Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томас Бах направи първа копка на Втори гребен канал

| обновено на 15.09.18 в 16:26

Президентът на МОК Томас Бах направи символична първа копка за втория канал на гребната база в Пловдив. Той пристигна за световното първенство по гребане за мъже и жени, на което България е домакин.

Томас Бах, президентът на международната федерация по гребане Жан-Кристоф Ролан, министърът на спорта Красен Кралев, кметът на Пловдив Иван Тотев,  председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков и председателят на организационния комитет на световното първенство по гребане Иван Попов направиха символичната първа копка на загряващия канал.

Проектът се нарича екопарк „Марица“. Включва 656 декара залесяване. Самият канал е 105 декара водно огледало. Дължина – 2100 м. и широчина 45 м. Дълбочина - 1,5 м. Предвижда се площ за водни атракциони. Ще има 37 декара езеро с островчета за гнездене на редки и защитени птици. Двата канала ще имат четири връзки - след финала, на 300 м, на 1100 м и на старта.

Иван Тотев приветства Томас Бах в Пловдив с добре дошъл в най-стария жив град в Европа. Момичета в народни носии посрещнаха президента на МОК с хляб и сол на гребната база.

„Този символичен старт в присъствието на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах е исторически момент – поставяме символичното начало на много важен проект за Пловдив, който ще има сериозен принос в това нашият град да затвърди авторитета си на световен център на гребните спортове“, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев.Снимка

Томас Бах получи от Иван Тотев почетен плакет със символа на Античния театър и герба на Пловдив.

Президентът на МОК отдели специално време на атлетите, участващи в световното първенство по гребане за мъже и жени в Пловдив. Дълго време той разговаря с гребци и парагребци от различни нации в компанията на президента на ФИСА Жан-Кристоф Ролан. Кристиан Василев беше първият спортист, с когото Томас Бах се видя край гребния канал. Българинът бе избран като символ и на всички атлети, и на домакините на световното първенство.

След срещата с Томас Бах Кристиан Василев бе избран за гид на официалната делегация, начело с президента на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова и вицепрезидента на ФИСА и член на МОК Триша Смит. Българският гребец показа на официалните гости хангарите, флотилията от лодки и ги запозна с гребната база и тънкости от гребането.

След близо час разговори с атлетите край канала в Пловдив, президентът на МОК зае мястота си във финалната кула на гребната база, за да наблюдава състезанията от всички финали А от седмия ден на световното първенство в България. По покана на спортния министър на България Красен Кралев битките за медалите наблюдава  и спортният министър на Русия Павел Колобков.

В програмата на Томас Бах на гребната база в Пловдив е включена и среща с олимпийски шампиони и медалисти на България в гребането. Президентът на МОК ще отдели специално време и на делегатите от всички 62 страни, участващи на световното първенство в Пловдив.

Снимка

Томас Бах участва в символичната първа копка на дублиращия Гребен канал, а след това разговаря и с представителя на гребците - българинът Кристиан Василев.

След това шефът на МОК имаше среща с домакините, гледа финалите в няколко дисциплини и участва в церемонията по награждаването.

Снимка



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Георги Николов

Шестима национали се завърнаха в "Ботев"

Футболистите на Ботев (Пловдив) Георги Николов, Атанас Чернев, Димитър Папазов (България U21), Матвей Игонен, Йонас Тамм (Естония) и Фаустас Степонавичюс (Литва U21) се завърнаха от своите участия за националните си отбори и подновиха занимания на клубната база днес. Днес играчите проведоха редовно занимание със своите съотборници в „жълто-черно“ на..

публикувано на 28.03.24 в 17:15

Съдийски назначения 26-ти кръг Първа лига

Съдийската комисия към БФС обяви назначенията за двубоите от 26-ия кръг в Първа лига. Дербито между Локомотив Пловдив и Лудогорец бе поверено на Ивайло Стоянов - Сватбата. Срещата между Ботев Пловдив и Черно море ще бъде ръководена от Валентин Железов. Любопитното е, че точно същите арбитри свириха срещите на пловдивските тимове в миналия кръг, а..

публикувано на 27.03.24 в 10:00

Григор Димитров стигна четвъртфиналите в Маями (САЩ)

Поставеният под №11 Григор Димитров стигна четвъртфиналите на Мастърс 1000 тенис турнира в Маями (САЩ), след като надигра поляка Хуберт Хуркач в епична битка, продължила 2 часа и 41 минути - 3:6, 6:3 и 7:6 (3).  Хасковлията ще играе за първи път в кариерата си в тази фаза на турнира в Маями, а негов съперник в петък ще бъде поставеният под №1 в схемата..

публикувано на 27.03.24 в 09:58

Младежкият ни футболен отбор победи лидера Полша

Младежкият национален отбор на България постигна престижна победа с 1:0 над връстниците си от Полша при гостуване на стадиона-красавец „Шльонск“ в Хожув в евроквалификация. Хубав гол за „лъвчетата“ вкара Марин Петков от Левски след асистенция на Станислав Шопов от ЦСКА. С успеха възпитаниците на Александър Димитров събраха 12 точки на третото място във..

публикувано на 26.03.24 в 18:09

Английски футболни клубове следят нападател на Локомотив

Английските футболни клубове Ковънтри (играе в Чемпиъншип) и Бристъл Роувърс (Лига 1) следят нападателя на Локомотив (Пловдив) Мичи Нтело. Източникът на информацията е от мениджърските среди. 22-годишният Нтело, който е бивш юношески национал на Белгия, пристигна на "Лаута" през януари със свободен трансфер от Шарльороа. Той направи приличен старт с..

публикувано на 26.03.24 в 18:04