РЕКЛАМА

Българският работник e подценен над 2,5 пъти

| обновено на 14.09.18 в 12:54

Когато говорим за увеличение на МРЗ в страната и увеличението на възнагражденията на работещите в бюджетната сфера, те по един или друг начин са свързани, подчерта вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партениотис.

Правителството или т.н. „двойна коалиция“ между ГЕРБ и ОП заявиха още при поемането на властта, че ще има увеличение на  минималната работна заплата. Имайки предвид взаимната връзка, виждаме, че когато Правителството залага от 1 януари догодина да увеличи МРЗ  от 510 на 560 лв, което е приблизително 10%, това оказва директно отражение и върху заплатите в бюджетната сфера. И тъй като става въпрос въобще за увеличение на фонд „Работна заплата“, няма как  то да бъде разпределено поравно между всички работещи едновременно. Най-малкото, заради факта, че Правителството е заложило по-сериозно увеличение на работещите в сферата на образованието – 20%. Това съответно показва, че за останалата част от заетите в бюджетната сфера увеличението няма да бъде 10%, а – по-малко.

Все пак това увеличение практически е стъпка в правилна посока.  Друг е въпросът, дали то е достатъчно като размер и отговорът е простичък – не  е достатъчно.

Като аргумент Партениотис посочи, че въпреки че през последните 17 години се наблюдава значително увеличаване ръста на работната заплата в сравнение с останалите страни в ЕС, България е на последно място по доходи.

Това показва, че имаме сериозни основания да желаем да подобрим  благостъстоянието на българския гражданин.

Бюджетният излишък е функция на икономиката в държавата и ако няма  икономика, няма как да бъде формиран и националният бюджет. Когато има увеличение на производителността в реалната икономика и оттук – увеличаване на на доходите на работещите в реалната икономика, ще имаме неминуемо и повече средства в националния бюджет и съответно повече средства за работещите в бюджетната сфера.

В тази посока позицията на КТ „Подкрепа“ винаги е била да има реално увеличение на работната заплата, която да е поставена на реални релси.

По думите на Партениотис българският работник е подценен в сравнение с работниците в останалите страни в ЕС над 2,5 пъти.

Ако се повдигне базата, върху която да бъдат актуализирани МРЗ и въобще заплатите в България, българинът ще получава по-реални доходи, ще има повече средства в бюджета и повече средства съответно – в бюджетната сфера, подчерта още Йоанис Партениотис.

Чуйте повече от звуковия файл


Още от категорията

"Вкусът на Пловдив" в Празниците на Стария град

Познатата на пловдивчани кулинарната фиеста „Вкусът на Пловдив” гостува на Празници на Стария град, съвместно с пловдивските фермери. Кулинарният фестивал омагьосва с омайни аромати и вкусове, разнообразие и пъстрота от ястия и напитки, многолики, колкото и самия Пловдив. Фестивалът започна в петък и продължава до неделя до 23 септември, с..

публикувано на 23.09.18 в 08:25

Опитът на Маринов в МВР е добър старт за преговори с него

Протоколна, а не опознавателна - така определи днешната среща между министъра на вътрешните работи Младен Маринов и синдикатите в МВР Валентин Попов, който е председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в системата.  Той се надява решенията, свързани с професионалния и социалния статус на служителите да се решават в диалог с..

обновено на 21.09.18 в 16:36

Училище "Любен Каравелов" ще се преобразява в движение

В 21 век като функционалност влиза училище "Любен Каравелов" в Пловдив, което е една от образователните институции в списъка с обекти, които ще се ремонтират със средствата ОП "Региони с растеж".  Общото финансиране надхвърля 18 милиона лева. Освен училището предстои да се построи нова детска градина, предстоят и сериозни ремонти в ДГ "Снежанка" и..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Предстои нов РЕВНОСТен дебат за галерията на "Гладстон"

Обществено обсъждане на проекта за сграда на галерията - дом на Дружеството на пловдивски художници - поискаха архитектите в Пловдив. На среща с председателя на дружеството Снежана Фурнаджиева те не останали удовлетворени от получената информация за това какъв е актуалният проект. От своя страна резерви към мотивите и тона на обсъждането изрази..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Сами трябва да преборим двойния стандарт, ЕС е твърде муден

Асоциацията на индустриалния капитал подкрепи инициативата на "Произведено в България" за измененията, които да се направят в Закона за храните, така че българският потребител да е защитен от т.нар. двоен стандарт. Ние не търсим нито ограничаване, нито забрани, ние търсим прекратяване на практиката да се лъже българския потребител, и не само..

публикувано на 21.09.18 в 11:45

Краят на кабинета "Борисов-3" ще бъде през 2019-та

Народното събрание избра тримата нови министри Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова на мястото на подалите оставки Валентин Радев - МВР, Ивайло Московски - МТИТС и Николай Нанков - МРРБ.  Против бяха депутатите на БСП и ДПС. Нищо неочаквано не се случи в пленарната зала днес, управляващите имат своите 125 гласа, дори и независимите и..

публикувано на 20.09.18 в 16:03
Георги Харизанов

Премиерът е човек, който няма притеснение от оставки

Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира за Радио Пловдив  персоналните   промени в Министерски съвет, гласувани в НС.   Рокадите засягат министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи. Росен Желязков беше избран със 125 гласа „за“ и 88 „против“ за министър на транспорта на мястото на Ивайло..

публикувано на 20.09.18 в 15:45