Българският работник e подценен над 2,5 пъти

| обновено на 14.09.18 в 12:54

Когато говорим за увеличение на МРЗ в страната и увеличението на възнагражденията на работещите в бюджетната сфера, те по един или друг начин са свързани, подчерта вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партениотис.

Правителството или т.н. „двойна коалиция“ между ГЕРБ и ОП заявиха още при поемането на властта, че ще има увеличение на  минималната работна заплата. Имайки предвид взаимната връзка, виждаме, че когато Правителството залага от 1 януари догодина да увеличи МРЗ  от 510 на 560 лв, което е приблизително 10%, това оказва директно отражение и върху заплатите в бюджетната сфера. И тъй като става въпрос въобще за увеличение на фонд „Работна заплата“, няма как  то да бъде разпределено поравно между всички работещи едновременно. Най-малкото, заради факта, че Правителството е заложило по-сериозно увеличение на работещите в сферата на образованието – 20%. Това съответно показва, че за останалата част от заетите в бюджетната сфера увеличението няма да бъде 10%, а – по-малко.

Все пак това увеличение практически е стъпка в правилна посока.  Друг е въпросът, дали то е достатъчно като размер и отговорът е простичък – не  е достатъчно.

Като аргумент Партениотис посочи, че въпреки че през последните 17 години се наблюдава значително увеличаване ръста на работната заплата в сравнение с останалите страни в ЕС, България е на последно място по доходи.

Това показва, че имаме сериозни основания да желаем да подобрим  благостъстоянието на българския гражданин.

Бюджетният излишък е функция на икономиката в държавата и ако няма  икономика, няма как да бъде формиран и националният бюджет. Когато има увеличение на производителността в реалната икономика и оттук – увеличаване на на доходите на работещите в реалната икономика, ще имаме неминуемо и повече средства в националния бюджет и съответно повече средства за работещите в бюджетната сфера.

В тази посока позицията на КТ „Подкрепа“ винаги е била да има реално увеличение на работната заплата, която да е поставена на реални релси.

По думите на Партениотис българският работник е подценен в сравнение с работниците в останалите страни в ЕС над 2,5 пъти.

Ако се повдигне базата, върху която да бъдат актуализирани МРЗ и въобще заплатите в България, българинът ще получава по-реални доходи, ще има повече средства в бюджета и повече средства съответно – в бюджетната сфера, подчерта още Йоанис Партениотис.

Чуйте повече от звуковия файл


Още от категорията

Има воля за по- справедливо финансиране на училищата

Просветният министър Красимир Вълчев участва във форум в Пампорово за предизвикателствата пред образованието и ролята на местните власти.  В него участват над 150 кмета от региона и страната.  Най- коментираните тема в кулоарите се оказа анкетата към платформата за дигитална оценка на училищата SELFIE, в която на децата са дадени..

публикувано на 22.02.19 в 15:49

Чиновниците са се престарали с отговорите за пола

Психологът Иван Игов каза, че е раздвоен относно анкетата, която е част от платформата на Еврокомисията за дигитализация на образованието „Селфи“, която се разпространява в страните от ЕС. Той уточни,че тази анкета е свързана и с детското благополучие, а европейските чиновници са се престарали относно въпроса за пола, където са посочени отговори..

обновено на 22.02.19 в 14:50

Демокрацията почива върху доверието на хората

Социологът Кънчо Стойче коментира динамиката на седмицата в НС. Той посочи, че дебата за поправките в Избирателния кодекс и избора на нова ЦИК е трябвало да започнат още през есента на миналата година. Демокрацията почива върху доверието на хората, но когато доверието е по-ниско от критични граници, демокрацията се изражда. По неговите думи, ние..

обновено на 22.02.19 в 14:50

Електронното досие ще се справи с корупцията

Васил Долапчиев, председател на Съюза на слепите в България  определи скандалите с ТЕЛК решенията и обвиненията към комисиите и лекарита, като заложени във времето. Той подчерта сложната и доста субективна система за оценка на степента на увреждане, съгласно Наредбата за медицинска експертиза, начина на организация на комисиите и документацията,..

обновено на 22.02.19 в 14:49

Житният режим пречиства душата и тялото преди пролетта

Житният режим тази година започва на 22-ри февруари. Десетдневният прием на жито, орехи, ябълки и мед се прави за пречистване на тялото и душата.  Всеки ден се приемат 100 грама жито или лимец, които от предишната вечер са залети с топла преварена вода. На сутринта първо се пие тази вода, а приемът на житото през  става на три пъти през деня...

публикувано на 22.02.19 в 14:41