РЕКЛАМА

Местните и евроизборите догодина са Рубиконът на Борисов

Не ми се иска да вярвам, че президентът е забавил указа, за да си предаде тежест. Практиката на предишните президенти беше да няма такъв тип технически блокирания. Има въпроси, по които президентът може да оспори решения, но те са свързани по- скоро с назначения, а не с освобождаване. 

Коментарът е на политолога Румяна Коларова за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив.  Като пример тя посочи посланическите назначения, за които се иска съгласието на президента. Ако там държавният глава има персонални съображения, може да блокира дадено предложения, но в случая става въпрос за назначаване, а не за освобождаване, както е при главния секретар на МВР Младен Маринов.

 Коларова все пак направи уговорката, че когато има напрежение между институциите се стига до съмнения, че може забавянето да е умишлено.

В крайна сметка се оказа, че решението не е в услуга, но е по- удобно. Защото, ако министрите бяха утвърдени, щеше да се получи още по- голям политически проблем. Забавянето създаде удобство, а не неудобство. 

Според Румяна Коларова логично е, когато се обсъжда бюджетът за следващата година да се говори за ръст на работните заплати и припомни, че това са и очакванията на избирателите към обещанията на управляващите. Време е да изпълняват обещанията, за да се борят за подкрепа и за следващите избори.  Евроизборите и местните избори през 2019-та са от голямо значение за Борисов, те са Рубиконът на Борисов, те са по- решаващи, отколкото парламентарните. Ще бъде глупаво управляващите, които казват, че имат бюджетен ресурс да не търсят такива мерки.

По думите й строителството на пътища и магистрали вече не се приема еднозначно и позитивно от гражданите, затова трябва да се търсят и нови мерки.  Явно е, че има спад на доверието, той не е голям, но с оглед на идната година трябват стъпки, които да са в полза на хората.


Още от категорията

Опитът на Маринов в МВР е добър старт за преговори с него

Протоколна, а не опознавателна - така определи днешната среща между министъра на вътрешните работи Младен Маринов и синдикатите в МВР Валентин Попов, който е председател на УС на Синдикалната федерация на служителите в системата.  Той се надява решенията, свързани с професионалния и социалния статус на служителите да се решават в диалог с..

обновено на 21.09.18 в 16:36

Училище "Любен Каравелов" ще се преобразява в движение

В 21 век като функционалност влиза училище "Любен Каравелов" в Пловдив, което е една от образователните институции в списъка с обекти, които ще се ремонтират със средствата ОП "Региони с растеж".  Общото финансиране надхвърля 18 милиона лева. Освен училището предстои да се построи нова детска градина, предстоят и сериозни ремонти в ДГ "Снежанка" и..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Предстои нов РЕВНОСТен дебат за галерията на "Гладстон"

Обществено обсъждане на проекта за сграда на галерията - дом на Дружеството на пловдивски художници - поискаха архитектите в Пловдив. На среща с председателя на дружеството Снежана Фурнаджиева те не останали удовлетворени от получената информация за това какъв е актуалният проект. От своя страна резерви към мотивите и тона на обсъждането изрази..

обновено на 21.09.18 в 11:47

Сами трябва да преборим двойния стандарт, ЕС е твърде муден

Асоциацията на индустриалния капитал подкрепи инициативата на "Произведено в България" за измененията, които да се направят в Закона за храните, така че българският потребител да е защитен от т.нар. двоен стандарт. Ние не търсим нито ограничаване, нито забрани, ние търсим прекратяване на практиката да се лъже българския потребител, и не само..

публикувано на 21.09.18 в 11:45

Краят на кабинета "Борисов-3" ще бъде през 2019-та

Народното събрание избра тримата нови министри Младен Маринов, Росен Желязков и Петя Аврамова на мястото на подалите оставки Валентин Радев - МВР, Ивайло Московски - МТИТС и Николай Нанков - МРРБ.  Против бяха депутатите на БСП и ДПС. Нищо неочаквано не се случи в пленарната зала днес, управляващите имат своите 125 гласа, дори и независимите и..

публикувано на 20.09.18 в 16:03
Георги Харизанов

Премиерът е човек, който няма притеснение от оставки

Георги Харизанов от Института за дясна политика коментира за Радио Пловдив  персоналните   промени в Министерски съвет, гласувани в НС.   Рокадите засягат министерствата на транспорта, на регионалното развитие и на вътрешните работи. Росен Желязков беше избран със 125 гласа „за“ и 88 „против“ за министър на транспорта на мястото на Ивайло..

публикувано на 20.09.18 в 15:45

Няма да има изненади при гласуването на новите министри

Сигналите, които изпраща Бойко Борисов с предложените от него промени в кабинета е, че управляващата коалиция е силна и по негови думи има дълга резервна скамейка, че по всяко време може да смени министрите. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Любомир Аламанов, пиар експерт по повод персоналните промени, които днес се очаква да се гласуват от..

публикувано на 20.09.18 в 10:25