Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местните и евроизборите догодина са Рубиконът на Борисов

Не ми се иска да вярвам, че президентът е забавил указа, за да си предаде тежест. Практиката на предишните президенти беше да няма такъв тип технически блокирания. Има въпроси, по които президентът може да оспори решения, но те са свързани по- скоро с назначения, а не с освобождаване. 

Коментарът е на политолога Румяна Коларова за предаването „Ден след ден“ на Радио Пловдив.  Като пример тя посочи посланическите назначения, за които се иска съгласието на президента. Ако там държавният глава има персонални съображения, може да блокира дадено предложения, но в случая става въпрос за назначаване, а не за освобождаване, както е при главния секретар на МВР Младен Маринов.

 Коларова все пак направи уговорката, че когато има напрежение между институциите се стига до съмнения, че може забавянето да е умишлено.

В крайна сметка се оказа, че решението не е в услуга, но е по- удобно. Защото, ако министрите бяха утвърдени, щеше да се получи още по- голям политически проблем. Забавянето създаде удобство, а не неудобство. 

Според Румяна Коларова логично е, когато се обсъжда бюджетът за следващата година да се говори за ръст на работните заплати и припомни, че това са и очакванията на избирателите към обещанията на управляващите. Време е да изпълняват обещанията, за да се борят за подкрепа и за следващите избори.  Евроизборите и местните избори през 2019-та са от голямо значение за Борисов, те са Рубиконът на Борисов, те са по- решаващи, отколкото парламентарните. Ще бъде глупаво управляващите, които казват, че имат бюджетен ресурс да не търсят такива мерки.

По думите й строителството на пътища и магистрали вече не се приема еднозначно и позитивно от гражданите, затова трябва да се търсят и нови мерки.  Явно е, че има спад на доверието, той не е голям, но с оглед на идната година трябват стъпки, които да са в полза на хората.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27

Инспекторите от ДАИ протестират, изпитват 50% + 1 от курсистите

Безсрочна ефективна стачка започнаха служителите и инспекторите от ДАИ - Пловдив. Те са на работните си места, но извършват минимален обем работа по обслужване на клиентите, издаване на административни актове и документи.  На входа на агенцията и на вратите на кабинетите има разлепени уведомителни табели с надпис „стачка“, „равен труд, равни..

публикувано на 27.03.24 в 11:22