Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Такса "Смет" в Пазарджик поскъпва двойно от 1.01.2019г.

Снимка: БГНЕС

Кметът на Пазарджик Тодор Попов прогнозира, че през 2020 година поддръжката на чистотата в общините ще стане непосилна за гражданите. Готвената нова методика за изчисляването на такса „Смет‘ и въвеждането на задължителните такси към регионалните екологични инспекции допълнително ще натоварят общините, от което ще последна драстичен ценови шок. За Пазарджик първата стъпка започва още от началото на следващата година. 

От януари 2019 година, такса „Смет“ става двойно по-голяма.

В момента годишните приходи от такса „Смет“ в Пазарджик са малко под 7 млн. лева. Поддръжката на сметопочистващата дейност и новото регионално ниво са малко над 11 млн. лева. Точно тази разлика трябва да бъде платена. В Пазарджик ще я платят гражданите.

„Досега около 75% от данъчната тежест, т.е. от таксата, която ние събирахме като нетна цифра годишно, идваше от юридическите лица и се изкриви балансът на справедливост – физическите лица плащахме 30%, а 70% - фирмите. Затова настоящото увеличение ще касае само физическите лица“, обясни кметът Тодор Попов.

За по-голямата част от собствениците на имоти в града скокът е двоен. По селата увеличението е по-малко. При осредняване на цифрите поскъпването на такса „Смет“ ще бъде между 20-30 лева:

„Това са едни поносими увеличения, защото 20-30 лева годишно не е сериозно да ги коментираме, но тази тенденция през 2020 година ще бъде променена, т.е. ще има ново увеличение. Първо, ако влезе новата методология, а тя ще влезе на базата на закона, който е предложен, ще предложи нов начин на формиране на таксата и съответно ново увеличение. Там е на принципа, който повече замърсява, ще плаща повече. Друг е въпросът как общините ще създадем методология, която да измерва кой колко точно хвърля и кой какво прави. Друг проблем, който обаче не се коментира, са отчисленията за РИОСВ. За 2020 година отчисленията на тон изхвърлен отпадък ще бъдат 130 лева. Ние годишно изхвърляме около 50 хил. тона. Това  е такса над 5 млн. лева, която ние трябва да внесем в РИОСВ, която да стои по сметките за бъдещи дейности, свързани с отпадъците, което като го съберем с всички други дейности, за които ни трябват още 7-8 млн. лв. отидохме на 13-14 млн., а ние в момента събираме 6,5 млн. Аз лично съм притеснен по отношение на тези драстични увеличения, защото могат да доведат до обратен ефект и хората да откажат да ги плащат“.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Оградата на Небет тепе е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и МК

Оградата на Небет тепе трябва да се премахне, защото е недопустима и не е съгласувана с НИНКН и Министерство на културата, се казва в нова, втора за тази седмица позиция на Института за опазване на културното наследство. От там уточняват, че становището им е последователно и непроменено от 2022 година досега, като препоръката  към община..

обновено на 19.04.24 в 15:23

Тържествено откриват Градската градина на Пловдив

С богата тридневна програма официално откриват обновената Първа градска градина в България, създадена 1878 година в Пловдив. Церемонията по откриването започва след малко повече от два часа на централната алея в градината на ул. „Христо Г. Данов“.  Веднага след прерязването на лентата пространството ще бъде огласено от Държавна опера –Пловдив...

обновено на 19.04.24 в 15:22

Предстоят спорове дали ул. "Христо Г. Данов" да бъде пешеходна

Шест комисии в Общинския съвет допуснаха в зала да се гледа предложението на районният кмет Георги Стаменов част от улица „Христо Г. Данов“ да стане пешеходна зона. Мнението на съветниците от различните групи в Общинския съвет не е еднозначно, тъй като има протести и от страна на живущите в този участък, както и на собствениците на магазини, а..

обновено на 19.04.24 в 15:14

7 г. затвор за командоса, убил полицай в любовен триъгълник

С окончателно решение Върховния касационен съд наложи ефективна присъда от 7 г. затвор за бившия сержант от карловската бригада Ангел Желязков.    На 20 май 2018 година той уби полицая Добромир Лазаров в "Кючук Париж" след яростен скандал за жена, която споделяли и двамата.   Делото премина през няколко противоположни обрата, като първоначално..

публикувано на 19.04.24 в 15:04

Обмисля се 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна

МОН обмисля да предложи 2-ри май да бъде неучебен ден в цялата страна, съобщи служебният министър Галин Цоков в Пловдив.  Предложението ще бъде взето днес или най-късно утре, след анализ на всички данни от страната. Тъй като много кметове на общини вече обявиха 2-ри май за неучебен, министърът уточни, че подобно решение на просветното ведомство ще..

обновено на 19.04.24 в 13:39