Българският работник e подценен над 2,5 пъти

| обновено на 14.09.18 в 12:54

Когато говорим за увеличение на МРЗ в страната и увеличението на възнагражденията на работещите в бюджетната сфера, те по един или друг начин са свързани, подчерта вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партениотис.

Правителството или т.н. „двойна коалиция“ между ГЕРБ и ОП заявиха още при поемането на властта, че ще има увеличение на  минималната работна заплата. Имайки предвид взаимната връзка, виждаме, че когато Правителството залага от 1 януари догодина да увеличи МРЗ  от 510 на 560 лв, което е приблизително 10%, това оказва директно отражение и върху заплатите в бюджетната сфера. И тъй като става въпрос въобще за увеличение на фонд „Работна заплата“, няма как  то да бъде разпределено поравно между всички работещи едновременно. Най-малкото, заради факта, че Правителството е заложило по-сериозно увеличение на работещите в сферата на образованието – 20%. Това съответно показва, че за останалата част от заетите в бюджетната сфера увеличението няма да бъде 10%, а – по-малко.

Все пак това увеличение практически е стъпка в правилна посока.  Друг е въпросът, дали то е достатъчно като размер и отговорът е простичък – не  е достатъчно.

Като аргумент Партениотис посочи, че въпреки че през последните 17 години се наблюдава значително увеличаване ръста на работната заплата в сравнение с останалите страни в ЕС, България е на последно място по доходи.

Това показва, че имаме сериозни основания да желаем да подобрим  благостъстоянието на българския гражданин.

Бюджетният излишък е функция на икономиката в държавата и ако няма  икономика, няма как да бъде формиран и националният бюджет. Когато има увеличение на производителността в реалната икономика и оттук – увеличаване на на доходите на работещите в реалната икономика, ще имаме неминуемо и повече средства в националния бюджет и съответно повече средства за работещите в бюджетната сфера.

В тази посока позицията на КТ „Подкрепа“ винаги е била да има реално увеличение на работната заплата, която да е поставена на реални релси.

По думите на Партениотис българският работник е подценен в сравнение с работниците в останалите страни в ЕС над 2,5 пъти.

Ако се повдигне базата, върху която да бъдат актуализирани МРЗ и въобще заплатите в България, българинът ще получава по-реални доходи, ще има повече средства в бюджета и повече средства съответно – в бюджетната сфера, подчерта още Йоанис Партениотис.

Чуйте повече от звуковия файл


Още от категорията

Притеснително е, че атаката в НАП става политически въпрос

Притеснително е, че въпросът с хакерската атака в НАП излиза извън правната сфера и отива към политика, каза пред Радио Пловдив експертът по сигурност Йордан Божилов. Притеснителното е също, че този случай излезе в медиите и там едва ли не всички съпричастни към него се състезават. По думите му атаката може да има огромни последици за гражданите, за..

публикувано на 23.07.19 в 14:47

Чудовищно трудно ще е за новия кмет след модела "Тотев"

За мен подкрепата на ВМРО за кандидатурата ми за кмет на Пловдив беше изненадваща от една страна, но от друга тази подкрепа в дългосрочен план беше и очаквана, заяви в интервю за Радио Пловдив депутатът от ОП Славчо Атанасов, който ще е един от кандидатите за кмет на Пловдив.  А з винаги съм бил част от патриотичното пространство и напълно..

публикувано на 23.07.19 в 14:37

Пловдивчани: доволни сме, но искаме нещо ново

Наблюденията ни върху политическите нагласи на избирателите в Пловдив подчертават парадоксална ситуация или поне доста противоречива, определи социологът от "Алфа рисърч" Боряна Димитрова. Пловдивчани харесват своя град, нещо, което знаем, че не е типично за голяма част от българските градове, харесват града си, харесват начина, по който се..

публикувано на 23.07.19 в 11:51

На местните избори в Пловдив сигурен е само балотажът

Умората от управлението е факт, но и вътрешно- партийната интрига има своята роля в отказа на Иван Тотев да се бори за трети кметски мандат в Пловдив, коментираха журналистите  Ваня Драганова и Любомир Минчев . Сложните отношения между Тотев и Бойко Борисов са известни оттдавна и след оттеглянето на Цветанов от ГЕРБ - оттеглянето на сегашния кмет..

публикувано на 23.07.19 в 11:19

Изборите стават интересни, очакваме асата и валетата

В коментар на новината за оттеглянето на Иван Тотев от кметската надпревара журналистът от сайта "Под тепето" Иво Дернев обяви, че в нея липсва изненада. В последните няколко месеца усилено се говореше, че ГЕРБ ще заложат на друга карта, а не на Иван Тотев.  Факт е вътрешно -партийното напрежение около сегашния кмет, което датира още от..

публикувано на 22.07.19 в 15:55