Местните и евроизборите догодина са Рубиконът на Борисов

Не ми се иска да вярвам, че президентът е забавил указа, за да си предаде тежест. Практиката на предишните президенти беше да няма такъв тип технически блокирания. Има въпроси, по които президентът може да оспори решения, но те са свързани по- скоро с назначения, а не с освобождаване. 

Коментарът е на политолога Румяна Коларова за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив.  Като пример тя посочи посланическите назначения, за които се иска съгласието на президента. Ако там държавният глава има персонални съображения, може да блокира дадено предложения, но в случая става въпрос за назначаване, а не за освобождаване, както е при главния секретар на МВР Младен Маринов.

 Коларова все пак направи уговорката, че когато има напрежение между институциите се стига до съмнения, че може забавянето да е умишлено.

В крайна сметка се оказа, че решението не е в услуга, но е по- удобно. Защото, ако министрите бяха утвърдени, щеше да се получи още по- голям политически проблем. Забавянето създаде удобство, а не неудобство. 

Според Румяна Коларова логично е, когато се обсъжда бюджетът за следващата година да се говори за ръст на работните заплати и припомни, че това са и очакванията на избирателите към обещанията на управляващите. Време е да изпълняват обещанията, за да се борят за подкрепа и за следващите избори.  Евроизборите и местните избори през 2019-та са от голямо значение за Борисов, те са Рубиконът на Борисов, те са по- решаващи, отколкото парламентарните. Ще бъде глупаво управляващите, които казват, че имат бюджетен ресурс да не търсят такива мерки.

По думите й строителството на пътища и магистрали вече не се приема еднозначно и позитивно от гражданите, затова трябва да се търсят и нови мерки.  Явно е, че има спад на доверието, той не е голям, но с оглед на идната година трябват стъпки, които да са в полза на хората.


Още от категорията

Ислямска държава не е победена като идеология

Анализаторът Владимир Чуков коментира напрежението при входа на Ормузкия проток, който е един от най-натоварените маршрути на корабоплаването. Второ нападение срещу танкери, в рамките на един месец, предизвика предупреждение за опасност от военен конфликт. В предишното нападение, преди двайсетина дена, отново имаше обвинение към Иран...

публикувано на 14.06.19 в 17:13

МРРБ решава за ремонта на пътя Пещера - Батак

Очакваме насрочване на среща в МРРБ и на нея да бъдат обсъдени възможните варианти за ремонт на пътя в най - кратък срок. Това заяви пред Радио Пловдив управителят на Пазарджишка област Стефан Мирев по повод поредния протест на жители на Батак, Нова махала и Фотиново. Те настояват за спешен цялостен ремонт на 10-километровата пътна..

публикувано на 14.06.19 в 16:09

Борбата с пиратското тв съдържание е дълга и трудна

Като изключително закъсняла определи акцията на прокуратурата срещу кабелни оператори Христо Нихризов от Центъра по право на информационните и комуникационни технологии.  Престъпления против интелектуалната собственост и укриване на данъци в особено големи размери е установила прокуратурата при акцията си вчера  в пет кабелни оператора, които..

обновено на 14.06.19 в 16:02

Намаляването на партийната субсидия е политически акт

ГЕРБ не е в криза и скандалите около „апартаментгейт“ бяха пред очите на цялото общество. Не сме бягали от тях, опитахме се да ги решаваме с категорични средства, затова решението за намаляване на партийната субсидия не приемам, както твърди опозицията, че е кризисен пиар, заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Не приемам и обвиненията, че..

публикувано на 14.06.19 в 10:47

Крачката от потенциален до действащ терорист е малка

Руслан Трад, журналист и анализатор коментира случая с 16 годишното момче, което се оказа във връзка с Ислямска държава. Той посочи, че още в самото начало е реагирал скептично, защото има разминаване с възможностите, какво представлява този случай. След това фактите сочат, че няколко пъти се сменя реалната версия. За съжаление коментарите в..

публикувано на 14.06.19 в 10:44