Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският работник e подценен над 2,5 пъти

| обновено на 14.09.18 в 12:54

Когато говорим за увеличение на МРЗ в страната и увеличението на възнагражденията на работещите в бюджетната сфера, те по един или друг начин са свързани, подчерта вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ Йоанис Партениотис.

Правителството или т.н. „двойна коалиция“ между ГЕРБ и ОП заявиха още при поемането на властта, че ще има увеличение на  минималната работна заплата. Имайки предвид взаимната връзка, виждаме, че когато Правителството залага от 1 януари догодина да увеличи МРЗ  от 510 на 560 лв, което е приблизително 10%, това оказва директно отражение и върху заплатите в бюджетната сфера. И тъй като става въпрос въобще за увеличение на фонд „Работна заплата“, няма как  то да бъде разпределено поравно между всички работещи едновременно. Най-малкото, заради факта, че Правителството е заложило по-сериозно увеличение на работещите в сферата на образованието – 20%. Това съответно показва, че за останалата част от заетите в бюджетната сфера увеличението няма да бъде 10%, а – по-малко.

Все пак това увеличение практически е стъпка в правилна посока.  Друг е въпросът, дали то е достатъчно като размер и отговорът е простичък – не  е достатъчно.

Като аргумент Партениотис посочи, че въпреки че през последните 17 години се наблюдава значително увеличаване ръста на работната заплата в сравнение с останалите страни в ЕС, България е на последно място по доходи.

Това показва, че имаме сериозни основания да желаем да подобрим  благостъстоянието на българския гражданин.

Бюджетният излишък е функция на икономиката в държавата и ако няма  икономика, няма как да бъде формиран и националният бюджет. Когато има увеличение на производителността в реалната икономика и оттук – увеличаване на на доходите на работещите в реалната икономика, ще имаме неминуемо и повече средства в националния бюджет и съответно повече средства за работещите в бюджетната сфера.

В тази посока позицията на КТ „Подкрепа“ винаги е била да има реално увеличение на работната заплата, която да е поставена на реални релси.

По думите на Партениотис българският работник е подценен в сравнение с работниците в останалите страни в ЕС над 2,5 пъти.

Ако се повдигне базата, върху която да бъдат актуализирани МРЗ и въобще заплатите в България, българинът ще получава по-реални доходи, ще има повече средства в бюджета и повече средства съответно – в бюджетната сфера, подчерта още Йоанис Партениотис.

Чуйте повече от звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Далеч сме от епидемия, но е възможно това да се обсъди

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев допуска, че към края на седмицата е възможно здравните власти у нас да обсъдят обявяването на национална епидемия заради болните от коклюш. По думите му,  броят на заразените продължава да расте, като има регистрирани случаи в повече от половината страна. В 17 области има случаи на..

обновено на 24.04.24 в 11:49
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59

Четенето на книги трябва да се насърчава

Книгите носят история, носят култура, носят идентичност, но най-вече ни помагат да развиваме себе си и своето критично мислене и умението да правим избори. Това каза в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив  Десислава Алексиева от Асоциация „Българска книга“, по повод днешния Международен ден на книгата и авторското право.  Все още не е..

публикувано на 23.04.24 в 15:49