Местните и евроизборите догодина са Рубиконът на Борисов

Не ми се иска да вярвам, че президентът е забавил указа, за да си предаде тежест. Практиката на предишните президенти беше да няма такъв тип технически блокирания. Има въпроси, по които президентът може да оспори решения, но те са свързани по- скоро с назначения, а не с освобождаване. 

Коментарът е на политолога Румяна Коларова за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив.  Като пример тя посочи посланическите назначения, за които се иска съгласието на президента. Ако там държавният глава има персонални съображения, може да блокира дадено предложения, но в случая става въпрос за назначаване, а не за освобождаване, както е при главния секретар на МВР Младен Маринов.

 Коларова все пак направи уговорката, че когато има напрежение между институциите се стига до съмнения, че може забавянето да е умишлено.

В крайна сметка се оказа, че решението не е в услуга, но е по- удобно. Защото, ако министрите бяха утвърдени, щеше да се получи още по- голям политически проблем. Забавянето създаде удобство, а не неудобство. 

Според Румяна Коларова логично е, когато се обсъжда бюджетът за следващата година да се говори за ръст на работните заплати и припомни, че това са и очакванията на избирателите към обещанията на управляващите. Време е да изпълняват обещанията, за да се борят за подкрепа и за следващите избори.  Евроизборите и местните избори през 2019-та са от голямо значение за Борисов, те са Рубиконът на Борисов, те са по- решаващи, отколкото парламентарните. Ще бъде глупаво управляващите, които казват, че имат бюджетен ресурс да не търсят такива мерки.

По думите й строителството на пътища и магистрали вече не се приема еднозначно и позитивно от гражданите, затова трябва да се търсят и нови мерки.  Явно е, че има спад на доверието, той не е голям, но с оглед на идната година трябват стъпки, които да са в полза на хората.


Още от категорията

Доверието в изборния процес е накърнено

Асоциация „Прозрачност без граници“ не одобрява направените промени в Избирателния кодекс – заяви в интервю за Радио Пловдив програмният директор на организацията Ваня Нушева. „Да, ние искаме да ограничим завинаги купуването на гласове и контролирания вот, но новите промени не са в тази насока“ – заяви Нушева. „Дадохме ясен знак, че сме за..

публикувано на 15.02.19 в 16:06

Отпадането на преференциите е удар върху демокрацията

С новоприетите промени в Избирателния кодекс на практика се отменят преференциите, защото ако за една преференция са нужни 130 000 гласа, те стават неработещи. Това е удар върху демокрацията в България, коментира в интервю за Радио Пловдив депутатът от "БСП за България" Явор Божанков. Той припомни процедурата - до полунощ в сряда заседава извънредната..

публикувано на 15.02.19 в 15:48

Ако преференциите бяха по- високи, нямаше да съм депутат

Бившият кмет на Пловдив Спас Гърневски на два пъти използва преференциалния вот в своя полза. Първият път стана общински съветник, а при втория - депутат от ГЕРБ. На последните парламентарни избори той бе поставен на неизбираемото 11-то  място в пловдивската листа на ГЕРБ, но чрез преференциите стигна едно от първите места с над 4 800..

обновено на 15.02.19 в 15:21

Всичко, което Русия прави у нас се гледа със затворени очи

В България има структури, които продължават да вършат работа а Русия- каза Алекс Алексиев в коментар на двата сюжета, които показват съмнения за ефективността на родните ни служби за сигурност. Става дума за венецуелските преводи в българска банка и случаят с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, който се определя като свързан с отравянето на руския..

обновено на 15.02.19 в 15:20

Изолацията е сигурният начин за ограничаване на морбили

След диагностицираните 17 случая на морбили в Благоевградско и спомените на Пловдив за взрива на заболяването в Пловдив през 2017 година разговаряме с проф. Йорданка Стоилова, преподавател в МУ - Пловдив и национален консултант по епидемиология. Според нея заразата сега е дошла отвън, най- вероятно от Македония, където има епидемия на заболяването...

обновено на 15.02.19 в 15:20