Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продуктовата такса е чист рекет към транспортния бранш и пълни нечии джобове

Автобусните билети ще поскъпнат с 5 %

Браншът е категорично против фирмите и шофьорите да бъдат глобявани заради пътници без колани

С до 5 % ще се вдигне цената на билетите за автобусите, които обслужват общинските транспортни схеми и се движат на по - кратки разстояния, заради новите изисквания за колани за пътниците и устройство за мобилно видеонаблюдение. 

Това заяви пред Радио Пловдив Васил Пиронков, превозвач от Асеновград и председател на Националната асоциация на автобусните превозвачи в България. 

Той е категоричен, че новите изисквания няма да повлияят на цената на билетите при автобусите, обслужващи републиканските пътища, тъй като те са със заводски конструирани колани и имат устройства за мобилно видеонаблюдение.

Пиронков обясни, че около 80% от автобусите, обслужващи общинските линии, са стари

Поне половината от тях - около 40 %, не отговарят на изискването за коланиЗатова, ако трябва да сменят и седалките, за част от превозвачите ще бъде по - изгодно да си подменят изцяло автобусите с такива с колани.

Проблемът, според него, е кой и как ще определи да се извършва преоборудването на автобусите с колани, какви ще бъдат коланите и как да се поставят те, тъй като половината от автобусите не отговарят на поставените условия. 

Пиронков посочи, че автобусите, обслужващи републиканските пътища, почти отговарят на условията, наложени с промените в Закона за пътищата и Закона за автомобилните превози - имат колани и видеорегистратори.

Асеновградският превозвач определи като изключително разумен срока, даден на фирмите за преоборудване на автобусите.

Васил Пиронков обаче се обяви категорично против това фирмата превозвач и шофьорът да носят отговорност и да плащат глоба за пътник, който не си е поставил колана.

Тука има нещо, което не е както трябва!, категоричен е превозвачът по повод въведеното наказание за глоба или имуществена санкция от 3000 лева за превозвача и 500 лева за шофьора, а санкцията за пътника да е само 50 лева.

Не може да бъде вменено нито на нашите водачи, нито на стюардите да глобяват и да налагат санкции за това, че някой от пътниците не си е поставил колана, коментира Пиронков. Той подчерта, че контролните и санкциониращите функции са в правомощията само на КАТ и Автомобилна администрация.

Всичко оттук-нататък, след като ние изпълним закона, остава в ръцете на пътниците - нищо в ръцете на транспортните компании и на водачите!, посочи председателят на Националната асоциация на автобусните превозвачи в България. 

Васил Пиронков за пореден път изтъкна протеста на автомобилния бранш срещу продуктовата такса, която превозвачите плащат.

Това е някакво безумно решение, което е в интерес да се напълнят нечии джобове, убеден е Пиронков.

Той коментира, че един нова автобус струва 200 000 - 300 000 лева и тези автобуси не се бракуват. Никой няма да си даде автобуса за скраб за 2 000 лева! Затова след 4 - 5 години тези автобуси се изпращат за трети страни.

Защо трябва да плащаме нещо, когато производителят го е платил веднъж? Това е чист рекет на бранша!

Пиронков декларира готовността на автобусните превозвачи с всичко да съдействат на новия транспортен министър за решаването на натрупаните с години проблеми в сектора.

Браншът е "за" - за нас няма значение кой ще е министър, важно е да се решават проблемите!

Цялото интервю на Елена Крушкова с Васил Пиронков е в звуковия файл.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Даниел Стефанов

Няма реална пречка изборите да са 2 в 1

Политологът и изборен експерт Даниел Стефанов коментира в програма "Ден след ден" политическата ситуация, възможностите за избор служебен премиер и предстоящите избори. Според него през следващата седмица президентът ще направи своите консултации с политическите партии и записаните в Конституцията възможни кандидати за служебен премиер. Той смята,..

публикувано на 28.03.24 в 16:47
Иван Начев

Има много партии, които искат избори 2 в 1

В края на март се повтаря рефрена "нови избори, и пак предсрочни". Към новата вълна обещания на политиците, за невъзможната ротация и как ще са осъществи гласуването 2 в 1 - разговор по темата с политолога  доц. Иван Начев . Политологът отбеляза, че има две групи от партии, които имат интерес от нови избори.  "Първо са тези, които са позагубили..

публикувано на 28.03.24 в 10:10

Очаква ни много мръсна кампания на изборите

Президентът не бърза с връчването на 3-тия мандат, според мен си изпълнява процедурните задължения по Конституция. Не е неочаквано за мен е и връчването на мандата на ИТН, каза в предаването "Точно днес" пловдивският депутат от ПП-ДБ Росен Костурков. Според него обаче ИТН може и да се опитат да съставят експертно правителство.  Избори 2 в 1..

публикувано на 28.03.24 в 09:46

Пловдив е домакин на форум за дигитализация в образованието

Участници от цялата страна ще дискутират в Пловдив - дигитализацията, иновациите и уменията на 21 век на майсторски клас, организиран от фондация „Световен образователен форум България“ Генералният секретар на Европейската асоциация на училищните директори (ESHA) Пол Бърн, който е и член на съвета на Международната конфедерация на..

обновено на 28.03.24 в 06:38

Протест осуети изграждането на соларен парк в Калугерово

Мирен протест пред сградата на община Лесичово осуети поне за сега изграждането на соларен  парк в землището на пазарджишкото село Калугерово . В него се включиха ловци и жители на няколко села.  Протестиращите се събраха в 14 часа пред сградата на община Лесичово, където на заседанието на Общинския съвет трябваше да бъде разгледано..

публикувано на 27.03.24 в 13:27