РЕКЛАМА

Местните и евроизборите догодина са Рубиконът на Борисов

Не ми се иска да вярвам, че президентът е забавил указа, за да си предаде тежест. Практиката на предишните президенти беше да няма такъв тип технически блокирания. Има въпроси, по които президентът може да оспори решения, но те са свързани по- скоро с назначения, а не с освобождаване. 

Коментарът е на политолога Румяна Коларова за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив.  Като пример тя посочи посланическите назначения, за които се иска съгласието на президента. Ако там държавният глава има персонални съображения, може да блокира дадено предложения, но в случая става въпрос за назначаване, а не за освобождаване, както е при главния секретар на МВР Младен Маринов.

 Коларова все пак направи уговорката, че когато има напрежение между институциите се стига до съмнения, че може забавянето да е умишлено.

В крайна сметка се оказа, че решението не е в услуга, но е по- удобно. Защото, ако министрите бяха утвърдени, щеше да се получи още по- голям политически проблем. Забавянето създаде удобство, а не неудобство. 

Според Румяна Коларова логично е, когато се обсъжда бюджетът за следващата година да се говори за ръст на работните заплати и припомни, че това са и очакванията на избирателите към обещанията на управляващите. Време е да изпълняват обещанията, за да се борят за подкрепа и за следващите избори.  Евроизборите и местните избори през 2019-та са от голямо значение за Борисов, те са Рубиконът на Борисов, те са по- решаващи, отколкото парламентарните. Ще бъде глупаво управляващите, които казват, че имат бюджетен ресурс да не търсят такива мерки.

По думите й строителството на пътища и магистрали вече не се приема еднозначно и позитивно от гражданите, затова трябва да се търсят и нови мерки.  Явно е, че има спад на доверието, той не е голям, но с оглед на идната година трябват стъпки, които да са в полза на хората.


Още от категорията

"Фронтоваци" слагат кални петна върху "патриоти"

Изказванията на депутатите от НФСБ Петър Петров и Валентин Касабов по адрес на децата с увреждания усили напрежението, което и без това предизвика протести след квалификациите, направени  преди време от Валери Симеонов.  Александър Сиди, депутат „Обединени патриоти“, зам.- председател на ВМРО се разграничи от колегите си като сподели това в..

публикувано на 16.11.18 в 15:50

Кметът на гражданите предлага по- скъпи забавачки в Смолян

Смолянският кмет Николай Мелемов  бе отличен в категорията "Кмет на гражданите" за средна община. Населението на град Смолян е 32 хиляди души, а в общината има 43 хиляди жители.  Аз съм уверен, че това не е плод на едно мое решение, а на цялостната ми дейност, а това дава стимул и ме мотивира да продължавам напред,  заяви Мелемов в интервю за Радио..

публикувано на 16.11.18 в 15:48

Внимание, резистентността към антибиотиците расте!

Нужна е национална стратегия за антибиотична политика, надзор над употребата и информационна програма за ежегодно проследяване на антибиотичната консумация. Това са само част от  мерките в лекарствената политика и терапия, които биха довели до преодоляване на проблемите свързани с антибиотичната резистентност и другите нежелани реакции, коментира..

публикувано на 16.11.18 в 14:25
Политологът Георги Киряков

Започна обратното броене за кабинета "Борисов 3"

В програма "Точно днес" н е подминаваме и протестите, които обещават да се по-силни събота и неделя, но пък има заявки да са с начало от петък. За профила на протестиращите, за ефекта и напрежението, което се търси говорим с политическия анализатор   доц. Георги Киряков.  Георги Киряков: От политическа гледна точка седмицата не е..

публикувано на 16.11.18 в 09:52

От днес глобяват шофьорите без гуми, подходящи за зимни условия

От началото на месеца пътна полиция започна акция “Зима”,  а от днес тече третият й етап.  До края на ноември ще има започват засилени проверки по пътищата за това дали се спазва законът.   От днес всички автомобили трябва да се движат с гуми подходящи за зимни условия. Задължително изискване е е минималната дълбочина на протектора им да бъде 4..

публикувано на 15.11.18 в 15:59

Цените на горивата бяха или завишени, или сега са занижени

Представители на големите вериги бензиностанции и на Петролната и газова асоциация се срещнаха с вицепремиера Томислав Дончев, за да обсъдят мерки за намаляване на цените на горивата у нас. Конкретни предложения не бяха съобщени, но от Петролната и газова асоциация заявиха, че падналата цена на суровия петрол на международните пазари е причина и за..

публикувано на 15.11.18 в 15:49

Различните религии носят еднакви фундаментални ценности

Стана традиция есенно време тук в Пловдив да се събират  представители от различните висши училища в България и различни други научни институции, занимаващи се с богословие. Тази година избрахме тема, за която по предварителните заявки съдя, че е събрала различни противоречиви напрежения. Обществото в момента е разделено по въпроса трябва ли..

публикувано на 15.11.18 в 11:18