдив, на площ от 5 декара и ще произвежда елементи за вратите на самолетите Еърбъс 320 и 330, както и друго оборудване. В него ще бъдат разкрити 170 работни места.

Очаква се производството да се разшири и да бъдат наети още работници, тъй като купеният от френския инвеститор терен е 9 декара и предстои изграждането на нови производствени мощности. 

Новият завод за оборудване в самолетостроенето беше построен само за една година - първата копка бе направена в края на септември 2017-та.

Премиерът Борисов подчерта, че на тези инвестиции се радваме, а не на инвестициите от 2008-ма година, които бяха в соларни паркове, бума в строителството, разпродаването на електроразпределителните дружества, американските централи, търговските вериги, чрез които капиталът излиза обратно от България. 

Министър-председателят подчерта, че само в индустриалната зона на Пловдив има десетки заводи и проблемът вече е набирането на работна ръка в нови сфери като авиоиндустрията. 

Борисов отчете рекордно ниска безработицата у нас за всички времена – 5,5 %. Той посочи, че с пряката обвързаност между образованието и производството се подготвят новите необходими работници.

30 % ръст бележат преките чуждестранни инвестиции у нас за периода 2017-та – първото тримесечие на на 2018-та година. Те са в преработващата промишленост и са на стойност 561 милиона евро, посочи министърът на икономиката Емил Караниколов. Той увери, че България ще продължи да работи за привличането на големи инвеститори.

Символичното откриване на завода стана с преминаване през самолетна врата, произведена от френската компания. Прекрачвайки прага, премиерът Бойко Борисов се пошегува "Ние сме стюардесите" и покани останалите също да преминат през самолетната врата.

След това гостите бяха разведени от френските домакини из новия завод. 

На откриването на новия завод край Пловдив присъстваха също посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел, председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делайе, пловдивският областен управител Здравко Димитров, кметовете на Пловдив и на община „Марица“ Иван Тотев и Димитър Иванов, много гости.

Снимка

Снимка




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58