РЕКЛАМА

Българският работник e подценен над 2,5 пъти

| обновено на 14.09.18 в 12:54

Когато говорим за увеличение на МРЗ в страната и увеличението на възнагражденията на работещите в бюджетната сфера, те по един или друг начин са свързани, подчерта вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партениотис.

Правителството или т.н. „двойна коалиция“ между ГЕРБ и ОП заявиха още при поемането на властта, че ще има увеличение на  минималната работна заплата. Имайки предвид взаимната връзка, виждаме, че когато Правителството залага от 1 януари догодина да увеличи МРЗ  от 510 на 560 лв, което е приблизително 10%, това оказва директно отражение и върху заплатите в бюджетната сфера. И тъй като става въпрос въобще за увеличение на фонд „Работна заплата“, няма как  то да бъде разпределено поравно между всички работещи едновременно. Най-малкото, заради факта, че Правителството е заложило по-сериозно увеличение на работещите в сферата на образованието – 20%. Това съответно показва, че за останалата част от заетите в бюджетната сфера увеличението няма да бъде 10%, а – по-малко.

Все пак това увеличение практически е стъпка в правилна посока.  Друг е въпросът, дали то е достатъчно като размер и отговорът е простичък – не  е достатъчно.

Като аргумент Партениотис посочи, че въпреки че през последните 17 години се наблюдава значително увеличаване ръста на работната заплата в сравнение с останалите страни в ЕС, България е на последно място по доходи.

Това показва, че имаме сериозни основания да желаем да подобрим  благостъстоянието на българския гражданин.

Бюджетният излишък е функция на икономиката в държавата и ако няма  икономика, няма как да бъде формиран и националният бюджет. Когато има увеличение на производителността в реалната икономика и оттук – увеличаване на на доходите на работещите в реалната икономика, ще имаме неминуемо и повече средства в националния бюджет и съответно повече средства за работещите в бюджетната сфера.

В тази посока позицията на КТ „Подкрепа“ винаги е била да има реално увеличение на работната заплата, която да е поставена на реални релси.

По думите на Партениотис българският работник е подценен в сравнение с работниците в останалите страни в ЕС над 2,5 пъти.

Ако се повдигне базата, върху която да бъдат актуализирани МРЗ и въобще заплатите в България, българинът ще получава по-реални доходи, ще има повече средства в бюджета и повече средства съответно – в бюджетната сфера, подчерта още Йоанис Партениотис.

Чуйте повече от звуковия файл


Още от категорията

"Фронтоваци" слагат кални петна върху "патриоти"

Изказванията на депутатите от НФСБ Петър Петров и Валентин Касабов по адрес на децата с увреждания усили напрежението, което и без това предизвика протести след квалификациите, направени  преди време от Валери Симеонов.  Александър Сиди, депутат „Обединени патриоти“, зам.- председател на ВМРО се разграничи от колегите си като сподели това в..

публикувано на 16.11.18 в 15:50

Кметът на гражданите предлага по- скъпи забавачки в Смолян

Смолянският кмет Николай Мелемов  бе отличен в категорията "Кмет на гражданите" за средна община. Населението на град Смолян е 32 хиляди души, а в общината има 43 хиляди жители.  Аз съм уверен, че това не е плод на едно мое решение, а на цялостната ми дейност, а това дава стимул и ме мотивира да продължавам напред,  заяви Мелемов в интервю за Радио..

публикувано на 16.11.18 в 15:48

Внимание, резистентността към антибиотиците расте!

Нужна е национална стратегия за антибиотична политика, надзор над употребата и информационна програма за ежегодно проследяване на антибиотичната консумация. Това са само част от  мерките в лекарствената политика и терапия, които биха довели до преодоляване на проблемите свързани с антибиотичната резистентност и другите нежелани реакции, коментира..

публикувано на 16.11.18 в 14:25
Политологът Георги Киряков

Започна обратното броене за кабинета "Борисов 3"

В програма "Точно днес" н е подминаваме и протестите, които обещават да се по-силни събота и неделя, но пък има заявки да са с начало от петък. За профила на протестиращите, за ефекта и напрежението, което се търси говорим с политическия анализатор   доц. Георги Киряков.  Георги Киряков: От политическа гледна точка седмицата не е..

публикувано на 16.11.18 в 09:52

От днес глобяват шофьорите без гуми, подходящи за зимни условия

От началото на месеца пътна полиция започна акция “Зима”,  а от днес тече третият й етап.  До края на ноември ще има започват засилени проверки по пътищата за това дали се спазва законът.   От днес всички автомобили трябва да се движат с гуми подходящи за зимни условия. Задължително изискване е е минималната дълбочина на протектора им да бъде 4..

публикувано на 15.11.18 в 15:59

Цените на горивата бяха или завишени, или сега са занижени

Представители на големите вериги бензиностанции и на Петролната и газова асоциация се срещнаха с вицепремиера Томислав Дончев, за да обсъдят мерки за намаляване на цените на горивата у нас. Конкретни предложения не бяха съобщени, но от Петролната и газова асоциация заявиха, че падналата цена на суровия петрол на международните пазари е причина и за..

публикувано на 15.11.18 в 15:49

Различните религии носят еднакви фундаментални ценности

Стана традиция есенно време тук в Пловдив да се събират  представители от различните висши училища в България и различни други научни институции, занимаващи се с богословие. Тази година избрахме тема, за която по предварителните заявки съдя, че е събрала различни противоречиви напрежения. Обществото в момента е разделено по въпроса трябва ли..

публикувано на 15.11.18 в 11:18