Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината ще организира дебат за проекта за изложбената зала на "Гладстон"

Ситуацията с проекта на сградата на художниците на ул. „Гладстон“ е малко странна, заяви кметът Иван Тотев. Като аргумент за думите си той подчерта, че възложител на проекта е Община Пловдив, която вече е сключила договор за строителство в инженерингова процедура с изпълнител  и той работи със свой проектантски екип. 

Художниците обаче се почувстваха като възложители и  заявиха, че ще осигурят частно финансиране, като инициираха среща, на която показват проект заедно с Камарата на архитектите.  Ние сме  възложители, имаме договор с изпълнител, а трета и четвърта страна правят обсъждане на нашия проект и те ни канят, заяви Тотев

По думите му, до две седмици Общината ще организира дебат за проекта, който се очаква да бъде внесен в  Пловдивския ОбС,  заедно с промяната на Подробния устройствен план, заради  строителството на сградата.

Всеки вади гигантски идеи, знаем, че има хубави галерии по света, но все пак, погледнете си в джоба за нашия бюджет. Когато говорим за галерия, кое е по-важно – колко е фантастична на външен вид или – доколко е функционална. Тук е разковничето на проблема. Архитектите гледат как тя се вписва в средата, но външната красота не може да бъде за сметка на вътрешната страна.  Бюджетът е един и същ – около 4 млн лв, подчерта Тотев.

Той обаче допусна възможност при наличие на частна инвестиция, проектът за сградата на Дружеството на художниците, за който  те  настояват,  да бъде  реализиран. 

В отговор на казаното от кмета председателят на Дружеството на пловдивските художници Снежана Фурнаджиева обясни, че фирмата - изпълнител ГБС си е направила сметка, че може да построи проекта с пасажа и с изнесената предна част.  Заради реакцията на архитектите след това обаче предната част на проекта е отрязана и се разработва проект без пасажа. Възлага се на арх. Бакалова да разработи два варианта - първият -  "напъхва" всичко от пасажа в една правоъгълна скучна сграда и втори - който доразвива първия основният проект в елегантна и функционална сграда.

Самата Фурнаджиева обаче не знае кой проект ще се представя за обсъждане в Общинския съвет.

Не приемаме да ни определят като хора, които надценяват ролята си, но все пак нека се знае, че ние- художниците сме константата в този град, каза още Снежана Фурнаджиева.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по здравеопазването..

публикувано на 25.04.24 в 06:40

ОбС - Пловдив решава дали ул. "Хр. Г. Данов" да стане пешеходна

На днешното заседание на пловдивския Общински съвет ще бъде разгледано предложението на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов новоремонтираната част от улица „Христо Г. Данов“ край Природонаучния музей да стане пешеходна зона. Срещу това вече се обявиха съветниците от БСП, които пък предлагат в участъка да продължат да се движат автомобили, но..

публикувано на 25.04.24 в 06:35

ОбС - Пазарджик гласува отстраняването на председателя си

Отстраняването на председателя на Общинския съвет в Пазарджик Найден Шопов ще гласуват съветниците в града. Предложението идва от съветника Благо Солов и включено в края на  дневния ред като точка 39 от днешната сесия. В мотивите си за Солов посочва, че системно  в продължение на повече от три месеца  Шопов не изпълнява задълженията си..

публикувано на 25.04.24 в 06:31

В Карлово показват военна техника и въоръжение за 6 май

С редица прояви военнослужещи от страната ще посрещнат 6 май - Деня на храбростта и Празника на Българската армия. Началото на събитията в страната е днес, 25 април, в гарнизон Карлово на площад „20 юли“, от 16.00 ч, където 61-ва Стрямска бригада организира статичен показ на стрелково въоръжение и екипировка, демонстрация на елементи от..

публикувано на 25.04.24 в 06:26

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08