Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Младен Маринов може да бъде избран за министър и без указ

| обновено на 18.09.18 в 16:21

Президентът все още не е издал указ за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, за да бъде назначен за вътрешен министър. Румен Радев продължава да настоява, че законът и процедурата по съгласуване трябва да бъдат спазени, за да бъде освободен Маринов от поста.

С усмивка прие въпросите около институционалния спор проф. Георги Близнашки - служебен премиер и конституционалист. Става дума за изкуствено създадена ситуация. Тримата министри можеше да бъдат гласувани от Парламента, без да се чака указа на държавния глава, защото се избират политически фигури. Така след избора на Маринов за вътрешен министър, той щеше да бъде освободен. Управляващите, обаче, решиха да се застраховат, за да бъдат изрядни при едно сезиране на КС,  играха на сигурно и аз ги разбирам.

Явно са нужни мотиви и други съображения, за да бъдат спазени съгласувателните процедури, у нас липсата на комуникация между институциите води до създаването на едно изкуствено напрежение, смята още конституционалистът.

Страната не може да остане без министри и очевидно рано или късно тази съгласувателна процедура ще приключи. Друг е въпросът дали един главен секретар трябва да се превръща в политическа фигура. Главният секретар е носител на професионалното начало в МВР, той гарантира приемственост в управлението на министерството. В този смисъл поведението на президента може да бъде оправдано, за да има яснота кой ще наследи Маринов.

Според професора през последните години във висшите етажи на властта се натрупаха много неприятни случаи и припомни неположената клетва от избраната за конституционен съдия Венета Марковска.

Това правителство няма време за губене, то няма право да допуска грешка като тази с номинирания за транспортен министър. Има много неща, които се прощават в началото и когато нямаш опит, но след 10 години във властта трябва да си по- прецизен в действията си.

Като бивш премиер проф. Георги Близнашки подкрепи идеята за отмяна на плоския данък, обяви се за сериозен завой в политиката, а готвеното увеличение на заплатите определи като красив жест в година на два избора. Той призова управленските решения да представят много по- убедително за хората.

С такива партньори в управлението като Патриотите нямаш нужда от опозиция, смята още професорът. 

Според него страната се намира в патова ситуация, защото БСП проспа последните 10 години в безкраен зимен сън и не може да се представи като убедителна алтернатива на управлението, а управляващите се изхабяват



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

България не е в криза, но Горският дебне зад ъгъла

"Демокрацията в България си функционира, има всички институции – има президент, има правителство, има парламент, няма някаква драма. Това, че в предизборно време, се вдига тонът на разговора, и се започват с номерата, които трябва да ги позиционират по-добре преди изборите, е напълно логично. Няма нищо фрапантно. Проблемът е, че действително, в..

публикувано на 18.04.24 в 16:46

Промените в Конституцията ни хвърлят от казус в казус

Държавата отсъства от доста време, а самата сглобка, която ни управляваше, беше едно уродливо създание. Това коментира пловдивският депутат от „Има такъв народ“ Гроздан Караджов. Той допълни още, че именно тази сглобка ни е довела до служебен кабинет, който е ярко оцветен политически. Затова ИТН също иска вот на недоверие, въпреки че по..

публикувано на 18.04.24 в 15:45
Кметът на общината Павел Михайлов и кметът на Брестовица Мария Манолова (вдясно)

Брестовица може и да има скоро чиста вода

Кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов е уверен, че проблемът със замърсената вода в село Брестовица може да се реши до месеци, след като ВиК изгради довеждащия водопровод до селото. Преди 2 дни от МРРБ съобщиха, че рехабилитацията на съоръжението може да стартира, след като Българският ВиК холдинг е отпуснал инвестиционен заем в размер на..

публикувано на 18.04.24 в 14:50

Касовата бележка от пазаруването е нашата застраховка

В подготовка на празничната трапеза разговор в аванс с д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна за гражданския контрол в търговската мрежа и рисковете пред потребителите при онлайн пазаруването на хранителни стоки.  Сдружението започна проверки в обекти от мрежата за търговия на дребно с хранителни стоки в..

публикувано на 18.04.24 в 10:31

Очаквам още едни извънредни избори до края на годината

„Възраждане“ и без БСП продължават своята линия на опозиционно поведение и видимо са започнали предизборната кампания. Това коментира в предаването „Точно днес“ политологът и преподавател в катедра „Политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ Ружа Смилова . За вота на недоверие към служебния кабинет „Не мога да допусна, че Корнелия..

публикувано на 18.04.24 в 10:28