Средновековието оживява на панаир в Асеновград

| обновено на 15.09.18 в 07:23

 Асеновград е домакин на седмото издание на Средновековния панаир в събота и неделя.  Събитието тази година е посветено на патрона на града цар Иван Асен Втори и 800 години от възцаряването му на трона.
Средновековен лагер и занаятчийска улица  оживяват пред посетителите в местността "Свети Трифон" край града, където майстори показват на живо сечене на монети, грънчарство, дърворезба, калиграфия и иконопис.

Ще има и демонстрации на средновековни бойни практики, дуели и масови битки, както и школа за млади воини.

 Организатори на Средновековен панаир са община Асеновград, Градският исторически музей и Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции "Авитохол". 

Още от категорията

Двата дерайлирали локомотива са изправени, а цистерните са изтеглени

Цистерните с пропан – бутан от дерайлиралия в събота рано сутринта влак на Централна гара Пловдив са изтеглени късно снощи, а двата локомотива са изправени, съобщи директорът на ОДП Пловдив старши комисар Атанас Илков. На гарата в момента са само локомотивите Движението по ж.п. линията Пловдив – Карлово е възстановено. Днес ще бъдат остранени..

публикувано на 17.02.19 в 08:48

Счупена стрелка е дерайлирала товарния влак на гара Пловдив

Днес продължават огледите на щетите след като товарен влак дерайлира на Централна гара Пловдив вчера сутринта, съобщават от фирмата - превозвач.  Счупена стрелка е причината за дерайлирането на композицията. Това е категоричният извод на участвалите в огледа на мястото на инцидента, в това число и представители на "Булмаркет Рейл Карго", съобщават още..

обновено на 17.02.19 в 08:12

Поход до манастира "Св. Петка Мулдавска", където се е крил Левски

С традиционния поход-поклонение до манастира "Света Петка Мулдавска" Асеновград отбелязва 146 години от обесването на Васил Левски. Възпоменателната церемония пред барелефа на Апостола пред входа на манастира започва в 12 часа. Свещеници от асеновградската епархия ще отслужат панихида и ще бъдат поднесени венци и цветя.   В двора на светата..

обновено на 17.02.19 в 08:12

Веселие и вино на Дионисиевото шествие в Пловдив

Червено вино - сира и мерло ще се лее на  Дионисиевото шествие, което по традиция предшества откриването на Международната изложба „Винария“ в Пловдив. Шествието ще тръгне от Римския стадион и ще стигне до  площад „Стефан Стамболов“ пред сградата на кметството. . Жителите и гостите на града могат да опитат гроздовия еликсир на „Черноморско..

публикувано на 17.02.19 в 08:11

Изправят локомотивите на авариралия влак, премиерът Борисов лично се запознава с обстоятелствата

Започна преместването на трите цистерни и двата локомотива, които рано тази сутрин дерайлираха в района на Централна гара в Пловдив.  Две от цистерните вече са вдигнати и преместени в друг коловоз.  В 17,30 са превозени пътници с автобус до гара Филипово, откъдето са хванали влака си. Цистерните от дерайлиралата композиция в района на гара..

публикувано на 16.02.19 в 17:15