Протест блокира пътя Пловдив - Смолян край Юговското ханче

| обновено на 14.09.18 в 15:07

Десетки жители на родопските села блокираха точно в 10 часа за десетина минути пътя в района на Юговското ханче. 

Хората настояват най- сетне да започне ремонт на близо 8- километровата отсечка между Белица и Загражден,  която сега е черен път в Родопите, попадащ частично в Ловно стопанство Кормисош. 

Проблемът датира от близо 60 години и протестиращите недоумяват, защо след като от миналата година има отпуснати близо 4 милиона лева не започват строителни дейности. Майки с деца с заявиха, че трябва да пътуват 100 километра повече, за да видят своите близки и родители. 

От Сдружение "Горди загражденци", организатор на протеста, поискаха на място да дойде представител на транспортното министерство, но това не се случи. След блокадата хората изразиха готовност за нов протест, но след около 20 дни като през това време ще очакват реакция от АПИ. 

Автомобилите изчакаха търпеливо края на протеста, а някои дори продкрепиха хората с клаксони. 

От Агенция "Пътна инфрастуктура" съобщиха, че има само една отворена ценова оферта за избор на изпълнител на проектирането и строителството на отсечката от третокласния път. Тя е на дружеството  "Иса 2000", което  предлага цена от  3 406 500 лв. без ДДС. Ценовите предложения на останалите участици не са отворени, но мотивите за това ще бъдат по-късно.  Проектът ще се изпълни със средства от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за срок от една година.  

Третокласният път Белица - Загражден преминава през област Смолян и осигурява бърза връзка на жителите на селата Баните, Давидково и Загражден с Пловдивска област и е  алтернатива на главния път Пловдив - Асеновград.

СнимкаГалерия

Още от категорията

Днес е Цветница

Православната църква празнува днес големия Господски празник Вход Господен в Йерусалим, който се нарича още Цветница или Връбница.Празникът Цветница се отбелязва в неделята след Лазаровден, една седмица преди Великден и е един от най-хубавите пролетни празници. Посветен е на тържественото посрещане на Исус Христос в Йерусалим с маслинови и лаврови..

обновено на 21.04.19 в 07:29

Католическият свят празнува Великден

 Католическият свят отбелязва Възкресение Христово.   Стотици миряни присъстваха с цветя и великденски яйца на светата литургия, отслужена в пловдивската църква „Св. Лудвиг“, както и в храмовете в общините Калояново и Раковски.  Днешният празник е съпроведен и с  голямо вълнение, защото броени дни остават до визитата на папа Франциск в..

обновено на 21.04.19 в 07:29

БЧК набира средства за деца в нужда

От Българския младежки Червен кръст в Пловдив съобщават, че ще набират средства с брандирани с логото на БЧК касички пред 25 православни храма в Пловдив, Сопот, Карлово, Асеновград и Първомай. Набраните средства ще са в помощ на деца в нужда, както и за обучаване в хуманнност, милосърдие и толерантност на талантливи младежи.  Кампанията ще се..

публикувано на 21.04.19 в 07:28

Успех за България на Международното арбитражно дело, заведено от ЕВН

Арбитражният трибунал отхвърли напълно всички искове на „ЕВН“ АГ като неоснователни и не му присъди никакво обезщетение по дело срещу България, в което компанията претендираше за такова в размер на 850 милиона евро. Това съобщи на сайта си Министерството на финансите. Решението не подлежи на обжалване пред друг трибунал в Международния център за..

обновено на 20.04.19 в 17:26
снимка - архив

Две жертви при падането на малък самолет зад стадиона на Оризари

Малък двуместен частен самолет падна в землището зад Стадиона на пловдивското село Оризари около 10, 20 часа тази сутрин. Загинали са и двамата на борда - пилотът, мъж на 45 години и спътникът му - на 18.  Очевдици разказват, че крилото на самолета се е счупило във въздуха и самолетът е загубил управление, започнал е да се върти. Красимир Моллов..

обновено на 20.04.19 в 17:26