След 9 месеца автобусите трябва да имат колани

Парламентът задължи автобусите да бъдат оборудвани с колани за пътниците и с устройство за мобилно видеонаблюдение. Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за пътищата, с които се изменя Законът за автомобилните превози. 

Текстовете бяха приети със 79 гласа "за" и 20 въздържали се. Изискването за оборудване с колани влиза в сила в деветмесечен срок от обнародването на промените, а за видеорегистраторите - в 18-месечен срок. 

Изискването за обезопасителни колани няма да се прилага за моторни превозни средства при специализиран превоз по маршрути с еднопосочна дължина до 30 км. 

Превозвач, който допусне извършване на превоз на пътници с моторно превозно средство, което не е оборудвано с обезопасителни колани, ще се наказва с глоба или имуществена санкция от 3000 лева, а глобата за водача ще е 500 лева. Към момента българското законодателство предвижда санкция от 50 лева за пътник, който не е поставил колан, припомниха вносителите на промените от ГЕРБ.


Редът за оборудване с обезопасителни колани на моторните превозни средства, които нямат фабрично поставени колани, ще се определи с наредба.


Станислав Иванов /ГЕРБ/ изчисли, че около 1000 автобуса ще се наложи да бъдат изпитани. Той посочи, че след 2006 г. всички автобуси в ЕС трябва да бъдат оборудвани с колани според европейски регламент. Иванов отбеляза още, че през 1999 г. в Германия се въвежда закон, че всички автобуси трябва да са оборудвани с колани, а по-голямата част от автопарка у нас е от Германия. 


Относно изключението за специализирания превоз, той уточни, че учениците и децата задължително ще се превозват с колани, всички останали до 30 км имат право да не ползват колани. Още от категорията

Двата дерайлирали локомотива са изправени, а цистерните са изтеглени

Цистерните с пропан – бутан от дерайлиралия в събота рано сутринта влак на Централна гара Пловдив са изтеглени късно снощи, а двата локомотива са изправени, съобщи директорът на ОДП Пловдив старши комисар Атанас Илков. На гарата в момента са само локомотивите Движението по ж.п. линията Пловдив – Карлово е възстановено. Днес ще бъдат остранени..

публикувано на 17.02.19 в 08:48

Счупена стрелка е дерайлирала товарния влак на гара Пловдив

Днес продължават огледите на щетите след като товарен влак дерайлира на Централна гара Пловдив вчера сутринта, съобщават от фирмата - превозвач.  Счупена стрелка е причината за дерайлирането на композицията. Това е категоричният извод на участвалите в огледа на мястото на инцидента, в това число и представители на "Булмаркет Рейл Карго", съобщават още..

обновено на 17.02.19 в 08:12

Поход до манастира "Св. Петка Мулдавска", където се е крил Левски

С традиционния поход-поклонение до манастира "Света Петка Мулдавска" Асеновград отбелязва 146 години от обесването на Васил Левски. Възпоменателната церемония пред барелефа на Апостола пред входа на манастира започва в 12 часа. Свещеници от асеновградската епархия ще отслужат панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя.   В двора на светата..

обновено на 17.02.19 в 08:12

Веселие и вино на Дионисиевото шествие в Пловдив

Червено вино - сира и мерло ще се лее на  Дионисиевото шествие, което по традиция предшества откриването на Международната изложба „Винария“ в Пловдив. Шествието ще тръгне от Римския стадион и ще стигне до  площад „Стефан Стамболов“ пред сградата на кметството. . Жителите и гостите на града могат да опитат гроздовия еликсир на „Черноморско..

публикувано на 17.02.19 в 08:11

Изправят локомотивите на авариралия влак, премиерът Борисов лично се запознава с обстоятелствата

Започна преместването на трите цистерни и двата локомотива, които рано тази сутрин дерайлираха в района на Централна гара в Пловдив.  Две от цистерните вече са вдигнати и преместени в друг коловоз.  В 17,30 са превозени пътници с автобус до гара Филипово, откъдето са хванали влака си. Цистерните от дерайлиралата композиция в района на гара..

публикувано на 16.02.19 в 17:15