Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продуктовата такса е чист рекет към транспортния бранш и пълни нечии джобове

Автобусните билети ще поскъпнат с 5 %

Браншът е категорично против фирмите и шофьорите да бъдат глобявани заради пътници без колани

С до 5 % ще се вдигне цената на билетите за автобусите, които обслужват общинските транспортни схеми и се движат на по - кратки разстояния, заради новите изисквания за колани за пътниците и устройство за мобилно видеонаблюдение. 

Това заяви пред Радио Пловдив Васил Пиронков, превозвач от Асеновград и председател на Националната асоциация на автобусните превозвачи в България. 

Той е категоричен, че новите изисквания няма да повлияят на цената на билетите при автобусите, обслужващи републиканските пътища, тъй като те са със заводски конструирани колани и имат устройства за мобилно видеонаблюдение.

Пиронков обясни, че около 80% от автобусите, обслужващи общинските линии, са стари

Поне половината от тях - около 40 %, не отговарят на изискването за коланиЗатова, ако трябва да сменят и седалките, за част от превозвачите ще бъде по - изгодно да си подменят изцяло автобусите с такива с колани.

Проблемът, според него, е кой и как ще определи да се извършва преоборудването на автобусите с колани, какви ще бъдат коланите и как да се поставят те, тъй като половината от автобусите не отговарят на поставените условия. 

Пиронков посочи, че автобусите, обслужващи републиканските пътища, почти отговарят на условията, наложени с промените в Закона за пътищата и Закона за автомобилните превози - имат колани и видеорегистратори.

Асеновградският превозвач определи като изключително разумен срока, даден на фирмите за преоборудване на автобусите.

Васил Пиронков обаче се обяви категорично против това фирмата превозвач и шофьорът да носят отговорност и да плащат глоба за пътник, който не си е поставил колана.

Тука има нещо, което не е както трябва!, категоричен е превозвачът по повод въведеното наказание за глоба или имуществена санкция от 3000 лева за превозвача и 500 лева за шофьора, а санкцията за пътника да е само 50 лева.

Не може да бъде вменено нито на нашите водачи, нито на стюардите да глобяват и да налагат санкции за това, че някой от пътниците не си е поставил колана, коментира Пиронков. Той подчерта, че контролните и санкциониращите функции са в правомощията само на КАТ и Автомобилна администрация.

Всичко оттук-нататък, след като ние изпълним закона, остава в ръцете на пътниците - нищо в ръцете на транспортните компании и на водачите!, посочи председателят на Националната асоциация на автобусните превозвачи в България. 

Васил Пиронков за пореден път изтъкна протеста на автомобилния бранш срещу продуктовата такса, която превозвачите плащат.

Това е някакво безумно решение, което е в интерес да се напълнят нечии джобове, убеден е Пиронков.

Той коментира, че един нова автобус струва 200 000 - 300 000 лева и тези автобуси не се бракуват. Никой няма да си даде автобуса за скраб за 2 000 лева! Затова след 4 - 5 години тези автобуси се изпращат за трети страни.

Защо трябва да плащаме нещо, когато производителят го е платил веднъж? Това е чист рекет на бранша!

Пиронков декларира готовността на автобусните превозвачи с всичко да съдействат на новия транспортен министър за решаването на натрупаните с години проблеми в сектора.

Браншът е "за" - за нас няма значение кой ще е министър, важно е да се решават проблемите!

Цялото интервю на Елена Крушкова с Васил Пиронков е в звуковия файл.

Снимка





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35